Vallomások: párok meséltek arról őszintén, hogyan hatott a meddőség a párkapcsolatukra

2024. október 08.
Végtelen azoknak pároknak a listája, akiknek megnehezíti a házasságát vagy a párkapcsolatát a meddőség. Néhányan kendőzetlenül meséltek a megpróbáltatásaikról.
Meddőség: így hat a párkapcsolatra 
  • A meddőség durván megterheli a házasságot vagy a párkapcsolatot.
  • A tanulmányok azt mutatják, hogy a meddőség okozta stressz egyenértékű a rák okozta stresszel.
  • Néhány pár őszintén mesélt arról, hogyan hatott a meddőség a párkapcsolatukra.

Aki küzdött már meddőséggel, az tudja, hogy az ember élete négyhetes ciklusokra hasad. Minden hónapban heteken át örömmel várja a fogantatást, aztán egy negatív terhességi teszt vagy a menstruáció megérkezése összetöri a reményeit, utána minden kezdődik elölről. Ez a ciklus pedig akár hónapokon, éveken keresztül ismétlődik, ami sokszor csak még nehezebb lesz, ha közben a kezelések sem járnak sikerrel.

Néhány pár megosztotta a történetüket és elárulták, hogyan hatott a meddőség a párkapcsolatukra:

A szex nem lesz spontán és örömteli

A terhesség elérése, valamint a kölcsönös örömszerzésből történő szex nincs mindig összhangban. Mivel az időzítés nagyon fontos a fogantatás szempontjából, nem szokatlan, hogy a szex felületessé válik a párkapcsolatban, és elveszíti romantikáját.

„A férjemből spermadonor lett” – mondta Jennifer Hintzsche a HuffPostnak, aki meddőséggel küzdött. „Körülbelül három hónapig úgy tettem, mintha spontán lenne a szex. Minden kudarcot vallott próbálkozással egyre erőltetettebbé vált.”

A teherbe eséssel töltött 16 hónap alatt (a párnak most van egy lánya), Hintzche terhesség utáni vágya beárnyékolta házassága egészségét. „Utólag visszatekintve nem vagyok rá büszke, de akkoriban őszintén szólva semmi más nem érdekelt, csak az, hogy teherbe essek és anya legyek” – mondta a korábban meddőségi problémákkal kezelt nő.

A 34 éves Hannah Gerber Denverben él, azt mondta, hogy a teherbe esés egyik előnye, hogy gyakran szexel az ember. Ő és férje azonban tartottak attól, hogy ez milyen hatással lehet a párkapcsolatukra és az intimitásukra. „Szándékosan foglalkoztunk ezzel a kérdéssel” – mondta. „Ha kénytelenek vagyunk szexelni, mert peteérésem van, az nem egy olyan dolog, ami jó érzéssel töltene el bennünket az ágyban. Inkább kihagytuk azt az alkalmat. Ez többször megtörtént az elmúlt öt évben.”

Párok vallottan arról őszintén, milyen hatással volt a párkapcsolatukra vagy a házasságukra a meddőség

Párok vallottan arról őszintén, milyen hatással volt a párkapcsolatukra vagy a házasságukra a meddőség

A stressz éket ver a párok közé

A partnerek támogatják egymást a meddőség okozta fájdalomban, de a nehézségek éket is verhetnek közéjük, különösen, ha az egyik személy  mindennél fontosabbnak tartja a fogantatást, beleértve a párkapcsolatot is.

„Három évbe telt és terápiára volt szükség, mire rájöttem, milyen kár érte a házasságunkat a meddőség miatt, és az én szerepem is elég nagy volt ebben. Azt hittem, hogy mindkettőnk terhét én cipelem, de valójában elszigeteltem magam, mert annyira fájdalmas volt” – mondta Hintzsche.

A korábban meddőséggel küzdő Hannah Gerber elmondta, hogy párjával igyekeznek nyíltan kommunikálni érzéseikről, de néha visszafogta magát, mert nem akarta tovább növelni a nyomást magukon.

Gerber úgy véli, hogy „a társadalom egésze nagyobb nyomást gyakorol a nőre, és ezért határozottan neheztelt időnként.” Fizikailag ő viselte a meddőség kezelésével járó gyakori orvoslátogatást és vérvételeket, míg férjének csak egyszer kellett mintát adnia az ondóvizsgálathoz.

A nehéz döntések nézeteltérésekhez vezethetnek

 „A meddőség olyan kérdéseket vetett fel bennünk, amikre előtte soha nem gondoltam” – mondta Hintzsche. „Váljunk el, ha nem lehet gyerekünk? Megérdemli, hogy apa legyen, szóval talán, ha elválnánk, megkapná azt az életet, amit megérdemel…”

Sandra W., egy kaliforniai anya, eleinte azt beszélték a férjével még a meddőségi problémák előtt, hogy akár örökbe is fogadhatnának. Majd két vetélés és egy méhen kívüli terhesség után Sandra W. megvizsgálta, milyen alternatív kezelési lehetőségei vannak. De addigra kiderült, hogy hogy a férje már nem lelkesedett az örökbefogadás ötletéért.

Ez felerősítette a Sandra W. által érzett nyomást, hogy megtalálja annak a módját, hogy teherbe essen. „Sokat szorongtam akkoriban. Rengeteget nehezteltem” – mondta. A párterápia segítségével tudta feldolgozni a párkapcsolati problémáikat, és Sandra W. végül megszülte a fiukat, aki ma már tinédzser.

Erősebb, rugalmasabb párkapcsolatot lehet kialakítani

Mindezen küzdelem ellenére sok pár jelentős pozitívumot észlelt a párkapcsolatában, miközben szembenéztek a meddőség kihívásaival.

A korábban meddőséggel küzdő Gerber elmondta, hogy ő és férje „meg tudtak tanulni előre látni, mire van szüksége a másiknak”. Például: „Nem kell mondanom, hogy »támogatásra van szükségem«, vagy például »ölelésre van szükségem«. Csak jön és megölel, és tudja, hogy csak sírnom kell.”

Thompson Payton házassága túlélését részben annak a terápiának tulajdonította, amin azért vettek részt, hogy átsegítse őket a meddőségen.

„A terápiának köszönhetően megtanulhattuk, hogyan kommunikáljunk nyíltabban és őszintébben  egymással, ami minden bizonnyal javította a házasságunkat. Ha nem járunk párterápiára és nem tapasztaljuk meg a meddőség nehézségeit (ráadásul a világjárvány közepette!), nem biztos, hogy olyan közel lennénk egymáshoz, mint ma (néhány hónapra vagyunk a 10. házassági évfordulónk megünneplésétől).”

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images