Így jöhetsz le a cukorfüggőségről 6 lépésben

2023. október 10.
A magas vércukorszint komoly egészségügyi problémákat, köztük 2-es típusú cukorbetegséget okozhat. A dietetikus elmondta, hogyan szokhatunk le a cukorról hat egyszerű lépésben.
Cukor leszokás 6 lépés
  • Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint az emberek nagyjából kétszer annyi cukrot esznek Magyarországon, mint amennyi a napi ajánlott beviteli érték.
  • Egy jó adag elszántságra és tudatosságra szükségünk lesz, ha le akarunk szokni a cukorról.
  • A sok cukor fogyasztása először inzulinrezisztenciához, majd 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet.

Az ultrafinomított élelmiszerek tele vannak cukorral. Gabonapelyhek, péksütemények, kekszek, üdítők – minden egyes falattal cukrot eszünk, ami ugrásszerűen megemeli a vércukorszintünket. Ha gyakran fogyasztunk ilyen ételeket, előbb inzulinrezisztencia, majd 2-es típusú diabétesz alakulhat ki. 

Fontos lenne tehát, hogy minél kevesebb cukorban, finomított szénhidrátban dúskáló ételt fogyasszunk. Nem olyan könnyű azonban leszokni ezekről az ennivalókról. A cukor ugyanis függőséget okoz. A dietetikus elmondta, mi az a hat lépés, amivel sikeresen szokhatunk le a cukorról.

1. A kávé és a cukor ellentmondásos viszonya

Az emberek fele kávéval indítja a napot. Érdekes tény, hogy napi három-négy csésze kávé csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Viszont ha tejjel és cukorral isszuk, ez a hatás nem érvényesül, sőt. 

Próbáljuk ki inkább a kávés turmixot banánnal, zabpehellyel, olajos magvakkal. Ha egészséges zsírokkal és rosttal kombináljuk a kávét cukor és tej helyett, máris tettünk egy lépést a cukorról való leszokás felé.

2. Az olajos magvak segíthetnek leszokni a cukorról

Egy étel glikémiás indexe (GI) megmutatja, milyen gyorsan szívódik fel a benne található szénhidrát. Az olajos magvaknak alacsony a glikémiás indexe, ez azt jelenti, hogy nem emelik meg a vércukorszintet túlságosan. Ha kenyeret vagy tésztát fogyasztunk, érdemes mellé beiktatnunk tehát olajos magvakat is, így csökkentve előbbiek GI-értékét.

3. Induljon zölden a nap

Meglepő, de ha le akarunk szokni a cukorról, a brokkoli az egyik legjobb reggeli

Meglepő, de ha le akarunk szokni a cukorról, a brokkoli az egyik legjobb reggeli

Jessie Inchauspé francia biokémikus szerint a cukorról való leszokást segíti, ha reggel minél több zöldséget eszünk. Így megelőzhető a cukor és szénhidrát iránti sóvárgás. Az egyik legjobb választás szerinte a brokkoli.

4. Együnk több hüvelyest

A hüvelyes növények (bab, borsó, szója, földimogyoró, csicseriborsó, stb.) rengeteg rostot tartalmaznak. Ez segít a vércukorszintet egyensúlyban tartani. Ha a vércukorszintben nincsenek hatalmas kiugrások és zuhanások, nem is kívánjuk annyira a cukrot. Így a hüvelyes növények is hozzájárulhatnak, hogy leszokjunk a cukorról.

5. Ecet mindennap a cukorfüggőség ellen

Egyszerű módja a vércukorszint kordában tartásának a napi 2-6 evőkanál ecet. Különösen az élőflórás almaborecet lehet hatásos, ha szeretnénk megszabadulni a cukorfüggőségünktől. Ne magában fogyasszuk, mert az ecet károsíthatja a fogzománcot és a nyelőcső nyálkahártyáját. Salátaöntetként, italokba, ételekbe keverve iktassuk az étrendünkbe.

6. Változtassunk a nassolási szokásainkon

A cukorfüggőség egyik fő oka, hogy amikor rágcsálni támad kedvünk, általában az édességekhez nyúlunk. Érdemes tudatosan megválasztani, mit nassolunk, ha le akarunk szokni a cukorról. A dietetikus ezeket javasolja a cukros rágcsák helyett:

  • répacsíkok hummusszal
  • egy marék olajos mag és egy kocka étcsoki
  • egy szelet sajt, sonka vagy avokádó teljes kiőrlésű keksszel
  • alma mogyoróvajjal
  • zöldségek guacamoléval
  • zabkeksz sajtkrémmel és uborkával
  • sós keksz túróval és paprikával
  • görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és olajos magokkal

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash