Tényleg természetes a természetes aroma? És jobb a mesterségesnél?

2020. augusztus 31.
A buborékos víztől a joghurton át a tésztaszószig szinte minden feldolgozott és csomagolt élelmiszerben megtalálhatók a természetes aromák. A legtöbb fogyasztó azt gondolja, hogy ezek egészségesebbek a mesterséges változatoknál. Ám a szakemberek azt mondják, valójában nincs különbség a kettő között. Azt is elárulták, hogy lehetséges ez.

A negyedik leggyakoribb összetevők a feldolgozott élelmiszereinkben a természetes aromák, csak a só, a víz és a cukor szerepel gyakrabban és előrébb a csomagolások címkéjén. De mi valójában a természetes aroma, és mennyire természetes?

A természetes aromákat növényi (gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, gyógynövények, fakéreg vagy gyökerek) vagy állati (hús, tengeri állatok, tojás és tejtermékek) alapanyagokból vonják ki. Az elsődleges cél ebben ez esetben az íz, nem a tápanyagok koncentrátumának előállítása. Hőkezeléssel, fermentációval, desztillálással és egyéb fizikai-kémiai eljárásokkal állítják elő a természetes aromákat az említett alapanyagokból. 

Minden ízanyag kémiai anyag

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság meghatározása szerint “az aromaanyag egy ízesítő tulajdonsággal rendelkező, meghatározott kémiai anyag (vegyület). A természetes aromaanyagokat emberi fogyasztásra alkalmas, nyers állapotú vagy feldolgozott növényi, állati vagy mikrobiológiai eredetű anyagokból állítják elő fizikai, enzimes vagy mikrobiológiai folyamatok segítségével.”

„Apró vegyületek adják az ételek ízét a természetben is, amilyen például a benzaldehid – mutatott rá Allison Baker regisztrált dietetikus. – Benzaldehid található a sajtokban, gombában és a mandulában is, hogy csak néhányat említsek. Ezekből az élelmiszerekből vonják ki, majd használják természetes aromaként más ételekben.”

A mesterséges aromák annyiban különböznek a természetes ízanyagoktól, hogy szintetikusak, nem más élelmiszerekből állítják elő. „Az egyik legismertebb mesterséges aroma a vanília ízét utánzó szintetikus vanilin. Ellentétben a vaníliával, amit Madagaszkárról, Indonéziából vagy Mexikóból importálnak, ezt laboratóriumban állítják elő” – mondta a Chapman Egyetem élelmiszertudományi professzora, dr. Lilian Were. 

Egészségesebbek a természetes aromák?

Nem szükségszerűen. Mind a természetes, mind a mesterséges ízanyagokat laboratóriumban hozzák létre az ízekkel foglalkozó vegyészek. Ugyanannak az íznek a mesterséges és természetes változatát szinte lehetetlen megkülönböztetni egymástól, az egyetlen különbség csupán a forrásuk. Ráadásul a természetes aromák is tartalmazhatnak szintetikus tartósító-, emulgeáló- és oldószereket.

Olvastad már?

Így az egészségünk szempontjából nincs nagy különbség abban, hogy melyik élelmiszert vesszük le a polcról. A legtöbb élelmiszeripari cég azonban a természetes aromákat választja a termékei előállításához, még akkor is, ha így kevésbé etikus, környezetbarát és gazdaságos az adott élelmiszer. „A marketing tehet róla – mutatott rá Charles Platkin, a New York-i Hunter Főiskola Élelmiszertudományi Központjának vezetője. – A vásárlók ugyanis jobban szeretik azt látni a csomagoláson, hogy természetes aromákat használtak az adott árucikkhez, mivel ez egyet jelent számukra az egészségessel, még ha ez a valóságban nem is feltétlenül van így.”

Elég egy csipet belőle

Mivel a feldolgozott élelmiszerek és italok nagyon kis mennyiséget tartalmaznak az aromákból, így a szakértők szerint ezek a hozzávalók az egészségünkre nincsenek különösebb hatással. „Az ízanyagokat általában nem használják nagy koncentrációban. Ráadásul mielőtt engedélyeznének egyet, toxikológiai teszteken mennek keresztül, hogy ellenőrizzék, nem mérgezőek-e” – mondta Were. 

A dietetikusok szerint nem a természetes aromák jelentik a legnagyobb veszélyt és problémát jelenleg a társadalomban. „A feldolgozott élelmiszerekben a hozzáadott cukor és a nagy szénhidráttartalom, valamint az ezek fogyasztása miatt népbetegséggé váló elhízás sokkal aggasztóbb” – mondta a dietetikus. 

Ha mégis minimalizálni szeretnénk akár a természetes, akár a mesterséges aromák fogyasztását, a szakemberek szerint az a legjobb, ha tiszta élelmiszereket vásárolunk, alapanyagokat, és magunk ízesítjük ezeket. “„Vásároljunk ízesítetlen zöld teát, és facsarjunk magunk citromlevet bele, esetleg dobjunk néhány menta- vagy citromfűlevelet is hozzá. A teljes értékű ételek a maguk természetes formájában mindig sokkal jobb választást jelentenek, mint az előre elkészített, feldolgozott élelmiszerek.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash