A kollagénpótlás előnyei: bőrszépítő jolly joker?

2024. május 10.
A kollagénpótlás előnyei egyre nagyobb figyelmet kapnak a modern kori bőrápolásban. Ezúttal szakértői segítséggel járhatjuk körbe a kollagénfogyasztás témáját, és azt, hogy hányféle módon, hányféle formában szépíthetjük vele a bőrünket.
kollagen-elonyei

A kollagén pótlása a bőrápolásban egyre nagyobb szerepet kap. Bár mindenki bőre, szervezete más, és az eredmények egyénenként eltérhetnek, mégis egyre bővül a kollagénpótlás előnyeit sokra tartó, és azt a napi szépségrutinjukba építő fogyasztók száma. A rendszeres bőrápolási rutin részeként alkalmazott kollagénkiegészítők vagy kollagéntartalmú bőrápoló termékek ugyanis hozzájárulhatnak a bőr egészségének és megjelenésének javításához.

A kollagénpótlás előnyei

Habár az örök szépség és fiatalság elixírjét még nem sikerült megtalálnunk, némi tudatossággal azonban rengeteget tehetünk bőrünk szépségének és fiatalos külsejének megőrzéséért. Bőrünk simaságáért és ragyogásáért javarészt a szervezetünkben lévő kollagén a felelős, amely szilárd tartószerkezetet, puhaságot és rugalmasságot biztosít, de emellett egészségünk fenntartásában is jelentős szerepet vállal.

Sajnos korunk előrehaladtával csökken szervezetünk kollagéntermelő képessége, de a megfelelő kollagénpótlással arcbőrünk és egész testünk fiatalságát is tovább őrizhetjük. Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője elárulta nekünk, mit érdemes tudnunk a kollagénről, és hogyan őrizhetjük minél tovább bőrünk fiatalos megjelenését.

kollagen-elonyei

A kollagénpótlásra egy jó csontleves is megfelel

Nem véletlen, hogy a testünkben fellelhető kollagén elnevezése a görög „kolla”, azaz „ragasztó” szóból származik, hiszen a kollagén egyfajta tartóerő szervezetünk számára. A testünkben lévő összes fehérje 30%-a kollagén, amely rendkívül fontos szerepet játszik izmaink működésében, a szalagok, az inak, a vénák és a csontok felépítésében és védelmében, mindemellett hajunk, körmünk és bőrünk kulcsfontosságú építőeleme is. Ha azt halljuk, „nagyon szép a bőröd” vagy „nagyon sima és ragyogó az arcod”, akkor a kollagéntermelésünknek kell köszönetet mondanunk. Ez a strukturális fehérje, amely bőrünk száraz tömegének 80%-át alkotja, felelős bőrünk puhaságáért, rugalmasságáért, ezáltal fiatalos megjelenésünkért. Szervezetünk természetesen állítja elő ezt a csodafehérjét, azonban korunk előrehaladtával, körülbelül 20 éves korunktól kezdve évente 1-1,5%-kal csökken kollagéntermelésünk, amely szarkalábak, ráncok megjelenéséhez és bőrünk szárazabbá válásához vezet. Tehát az öregedés első jeleit kollagéntermelésünk csökkenése okozza, azonban néhány étkezési és bőrápoló praktikával lassíthatjuk ezen folyamatokat, mi több, a kollagéntermelődés serkentését is támogathatjuk.

Kollagénpótlás az étkezésben

Ahhoz, hogy szöveteink rugalmasságát megőrizzük, a szépségszakértő a kollagén folyamatos fogyasztását javasolja, ugyanis ha azt abbahagyjuk, akkor előbb-utóbb ismét hiányállapot alakul ki. Ráadásul a rendelkezésre álló kollagént a szervezet először az egészségünk védelme szempontjából nélkülözhetetlen szövetekben, sejtekben hasznosítja, csak az ízületeink, csontjaink, vénáink támogatása után még rendelkezésre álló mennyiséget fordítja bőrünk megfiatalítására.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés

Érdemes tehát étrendünkben figyelni a kollagénpótlásra, lehetőleg kollagén peptidek formájában (Jennifer Aniston például kávé formájában fogyasztja), hiszen ezek nem csak egyszerűen bekerülnek testünkbe és növelik a természetes kollagén mennyiségét, hanem saját kollagén termelésére ösztönzik szervezetünket. A kollagén peptideket a bőrünk speciális sejtjei, a fibroblasztok ismerik fel, amelyek kollagéntöredékként azonosítják a peptideket, így ennek hatására sejtjeinket a termelés növelésére serkentik, hogy az észlelt veszteséget ellensúlyozzák.

A különböző kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása mellett természetes forrásokat is találhatunk étrendünkben, ha a cél a kollagénpótlás. A csontleves, a zselatinok, a kocsonya, a pacal és az aszpikos ételek, mint a sültek, a sonkák vagy a füstölt húsok magas mennyiségű kollagént tartalmazhatnak, míg a C-vitaminban vagy cinkben gazdag ételek a kollagén termelődését serkenthetik szervezetünkben. Mindemellett a finomított cukrot tartalmazó ételek kerülésével lassíthatjuk szervezetünk kollagénvesztési folyamatát, hiszen az édességek és desszertek negatívan befolyásolhatják a kollagéntermelést.

A kollagén a bőrápolásban

„A bőrfeszesítés és a kollagénpótlás leghatékonyabb módja, ha azt nem csak étkezésünkkel, de megfelelő kozmetikumok használatával is támogatjuk. A kozmetikumainkon keresztül sajnos nem tudunk kollagént bejuttatni bőrünkbe, ugyanis ahhoz túl nagy molekula, azonban más értékes összetevőkkel és hatóanyagokkal serkenthetjük szervezetünk kollagéntermelésének fokozását” – szögezte le Károlyfi Edit.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

SAMANTHA’S AVON BEAUTY INSTAGRAM/JL THOMAS~ AUTHOR (@jlthomasauthor) által megosztott bejegyzés

Arcápolási rutinunkat illetően érdemes a retinol és C-vitamin-tartalmú kozmetikumokat is előnyben részesítenünk, hiszen ezek is segíthetnek a bőrben való kollagéntermelés serkentésében. Azonban a fokozott fényvédelem is elengedhetetlen, hiszen a nyári erős UV-sugárzás károsíthatja bőrünk kollagéntermelését, így érdemes mindennap magas fényvédelemmel ellátott naptejet használnunk.

F
otó: Getty Images