- Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint az emberek nagyjából kétszer annyi cukrot esznek Magyarországon, mint amennyi a napi ajánlott beviteli érték.
- Egy jó adag elszántságra és tudatosságra szükségünk lesz, ha le akarunk szokni a cukorról.
- A sok cukor fogyasztása először inzulinrezisztenciához, majd 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet.
Az ultrafinomított élelmiszerek tele vannak cukorral. Gabonapelyhek, péksütemények, kekszek, üdítők – minden egyes falattal cukrot eszünk, ami ugrásszerűen megemeli a vércukorszintünket. Ha gyakran fogyasztunk ilyen ételeket, előbb inzulinrezisztencia, majd 2-es típusú diabétesz alakulhat ki.
Fontos lenne tehát, hogy minél kevesebb cukorban, finomított szénhidrátban dúskáló ételt fogyasszunk. Nem olyan könnyű azonban leszokni ezekről az ennivalókról. A cukor ugyanis függőséget okoz. A dietetikus elmondta, mi az a hat lépés, amivel sikeresen szokhatunk le a cukorról.
1. A kávé és a cukor ellentmondásos viszonya
Az emberek fele kávéval indítja a napot. Érdekes tény, hogy napi három-négy csésze kávé csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Viszont ha tejjel és cukorral isszuk, ez a hatás nem érvényesül, sőt.
Próbáljuk ki inkább a kávés turmixot banánnal, zabpehellyel, olajos magvakkal. Ha egészséges zsírokkal és rosttal kombináljuk a kávét cukor és tej helyett, máris tettünk egy lépést a cukorról való leszokás felé.
2. Az olajos magvak segíthetnek leszokni a cukorról
Egy étel glikémiás indexe (GI) megmutatja, milyen gyorsan szívódik fel a benne található szénhidrát. Az olajos magvaknak alacsony a glikémiás indexe, ez azt jelenti, hogy nem emelik meg a vércukorszintet túlságosan. Ha kenyeret vagy tésztát fogyasztunk, érdemes mellé beiktatnunk tehát olajos magvakat is, így csökkentve előbbiek GI-értékét.
3. Induljon zölden a nap

Meglepő, de ha le akarunk szokni a cukorról, a brokkoli az egyik legjobb reggeli
Jessie Inchauspé francia biokémikus szerint a cukorról való leszokást segíti, ha reggel minél több zöldséget eszünk. Így megelőzhető a cukor és szénhidrát iránti sóvárgás. Az egyik legjobb választás szerinte a brokkoli.
4. Együnk több hüvelyest
A hüvelyes növények (bab, borsó, szója, földimogyoró, csicseriborsó, stb.) rengeteg rostot tartalmaznak. Ez segít a vércukorszintet egyensúlyban tartani. Ha a vércukorszintben nincsenek hatalmas kiugrások és zuhanások, nem is kívánjuk annyira a cukrot. Így a hüvelyes növények is hozzájárulhatnak, hogy leszokjunk a cukorról.
5. Ecet mindennap a cukorfüggőség ellen
Egyszerű módja a vércukorszint kordában tartásának a napi 2-6 evőkanál ecet. Különösen az élőflórás almaborecet lehet hatásos, ha szeretnénk megszabadulni a cukorfüggőségünktől. Ne magában fogyasszuk, mert az ecet károsíthatja a fogzománcot és a nyelőcső nyálkahártyáját. Salátaöntetként, italokba, ételekbe keverve iktassuk az étrendünkbe.
6. Változtassunk a nassolási szokásainkon
A cukorfüggőség egyik fő oka, hogy amikor rágcsálni támad kedvünk, általában az édességekhez nyúlunk. Érdemes tudatosan megválasztani, mit nassolunk, ha le akarunk szokni a cukorról. A dietetikus ezeket javasolja a cukros rágcsák helyett:
- répacsíkok hummusszal
- egy marék olajos mag és egy kocka étcsoki
- egy szelet sajt, sonka vagy avokádó teljes kiőrlésű keksszel
- alma mogyoróvajjal
- zöldségek guacamoléval
- zabkeksz sajtkrémmel és uborkával
- sós keksz túróval és paprikával
- görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és olajos magokkal
Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash