7 ok, amiért ideje cukorról mézre váltanod

2023. szeptember 13.
Azt már tudjuk, bár nem lehet elégszer mondani, mennyire káros az egészségünkre, ha túl nagy mennyiségben és gyakran fogyasztunk finomított cukrot. Érdemes megfontolnunk az alábbi érveket amellett, hogy a cukrot mézre cseréljük.
Méz cukor helyett
  • Sokkal több jótékony hatása van a méznek, mint a cukornak.
  • Ha a teában vagy kávéban mézre váltunk cukor helyett, idegvédő növényi hatóanyagokat is beviszünk az italunkkal a szervezetünkbe.
  • Nem csak az agyunk, de a májunk is hálás lesz, ha mézet használunk cukor helyett.

Magyarországon az éves cukorfogyasztás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 12 kilogramm egy főre. Ha belegondolunk, hogy minden évben megeszünk 12 zacskó cukrot, rémisztő mennyiség. Főleg, hogy tudjuk, valójában milyen káros az egészségünkre a fehér cukor.

A tudományos kutatások szerint a nyers méz (az a fajta méz, amit nem szűrtek át, majd melegítettek fel, hogy csökkentsék a nedvességtartalmát), ami egyetlen típusú virágról származik, viszont javíthatja a vércukorszint szabályozását és csökkentheti a koleszterinszintet a szervezetünkben, ha az egészséges étrend részeként fogyasztjuk. Ám más oka is van annak, amiért a szakemberek inkább a mézet ajánlják a cukor helyett.

Mézzel jobban teljesítünk, mint cukorral

A méz cukortartalma 80-85 százalék. Hogy lehet mégis, hogy egészségesebb, mint a fehér cukor? A mézben található cukor ugyanis másképp hasznosul a szervezetünkben, mint a hagyományos cukor. Így javítja a szellemi és fizikai teljesítményt. Sőt, bizonyos vizsgálatok szerint az emlékezőképességünk működésére is serkentőleg hat, segíti a demencia megelőzését és késlelteti a szellemi hanyatlást.

Ennek oka, hogy a méz a cukor mellett tartalmaz aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, vasat, cinket és többféle antioxidánst. Az idegrendszert védő hatását a növényi hatóanyagoknak köszönheti.

A méz megelőzi a diabéteszt

Ha a teában vagy kávéban ugyanannyi mézzel helyettesítjük a cukrot, azzal elősegítjük a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzését. Ez a Nevada Egyetem tanulmányából derült ki. A méz ugyanis segít megelőzni a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését, ami a cukorfogyasztás után jellemző.

A májunk is szereti a mézet

Nem minden méz tartalmaz egyforma mennyiségben növényi hatóanyagokat

Nem minden méz tartalmaz egyforma mennyiségben növényi hatóanyagokat

Összefüggést találtak a mézfogyasztás gyakorisága és a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulása között. A tudósok azt tanácsolják, lefekvés előtt együnk egy kiskanál mézet, így segíthetjük a máj működését. Ha korán vacsorázunk, nem lesz elég glikogén a szervezetünkben, ami hajtaná az agy működését éjszaka. Ez metabolikus stresszt okoz a szervezetnek, és reggel hiperglikémiával ébredhetünk a szakember szerint.

Természetes energiaital mézzel

Az energiaitalok nem csak a koffeintartalmuk miatt dobják meg lökésszerűen az energiaszintünket, hanem a cukortartalom miatt is. De a méz ebben az esetben is helyettesítheti a cukrot. Egy 2015-ös vizsgálat szerint, ha mézzel kevert italt iszunk sportolás után, az javítja az állóképességünket, szemben azzal, ha csak vizet innánk. A szervezetünkben alacsonyabb lesz az úgynevezett oxidatív stressz, így a DNS-károsodás mértéke is csökken, ami a nagy erőkifejtés hatására kialakulhat a szervezetünkben. A mézben található természetes antioxidánsok segítenek a gyulladást okozó folyamatok megelőzésében.

Milyen mézet válasszunk?

Amire még fontos figyelnünk, ha a cukrot szeretnénk mézzel kiváltani, nem minden méz egyforma. Egy 2021-es tanulmány szerint a méz jótékony hatásai a polifenoloknak köszönhetők. Ezek mennyisége változó a különböző mézekben. 

Lehetőleg nyers mézet keressünk, ebben ugyanis több a bioaktív hatóanyag. Érdemes a helyi méhészek között körülnéznünk, ha jó minőségű mézet keresünk, mivel a szupermarketekben kapható mézek gyakran cukorsziruppal hígítottak vagy abból készülnek. Intő jel, ha egy méz túl olcsó. Ebben valószínűleg nem lesz annyi növényi hatóanyag. De a szakemberek szerint még ez a méz is ezerszer jobb lehet, mint a finomított cukor, ami idegvédő helyett idegméreg.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash