Gyakori szövődménye lehet a cukorbetegségnek, mégis kevesen tudnak róla

2024. június 22.
A húgyúti fertőzés a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, ami súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.
Gyakori szövődménye lehet a cukorbetegségnek, mégis kevesen tudnak róla
 • A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.
 • A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.
 • A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.

A húgyúti fertőzés olyan bakteriális fertőzés, amely az alsó (húgycső, húgyhólyag) vagy felső húgyutakban (például vesék) alakul ki.

Húgyúti fertőzést bárki kaphat

Számos tényező hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához. A magasabb kockázati csoportokba tartoznak a nők, akik sokkal gyakrabban kapnak húgyúti fertőzést, mivel esetükben a rövidebb húgycső megkönnyítheti a baktériumok bejutását a hólyagba. De a gyerekek, az idősek, a várandósok és a menopauzán átesők is hajlamosabbak erre a betegségre.

Szintén nagyobb valószínűséggel kapnak hólyaghurutot azok, akiknek valamilyen húgyúti elzáródása, például veseköve van, illetve a prosztata megnagyobbodása szintén blokkolhatja a vizelet áramlását, ami húgyúti problémákat okozhat. Továbbá bizonyos katéterek vagy orvosi eszközök használata is növelheti a kitettséget. Mindezek mellett a nem megfelelő intim higiénia, illetve a nem biztonságos szexuális élet is emeli a betegség kockázatát.

A cukorbetegek kiemelten veszélyeztettek

Kevesen tudják, de a húgyúti betegségek különös veszélyt jelenthetnek a cukorbetegek esetében, mivel a vizeletben lévő cukor termékeny táptalajt biztosít a baktériumok számára. Ezenkívül a magas vércukorszint gyengíti az immunrendszert, és káros hatással lehet a húgyhólyagot irányító idegekre, ami a hólyag hiányos kiürüléséhez vezet, és szintén lehetővé teszi a baktériumok szaporodását.

Ha a fertőzést nem kezelik időben, a baktériumok eljuthatnak a vesékig, és súlyosabb fertőzést, vagy akár komoly vesebetegséget is okozhatnak. Ezért kulcsfontosságú, hogy a cukorbetegek proaktív lépéseket tegyenek a húgyúti fertőzések megelőzésére.

Gyakori tünetek, melyek húgyúti fertőzésre utalhatnak:

 • Gyakori vizeletürítés
 • Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
 • Zavaros vagy erős szagú vizelet
 • Alhasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
 • Láz és hidegrázás
 • Vér a vizeletben

Illetve a nem vizeletürítéshez kapcsolódó tünetek a fáradtság, gyengeség, zavartság (különösen idősebb felnőtteknél), illetve a hányinger és hányás. Diabétesz esetén a húgyúti fertőzések gyakran érintik a felső húgyutakat és súlyos veseszövődményekhez vezethetnek.

A felső húgyúti fertőzés főbb tünetei:

 • Hasmenés
 • Magas láz
 • Hidegrázás
 • Hányinger és hányás
 • Fájdalom a hát felső részén és az oldalsó szárnyban

Hogyan előzhetjük meg a húgyúti fertőzések kialakulását?

Bőséges folyadékpótlás: Megfelelő mennyiségű víz ivása egész nap segíthet kimosni a baktériumokat a húgyutakból. Igyunk meg naponta legalább 8-10 pohár vizet, és fontoljuk meg a gyógyteák vagy a természetes vízhajtók, például az uborka és a görögdinnye beiktatását a folyadékbevitelbe.

Rendszeres vizeletürítés: A hólyag rendszeres ürítése segíthet megelőzni a baktériumok felhalmozódását. Ne tartsuk vissza a vizeletet huzamosabb ideig, és szexuális együttlét előtt és után is ürítsünk vizeletet.

Figyeljünk oda az intim higiéniára: A megfelelő higiénia betartása elengedhetetlen a baktériumok terjedésének megakadályozásához. Ügyeljünk a nemi szervek tisztán tartására, melyeket vécéhasználat után elölről hátrafelé töröljünk le, és kerüljük az illatosított termékek használatát, amelyek irritálhatják a húgyutakat!

Viseljünk légáteresztő fehérneműt: Válasszunk pamut alsóneműt, amely megfelelő légáramlást tesz lehetővé, és minimálisra csökkenti a nedvesség felhalmozódását, így kevésbé kedvező környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához!

Erősítsük immunrendszerünket: A kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban dús étrend támogatja az általános egészségi állapotot és az immunrendszer működését. Válasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, például citrusféléket, bogyókat és kaliforniai paprikát, mivel ez segíti az immunválaszt!

Tartsuk vércukorszintünket a megfelelő tartományban: A rendszeres ellenőrzés, a gyógyszerek betartása és az egészséges táplálkozás jelentős szerepet játszik az optimális vércukorszint elérésében, és kulcsfontosságú a húgyúti fertőzések megelőzésében.

Mozogjunk rendszeresen: a rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a vércukorszint kezelésében segít, hanem az immunrendszer működését is erősíti. Törekedjen legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgásra a hét legtöbb napján!

Döntő fontosságú, különösen a diabéteszben szenvedők esetében, hogy amennyiben húgyúti fertőzésre gyanakszanak, azonnal forduljanak orvoshoz. A korai diagnózis és a megfelelő antibiotikumkezelés megelőzheti a szövődményeket és felgyorsíthatja a gyógyulást.