Sokkoló, hogy ennek a 10 élelmiszernek több mint 25 összetevője van

2024. október 15.
Azt szokták javasolni a dietetikusok, hogy olyan ételeket vegyünk, amelyeknek nincs túl sok összetevője. Elképesztő látvány ennél a 12 élelmiszernél az összetevők listájának hossza! Ráadásul az egészségünknek is kifejezetten káros, ha ilyen ultrafeldolgozott ételeket eszünk.
Feldolgozott élelmiszer összetevők száma
  • A feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban egyre több kutatás bizonyítja be, hogy összefüggésben állnak a rákbetegségek kialakulásával.
  • Egy-egy élelmiszernél az összetevők mennyisége megmutatja, vajon mennyire egészséges az adott étel.
  • A 25 összetevő egyértelműen ultrafeldolgozott élelmiszerre utal!

Törekszünk arra, hogy tápanyagban gazdag, teljes értékű ételeket együnk, de mégis megesik időről időre, hogy kiveszünk egy fagyasztott pizzát a mélyhűtőből vagy bedobunk egy előre panírozott csirkefalatot a sütőbe. De vajon mennyire ártanak ezek az ultrafeldolgozott élelmiszerek az egészségünknek? És mennyire aggasztó, ha végtelen hosszúságú az összetevők listája egy-egy étel zacskóján?

Melyik az egészségtelen feldolgozott élelmiszer?

A dietetikus szerint mindenképp okos dolog például csökkenteni az étrendünkben a feldolgozott hústermékek – kolbászok, felvágottak, sonkák, virslik – mennyiségét. Ezek ugyanis bizonyítottan rákot okozhatnak. 

Viszont vannak olyan ételek, melyek bár feldolgozottak valamilyen mértékben, mégsem egészségtelenek. Gondoljunk csak a joghurtra, fagyasztott zöldségekre, gyümölcsökre, barna rizsre vagy a babkonzervre. Néha nem könnyű tehát eldöntenünk, mi számít akkor egészségtelen feldolgozott élelmiszernek

Hogyan döntsük el könnyen, egészségtelen-e egy étel?

A szakember szerint van néhány olyan egyszerű szabály, ami segít eldöntenünk, hogy egy csomagolt étel vajon káros-e az egészségünkre, vagy érdemes fogyasztanunk.

  1. Nézzük az összetevőket – „Ha konkrét növény és állatneveket sorolnak az összetevők között, ki tudjuk mondani és tudjuk mit jelentenek ezek a szavak, az mindenképp jó jel az étel egészségességével kapcsolatban” – mondta Dr. David Katz, a Yale Egyetem Betegségmegelőzési Kutatóközpontjának igazgatója.
  2. Ne legyen több 5 összetevőnél – Ha egy élelmiszer összetevőinél felsorolnak 20 dolgot, és ezek közül több is tartósítószer, cukorféle vagy más adalékanyag, az biztosan azt jelzi, hogy a szervezetünk nem képes feldolgozni azt az ételt megfelelően.

A szakember azt is elárulta, milyen élelmiszerekben található a legtöbb – jóval több, mint 5 – összetevő. Ezek mindegyike ultrafeldolgozott élelmiszerek, amiket jobb, ha kihagyunk az étrendünkből.

  • Ízesített (cukros) gabonapelyhek
  • Szénsavas üdítőitalok
  • Ízesített burgonyapehely (például hagymás-tejfölös chips, baconos chips, stb.)
  • Előre csomagolt fehér kenyér
  • Ízesített cukrok és csokik
  • Hűtött kávéitalok
  • Ízesített müzliszeletek
  • Jégkrémek, fagylaltok
  • Instant levesek, porlevesek, tésztalevesek
  • Húskészítmények (felvágottak, konzervek)

Forrás: Huffington Post, Healthline, Fotó: Getty Images