10 dolog, ami tilos veszekedés után

2020. november 21.
Minden párnál előfordulnak súrlódások, kisebb-nagyobb veszekedések. Ám a veszekedés utáni viselkedés legalább olyan fontos a párkapcsolat szempontjából, mint az, hogy miket mondunk a vita hevében.

Két különálló személy vagyunk a párunkkal, teljesen normális és egészséges dolog, hogy néha veszekszünk, hiszen eltérő véleményünk lehet bizonyos dolgokról. Ám hogy ne maradjon tüske egyik félben sem egy-egy vita után, van néhány olyan reakció, amit jobb elkerülni.

1.Ne vedd félvállról. 
Teljesen rendben van, ha valaki a veszekedés után elvonul inkább és picit magában szeretne lenni. “Ám az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetnek az emberek egy vita után, hogy falat emelnek maguk köré” – mondja Rachel A. Sussman pszichológus, párkapcsolati szakértő. Ha átnézünk a párunkon ilyenkor, azt gondolhatja, hogy büntetjük, ez pedig oda vezethet, hogy legközelebb nem mondja el nekünk, hogy érez valójában. Ehelyett mondjuk inkább azt, hogy az érzelmeink nem csillapodnak le olyan gyorsan, mint a tieid, de adj nekem pár órát, és rendben leszek. Ha mégsem, akkor átbeszéljük még a vita tárgyát.


2. Ne élj vissza azzal, amit a vita hevében mond!
Amit a párunk a veszekedés közben mond, maradjon is meg ott. Akik folyton arról vezetnek listát, milyen sértő dolgot vágtak a fejükhöz, sosem azt mondják el, ami aktuálisan zavarja őket, hanem a múltbéli sérelmeket sorolják. Ha rosszul esik, amiket a fejünkhöz vág a partnerünk a veszekedés során, állítsuk le. Mondjuk el, hogy a szavai frusztrálóak, és még napokig zavarnak. Felhozni később egy veszekedés során elhangzott dolgokat csak ördögi körbe taszít, nem vezet megoldáshoz.

3. Ne kérj bocsánatot, ha még nem megy őszintén.
Ha még inkább emésztenénk magunkban a veszekedés során elhangzottakat, nem kell mindenáron bocsánatot kérni, hiszen ott lenne a végén az a bizonyos “de”. Ha már lehiggadtunk, és tiszta szívvel tudunk elnézést kérni, akkor érdemes átbeszélni a vita során történteket.


4. Küldj figyelmeztetést.
A vita általában nem arról a dologról szól, ami miatt kirobbant. Kivetítjük a fáradtságunkat, a munkahelyi stresszt, fejfájást, kialvatlanságot egy apróságra, amit lehet, hogy máskor észre sem vennénk. Ez pedig nem igazságos a partnerünkkel szemben. “Ha mérgesek vagyunk, szomorúak vagy valami bánt minket, rossz napunk volt a munkahelyen, küldjünk hazafelé egy figyelmeztető üzenetet a párunknak, hogy tudja, hogy miért vagyunk ma ingerlékenyebbek a szokásosnál” – javasolja a párkapcsolati tanácsadó.

5. Ne sétálj el!
Ha pár nappal később a párunk meg akarja beszélni a vita tárgyát, mert még nem sikerült tisztázni a dolgokat, nem szabad kihátrálni belőle. Ha azt vesszük észre, hogy elfordulunk ilyenkor, tudatosítsuk magunkban, térjünk vissza, és hallgassuk meg a másik felet.

6. Ne maradjon tüske senkiben.
Az, hogy még mindig sértettek vagyunk egy vita után, nem jogosít fel arra, hogy szurkálódjunk. Ha nem tetszik a vita aktuális lezárása, inkább megoldási javaslatokkal álljunk elő. Ha a veszekedés a nyaralás körüli pénzügyeken pattant ki, nem az a megoldás, hogy az ismerőseinkkel példálózunk, nekik bezzeg volt pénzük rá. Inkább készítsünk egy költségvetést, és beszéljük át.

7. A békülős szex nem megoldás.
A férfiak számára a szex a közelség érzését is jelenti. Ha egy veszekedés után, melyet mindkét fél lezárt, a párunk közeledni próbál hozzánk, ám nekünk még nem sikerült a vita hullámait elcsendesíteni magunkban, és nincs túl nagy kedvünk a szexhez, nem megoldás, ha belemegyünk. “Öleljük meg, bújjunk össze, ne utasítsuk el teljesen, hiszen ő csak oldani próbálta a feszültséget. És ki tudja, lehet, hogy hangulatba kerülünk mi is”- javasolja a párkapcsolati tanácsadó.


8. Ne ragaszkodjunk mereven az álláspontunkhoz.
Jobb, ha az energiáinkat a megoldásra fordítjuk, és nem a problémán lovagolunk. A párunk elfelejtett készpénzt hozni, ám az étteremben csak azzal lehet fizetni. Ahelyett, hogy egész este ezen zsörtölődünk, keressünk egy automatát, vegyünk ki pénzt, és a dolog már meg is oldódott. Felesleges emlegetni a feledékenységet, inkább élvezzük a vacsorát. “A jó vita és a rossz vita között a különbség az, hogy megoldásra törekszik-e, vagy csak a másik szidalmazása történik” – hívja fel rá a figyelmet a szakember.

9. Soha ne mondd, hogy mindegy!
Egy apró szócskával lesöpörni a párunk minden érvét és aggályát, csak olaj a tűzre. Emellett tiszteletlenség is. Ha pedig a másik fél szájából hangzik el, hogy nem érdekes, hívjuk fel rá a figyelmét, hogy milyen rosszul esik nekünk, ha nem kíváncsi a véleményünkre, és nem szeretne közösen megoldást találni.

10. Senki sem hibás.
A vita annak is lehet a jele, hogy mindkét fél számára fontos a kapcsolat, és dolgoznak érte. “Vannak olyan párok, akik régebben sokat veszekedtek, ám egyszer csak büszkén járkáltak kéz a kézben, hogy mostanában már sosem vitáznak. Ez nem azt jelenti, hogy most már egyetértenek mindenben, hanem azt, hogy elengedték a kapcsolatot. Mindegy lett nekik. Nemsokára szakítottak is” – mesélte a párkapcsolati tanácsadó. Valahol értékeljük tehát a vitás helyzeteket is, hiszen mindkét fél törődik annyira a kapcsolattal, hogy fontos legyen számára, hogy történnek a dolgok.


Fotó: Unsplash

Olvass tovább!