Nem eszel eleget ebből a gyümölcsből, pedig megelőzi a náthát és ízületi gyulladást, és még fogyaszt is

2024. október 23.
Jó, ha tudjuk, hogy az ananász igazi szuperélelmiszer. Ráadásul ha valami édesre vágyunk, nyugodt lélekkel engedhetünk a csábításának, mivel alig van benne kalória. Mutatjuk, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre az ananásznak!
Ananász hatása
  • Az ananásznak sokkal több jótékony hatása van az egészségünkre, mint gondolnánk!
  • Milyen tápanyagok találhatók az ananászban?
  • Például az ízületi gyulladásban szenvedőknek is kifejezetten ajánlott az ananász rendszeres fogyasztása.

Az ananász alapvetően egzotikus gyümölcs, ám jó hír, hogy a jótékony hatásainak java akkor is érvényesül, ha például konzervként fogyasztjuk. „Remek C-vitamin forrás, tele van mangánnal és nagyon sok rostot tartalmaz az ananász – sorolta a gyümölcs előnyös tulajdonságait Dr. Tanya Mezher dietetikus.

És ez csak néhány azok közül az egészségünkre gyakorolt jótékony hatások közül, amivel az ananász bír! Mutatjuk, miért érdemes minél gyakrabban ananászt ennünk!

Milyen tápanyagok vannak az ananászban?

Ha 100 gramm nyers ananászt nézünk, rengeteg tápanyagot találunk benne. Persze függ mindez attól, mennyire érett, milyen nagy az ananászunk. De alapvetően elmondható, hogy akár konzerv formában is megőrzi ezeknek a hatásoknak jelentős részét.

  • Kalória: 50
  • Fehérje: 0,5 g
  • Zsír: 0,1 g
  • Rost: 1,4 g
  • Cukor: 9,9 g
  • C-vitamin: 47,8 mg (a napi ajánlott beviteli mennyiség 79 százaléka)
  • Mangán: 0,9 mg (a napi ajánlott beviteli mennyiség 45 százaléka)
  • B6-vitamin: 0,1 mg (a napi ajánlott beviteli mennyiség 4 százaléka)
  • A-vitamin: 58 IU (a napi ajánlott beviteli mennyiség 1 százaléka)

Ezért egészséges az ananász

Nehéz nem szeretni az ananászt, hiszen roppant lédús és zamatos gyümölcs. Természetes cukortartalma ugyan édessé teszi, ám mellette megőrzi savasságát, ezért az ízhatás is összetett, főleg, ha érett gyümölcsöt sikerül találnunk. 

Ráadásul az ananász nagyon változatosan felhasználható, és a jótékony hatásait megőrzi fagyasztva vagy éppen konzervként is. 

1. Hozzájárul a rostbevitelhez

A nyugati társadalmakban az emberek több mint 80 százaléka nem fogyaszt elegendő rostot. Mivel az ananász rosttartalma igen magas, így már egyetlen étkezés fedezheti akár a napi rostszükséglet 10 százalékát is.

2. Javítja a bélflórát

Nem csak az ananász rosttartalma járul hozzá a bélflóránk egészségéhez. A gyümölcs tartalmaz ugyanis egy speciális enzimet, az úgynevezett bromelaint, ami csökkenti a puffadást és javítja az emésztést. A kutatások szerint a gyulladásos bélbetegségek esetén is jótékony hatású.

3. Kevesebb szezonális fertőzés

Mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint az ananász, így hozzájárul az immunrendszer jobb működéséhez is. Különösen a téli időszakban lehet jótékony hatása, nem kapjuk el olyan gyakran a légúti fertőzéseket.

4. Csökkenti az ízületi gyulladásokat

De nem csak a légúti betegségek, hanem az ízületi gyulladások ellen is hatásos az ananász. A gyulladáscsökkentő enzimjei a szervezetünkben fellángoló krónikus gyulladások ellen is hatékonyan veszik fel a harcot.

5. Javítja a termékenységet

Nem véletlen, hogy a meddőségi kezelésben résztvevők közössége az ananászt használja különleges szimbólumként. A gyümölcs ugyanis a kutatások szerint javítja a termékenységet és segíti a mesterséges megtermékenyítés sikerességét is. Valószínűleg ennek is az ananász gyulladáscsökkentő hatása állhat a hátterében, ám ez további vizsgálatokat igényel.

Milyen hátrányai lehetnek az ananásznak?

Az ananász a természet egyik cukorbombája, így a dietetikus szerint érdemes azért megfontolnunk, mennyit és mikor eszünk belőle. Természetesen a gyümölcsben megtalálható cukor teljesen máshogy hat a szervezetünkre, mint a finomított cukor, mégis a diabéteszben szenvedőknek fontos tisztában lenni ezzel a ténnyel. 

A magas cukortartalmon kívül egyéni érzékenység is felléphet. A legtöbben az alábbi kellemetlenségekről számolnak be az ananásszal kapcsolatban:

  • Az ananász enzimjére való érzékenység miatt bőr- és szájirritációt okozhat
  • Mivel savas gyümölcs, így az ananász nagy mennyiségű fogyasztása gyomorégést válthat ki vagy irritálhatja az érzékeny gyomrot.

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash