Teherbe eshetsz, mikor már terhes vagy – Ezért különleges a szuperfetáció

2023. október 03.
Nem csoda, ha azonnal bekerül a hírekbe, ha egy nő akkor lesz terhes, mikor már várandós egy másik magzattal. A szuperfetációnak nevezett jelenség ugyanis iszonyatosan ritka, ám nem lehetetlen.
Szuperfetáció terhesség
  • Kétségtelen, hogy a legtöbb rejtély, kuriózum és kérdés az orvosi témák közül talán a terhességgel kapcsolatban van.
  • Az egyik legfurcsább dolog, amikor egy már várandós nő a terhesség alatt ismét teherbe esik.
  • Köszönhetően annak, hogy az orvosi könyveket általában férfiak írták férfi szemszögből még a szüléssel, várandóssággal kapcsolatban is, a női test működésével kapcsolatban még mindig rengeteg dolgot kell tanulnunk.

Ha megkérdezzük Dr. Google-t, teherbe tud-e esni egy nő, ha már egy másik magzattal várandós, a meglepő válasz igen lesz. Legutóbb egy ausztrál nő, Sandra Searle került a hírekbe azzal, hogy kétszer esett teherbe három hét különbséggel. Ezt a nagyon ritka jelenséget nevezik szuperfetációnak

A nő és párja nem tudott róla, hogy természetes úton már megfogant gyermekük, amikor mesterséges megtermékenyítéssel beültettek egy embriót 18 nappal később. A két baba végül egyszerre született meg kilenc hónappal később. 

De hogy működik a szuperfetáció természetes úton? Mennyire ritka valójában? A szülész-nőgyógyász mindent elmesélt a ritka állapotról.

Hogyan alakul ki a szuperfetáció terhesség?

Röviden úgy határozhatnánk meg, mi a szuperfetáció, hogy egy nő várandós lesz, mikor már várandós. Amikor valaki babát vár, elképzelhetetlenül sok változás megy végbe a testében. Ezek egy része arra irányul, hogy amikor már a magzat az anya méhében növekszik, ne eshessen újra teherbe. Ám ritka esetekben egy újabb terhesség áttöri ezeket a védelmi vonalakat.

A szuperfetáció nem azt jelenti, hogy a babák ikrek

A szuperfetáció nem azt jelenti, hogy a babák ikrek

Fontos megjegyezni, hogy a szuperfetációval fejlődő babák nem ikrek. Az embriók nem ugyanabban a menstruációs ciklusban alakultak ki, így technikailag más gesztációs szakaszban vannak. Ez azt jelenti, hogy az elsőként megtermékenyült embrió fejlettebb, amikor megszületnek a babák, mint a második.

Ugyanakkor abban hasonlít a szuperfetáció az ikerterhességre, hogy a magzatok osztoznak az anyaméhen, együtt fejlődnek, és a legtöbb esetben egyszerre születnek meg. Nem meglepő ezek után, hogy a szuperfetáció eredményeként születő babák általában ikrekként nevelkednek.

Milyen gyakori a szuperfetáció?

Nagyon kicsi az esély rá, hogy valaki megtermékenyüljön, mikor már várandós. A szuperfetáció olyan ritka, hogy nagyjából 10 esetről tudunk a világon. Persze azt minden ilyen esetben hozzáteszik a szakértők, hogy biztosan vannak olyan szuperfetációs esetek, melyek nem kerültek be a statisztikákba.

De miért olyan ritka a szuperfetáció? Alapvetően a női test elég hatékonyan előzi meg a várandósságot, ha már várandós valaki. Olyannyira, hogy a legtöbb eset a mesterséges megtermékenyítéshez vagy inszeminációhoz köthető. 

Mennyire veszélyes a szuperfetáció?

A legtöbb esetben sem a babákra, sem az anyára nem veszélyes a szuperfetáció. Azonban mivel a legtöbb esetben egyszerre születnek meg a kisbabák, a másodszor megtermékenyülő magzat éretlenebb lehet születéskor. 

Ám mivel általában csupán néhány hét az eltérés, ha egyébként nem koraszülöttekről van szó, az első gyermek születésére kiírt időben az a néhány hetes eltérés nem okoz problémát a második babánál sem.

Forrás: Marie Claire Australia, fotó: Unsplash