- Ha mindennap iszunk valamilyen kollagénitalt, azt várjuk, hogy a bőrünk feszesebb és ragyogóbb lesz.
- De tényleg van bármilyen hatása a bőrünkre a kollagén italoknak?
- Hogyan tudjuk valójában befolyásolni a bőrünk kollagéntermelését?
Elméletben a kollagénital rendszeres fogyasztásától egészségesebb, feszesebb és ellenállóbb lesz a bőrünk. Ez elég jól hangzik ahhoz, hogy elkezdjük mi is. És afelől se legyen semmi kétségünk, hogy a kollagénnek valóban vannak jótékony hatásai.
De adódik a logikus kérdés: egy kollagénital vagy táplálékkiegészítő tényleg hatással van a bőrünkre? Jobb lesz tőle? És ha igen, milyen eredményekre számíthatunk a kollagéntől az arcunkon? A szakértő mindent elmondott – mielőtt a kollagénes itallal teli pohár fenekére néznénk, olvassuk el!
Mi az a kollagén és milyen szerepe van a bőrünk egészségében?
„A kollagén a bőrünket alkotó legfontosabb alapfehérje – mondta Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász. – Egy ágykerethez tudnám hasonlítani. Enélkül a bőrünk összeroskad, mint a keret nélkül az ágybetét. Kialakulnak a finom ráncok és lógni kezd a bőr.”
Ez a folyamat elkerülhetetlen az öregedéssel, mivel a kor előrehaladtával a kollagén szintje csökken a szervezetünkben. Ez részben az olyan tényezőknek köszönhető, mint a napsugárzás vagy levegő szennyezettsége, de a genetika is fontos szerepet játszik benne.
Többféle kollagén is megtalálható a szervezetünkben, hiszen nem csak a bőrünk számára fontos alkotóelem. De az I-es, III-as, IV-es és VII-es kollagén szinte csak a bőrben található. Az I-es, II-es és III-as kollagén az egész testünkben található összes kollagén 80-90 százalékát teszi ki, ami érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy a bőr a legnagyobb szervünk.
Az I-es típusú kollagén az összes típus közül a legfontosabb, ez az egyik legfontosabb alkotóeleme a támasztó kötőszövetnek. A II-es típus megtalálható a porcokban és a szemben, míg a III-as a bőr, izmok és vérerek alkotója is.
Hogyan juttathatunk kollagént a testünkbe?
A szájon át szedhető kollagénkészítmények, mint a kollagénes italok vagy a kollagénkávé csak az utóbbi években terjedtek el. Varázsszerként harangozták be a bőr, haj és az ízületek egészsége számára.
Két fő típusa van:
- Tengeri kollagén – általában halból
- Állati kollagén – olyan állatokból készül, mint sertés vagy marha. Ezeknek az állatoknak a csontjában és kötőszövetében található kollagént használják fel a készítményekhez.
Ezeket aztán elfogyaszthatjuk por, ital vagy éppen táplálékkiegészítő tabletta, gumicukor formájában is akár. De vajon melyik az, amelyik tényleg hatásos?
A kollagénital tényleg javítja a bőrt?
Rossz híre van a szakértőknek: a kollagénital valószínűleg nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. „A kollagén egy nagyméretű molekula, ami már az emésztés elején, a szánkban kisebb részekre esik szét. Tehát ha szájon át juttatunk be kollagént, a bőrünkig nem jut el a teljes kollagénmolekula. Inkább csak fehérjetöredékek vagy önmagában az aminosav” – magyarázta a bőrgyógyász.
Ez azt jelenti tehát, hogy az összes várt jótékony hatást biztosan nem tapasztaljuk, mert a kollagén még a szánkban lebomlik.
Ezt Keri Gans tápanyagszakértő-dietetikus még azzal is kiegészíti, hogy a kollagénital ott hat, ahol bejuttatjuk a testünkbe. Tehát a szánk belsejében fejti ki hatását. „A kollagén nem tudja, hova kellene mennie a testünkben, ez nem így működik, nem tudjuk célzottan az arcbőrünkbe juttatni egy kollagénitallal” – tette hozzá Gans.
Forrás: Allure Fotó: Getty Images