Ez az egyszerű mindennapos szokás megoldhatja az inkontinenciát

2024. október 20.
Több olyan gyógyszer- vagy műtétmentes megoldás is van, ami sokat javíthat az inkontinencián. Mutatjuk, a szakember szerint mit kell tennünk, hogy ne kelljen tovább szenvednünk az inkontinenciával.
Inkontinencia kezelése
  • A felnőtt nők 60 százalékát érinti valamilyen szinten az inkontinencia, azaz a vizelet szivárgása.
  • Gondoltuk volna, hogy a jóga például 65 százalékkal csökkentheti az inkontinenciát?
  • Mi segíthet a hétköznapokban az inkontinencia panaszain?

Az inkontinencia ugyan nagyon sok nőt érint, mégis fontos tudnunk, hogy nem a természetes része az öregedésnek. Sőt, még csak azt sem jelenthetjük ki, hogy csak az idősebbeket érintheti!

„Az egyik nagy probléma az, hogy az inkontinencia még mindig tabu. Nem beszélünk róla – mondta Dr. Leslee Subak, a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának szülész-nőgyógyász professzora. – De gyakran hallani még mindig, hogy az inkontinencia normális velejárója a kornak. Gyakori ugyan, ám nem szükségszerű. Ráadásul hatékony módszereink vannak ma már a kezelésére.”

Hogyan kezelik az inkontinenciát?

Az inkontinencia terápiái között gyógyszeres és műtéti megoldások is vannak. Ám sokan ódzkodnak ezektől. Jó hír, hogy bizonyos gyakorlatok is jelentősen javíthatnak a helyzeten. 

A kulcs a medencefenék izmain van az inkontinencia esetében. Ezek szabályozzák a vizelet elengendését és megtartását. Ha ezek az izmok nem működnek megfelelően, akkor alakulhat ki a vizelet szivárgása, az inkontinencia. 

Az egyik leghatásosabb mozgásforma, amit a szakemberek is javasolnak az inkontinencia esetében, a jóga. Ez ugyanis hatékonyan erősíti a medencefenék izmait. Emellett a jógalégzés és a relaxáció ellazítja az idegrendszert, ami a túlműködő hólyag esetén is sokat javíthat a helyzeten.

Egy friss kutatásban most tudományosan is igazolták a jóga jótékony hatásait inkontinencia esetén. Megfigyelték, hogy a tünetek 65 százalékkal csökkentek.

Miért kell foglalkoznunk az inkontinenciával?

Az inkontinencia sokkal összetettebb probléma annál, minthogy akaratlanul elcseppen a vizelet. Kihat a teljes testi-lelki jóllétünkre, hiszen folyton attól félünk, mások előtt történik meg a vizeletszivárgás.

1. A megszégyenüléstől való félelem

Mivel az alhasra gyakorolt nyomás – például egy hasizomgyakorlat – miatt is bekövetkezhet a vizelet elcseppenése, ezért sokan inkább kerülik a testmozgást. De a barátokkal való nevetés vagy táncolás is hasonló helyzetet teremthet egy inkontinenciában szenvedőnek.

2. Az inkontinencia veszélyes is lehet

Az inkontinencia és a túlműködő hólyag a legnagyobb rizikótényezője a csonttörésnek nőknél idősebb korban. Rohanunk éjszaka a fürdőszobába, sötétben – el tudjuk képzelni a következményeket.

A jó hír, ahogy a friss kutatásból is kiderült, az inkontinencián műtét és gyógyszerek nélkül is tudunk javítani. A testmozgás és a jóga akár ingyen is lehet, ráadásul sokkal kevesebb lehetséges mellékhatással járhat. Ráadásul a megfelelő módosításokkal és igazításokkal mindenkinek az edzettségi szintjéhez igazítható.

A legérdekesebb, hogy a jótékony hatások akkor is érvényesülnek bizonyos mértékig, ha nem kifezetten a medencefenék izmait célzó mozgást végzünk. Az inkontinenciás epizódok ilyenkor is csökkennek. Tehát ha a jóga nem a mi sportunk, akár súlyzót és gumiszalagot is ragadhatunk, vagy éppen sétálhatunk, az inkontinencia szempontjából ezek is bőven megtérülnek.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash, Getty Images