5 hatásos módszer, hogy megszabaduljunk a cukorfüggőségtől

2024. június 14.
Nem az a probléma, hogy eszünk valamilyen édességet, ha egyébként kiegyensúlyozott étrendünk van. Viszont ha a cukorfogyasztásunk kicsúszik az irányításunk alól, jól jöhet, ha van néhány olyan módszer a tarsolyunkban, amivel leszámolhatunk a cukorfüggőséggel.
Cukorfüggőség leszokás
  • A cukor mindenben ott van, tanuljuk meg felismerni!
  • Ha édesszájúak vagyunk, könnyen belecsúszhatunk a cukorfüggőség ördögi körébe.
  • Mi valójában a cukorfüggőség és hogyan szokhatunk le a cukorról?

A cukorfüggőség nem orvosi diagnózis, ám az tény, hogy a cukor pont olyan hatással van az agyunkra, mint a drog. Azzal is tisztában vagyunk mára, milyen változásokat okozhat a túlzott cukorfogyasztás a szervezetünkben, testi-lelki egészségünkben. 

Fontos felismernünk, ha túl sok cukrot eszünk, mert így tehetünk olyan lépéseket, melyekkel megszabadulhatunk a cukorfüggőségünktől. Mutatjuk, melyek a leghatásosabb lépések a szakember szerint a cukorfogyasztásunk megrendszabályozására!

A leghatásosabb módszerek a cukorfüggőség ellen

1. Vegyük észre a cukrot az ételeinkben

Az első és legfontosabb lépés, ha le akarunk szokni a cukorról, hogy megtanuljuk felismerni, melyik élelmiszerben mennyi cukor van, mi tartalmaz rejtett cukrot. „A cukor mindenben ott van – jelentette ki Dr. Juliette Hazart tápanyagszakértő, addiktológus. – Tanuljuk meg, melyek azok az összetevők, amik cukor jelenlétére utalnak (glükóz, szukróz stb.), ismerjük meg, mi micsoda az élelmiszerek címkéjén. És ha a hozzáadott cukor az első három összetevő között van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy abban az ételben rengeteg a cukor.”

Nem jobb az sem, ha édesítőszerrel készül egy élelmiszer. A cukorhelyettesítők ugyanis akár még károsabbak is lehetnek az emésztőrendszerünkre, egészségünkre, mint a rendes cukor.

2. Inkább süssünk otthon édességet

Ha valóban azt akarjuk, hogy annyi cukrot együnk, amennyit mi akarunk, célszerű otthon elkészítenünk a rágcsálnivalóinkat, édességeinket. Ilyenkor akár gyümölccsel is helyettesíthetjük a finomított cukrot, vagy fűszerek hozzáadásával csökkenthetjük az adott süteményben a cukormennyiséget.

3. Gondoskodjunk a bélrendszerünk jó baktériumairól

A cukor szerves része a kiegyensúlyozott étrendnek. Nem az a cél, hogy egyáltalán ne fogyasszunk cukrot. Viszont a finomított cukor parttalan használata nem csak azért rossz, mert cukorfüggőség alakul ki, de a bélbaktériumokat is károsítja. Nyugodtan élvezzünk egy szelet csokit vagy együnk meg egy szelet süteményt uzsonnára. 

Ugyanakkor ha rendszeresen cukor utáni sóvárgást tapasztalunk, nagy valószínűséggel felborult a bélrendszerünk baktériumflórája. Ez ördögi kör, mert minél több cukrot fogyasztunk, annál inkább károsodhatnak az emésztőrendszerünkben élő jó baktériumok.

4. Csökkentsük a cukor utáni sóvárgást

Számos olyan módszer létezik, amivel csökkenthetjük a cukor utáni sóvárgást és a cukorfogyasztásunkat

  • Ha éhesek vagyunk, együnk valamilyen egészséges, rostban gazdag ételt
  • Vegyünk egy meleg zuhanyt vagy fürdőt, nagyjából 5-10 perceset, és csökken a cukor utáni sóvárgásunk
  • Sétáljunk egyet, a mozgás ugyanis eltereli a figyelmet és jó az unalom ellen, ami gyakran áll a cukor utáni sóvárgás hátterében
  • Étkezés után vásároljunk, így kisebb a hirtelen felindulásból elkövetett cukros édesség vásárlásának esélye

5. Ne siettessük a változást

Ne akarjuk egyik napról a másikra elvágni a cukorfogyasztásunkat. Legyünk türelmesek és adjunk időt magunknak. Így nem érezzük azt, hogy megfosztjuk magunkat valamitől, és nagyobb eséllyel győzhetjük le a cukorfüggőségünket.

Forrás: Marie Claire France Fotó: Unsplash, Getty Images