- A cukor egy olyan szénhidrát, ami megédesíti az életünket, és számos feldolgozott termékhez hozzáadjuk, hogy fokozza azok ízét.
- A cukorbevitel csökkentése széles körben ajánlott az egészségünk érdekében, hogy ne szenvedjünk cukorbetegségben vagy számos egyéb megbetegedésben.
- Egy dietetikus elárulta, hogy mennyi cukrot szabad fogyasztanunk naponta.
Vannak természetesen előforduló cukrok, mint például a gyümölcsben található fruktóz, valamint a tejben lévő laktóz és ezeknek még tápértéke is van. Ám rengeteg termékben találhatók hozzáadott cukrok, amik bár bizsergetik az ízlelőbimbóinkat, de nem rendelkeznek tápértékkel, és sajnos még egészségügyi kockázatot is jelentenek.
Jessica Tilton dietetikus elmagyarázza, hogy bár a cukor az elsődleges energiaforrás, a szervezet másként dolgozza fel a hozzáadott cukrokat. Ezek a cukrok gyorsan energiává használódnak, vagy pedig zsírként raktározzuk el őket.
Ezzel ellentétben a természetes cukrok lassan szívódnak fel, így támogatják a hormonokat, a szív és a csontok egészségét, segítik az emésztést, és hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez.
Lássuk, mennyi cukrot fogyaszthatunk naponta:
Az amerikaiaknak szóló 2020-2025-ös étrendi irányelvek szerint minden kétéves és idősebb személy cukorfogyasztását a napi kalóriabevitelének 10%-a alatt kell tartania. Ha valaki 2000 kalóriás diétát követ, ez legfeljebb 50 gramm hozzáadott cukrot, azaz körülbelül 12,5 teáskanált jelent naponta.
Viszont az American Heart Association szerint a férfiaknak arra kell törekedniük, hogy naponta legfeljebb 36 gramm (vagy kilenc teáskanál, 150 kalória) hozzáadott cukrot fogyasszanak.
A nőknél ez naponta legfeljebb 25 gramm (vagy hat teáskanál, 100 kalória) hozzáadott cukrot jelent.
Honnan tudhatod, hogy túl sok cukrot fogyasztasz?
A szervezet küldhet olyan üzeneteket, amik arra utalnak, hogy túlzásba vitted a cukor fogyasztását, és ezek rövid, illetve hosszú távon is megnyilvánulhatnak:
- Súlygyarapodás
- Magas vércukorszint
- Lyukas fogak és fogszuvasodás
- Ingerlékenység és hangulati ingadozások
- Akne és ekcéma
- Fáradtság
- Vágy a cukrosabb ételek és italok iránt
- Szívbetegség
- 2-es típusú cukorbetegség
- Zsírmáj kialakulása
- Károsodott kognitív funkciók
Tippek a cukorbevitel csökkentésére
Az étrendi változtatások nehéz akadálynak tűnhetnek, de szükségszerű odafigyelni az egészségünk érdekében arra, hogy naponta mennyi cukrot fogyasztunk. Már a kis lépések megtétele is jelentős javuláshoz vezethet. Kezdjük az élelmiszerek címkéinek elolvasásával, hogy tisztában legyünk a cukortartalommal, még az egészségesként forgalmazott termékek esetében is.
„A legjobb tanács az, hogy egyszerűen egyél kevesebb cukrot” – mondja Tilton, kivéve a teljes értékű ételeket, például a gyümölcsöket, zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek természetes cukrokat, alapvető tápanyagokat és rostokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
Forrás: The Healthy, Fotók: Getty Images