- Ez a mindössze három hozzávalóból készülő csodaétel még a jobb alvásban is segíthet.
- Még a vacsora utáni desszertről sem feltétlenül kell lemondanunk.
- A dietetikus által felsorolt hozzávalók remek vitaminforrások, amelyeket más ételekbe építve is kombinálhatunk.
A hosszú, stresszes napokon hajlamosak vagyunk az egészségünket hátrasorolni, azt gondolván, a meeting-sorozatok fontosabbak a táplálkozásunknál. Sajnos sokan esünk ebbe a hibába, és ezeken a napokon hajlamosak vagyunk rohanás közben, rendszertelenül enni. A rendszertelenség önmagában is ártalmas, de az ilyen napokon jellemzően az összetevőkre sem figyelünk eléggé, ami miatt többek között rengeteg szénhidrát és cukor kerül a szervezetünkbe.
Mindez pedig hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezet. Mit lehet mégis (t)enni, hogy a rohanás közben a szervezetünkre, a táplálkozásunkra is odafigyeljünk? Cristina Barrous dietetikus meglepően egyszerűen, gyorsan, néhány összetevőből elkészíthető és finom vacsoratippjével minimális előregondolkodással egy fárasztó nap után, vagy akár közben is elkészíthetjük ezt az ínycsiklandó fogást.
Íme egy gyors és finom menü, amit a dietetikus javasol:
Főétel: spenótos-garnélás omlett
Ehhez az ételhez mindössze három hozzávalóra van szükség, és mindegyik olyan vitaminokat és nyugtató hatású összetevőket tartalmaz, amelyekre a nap végén szükségünk van.
A tojás, az igazi vitaminbomba
„A tojás, amely nagyszerű fehérjeforrás, a tojássárgája egészséges zsírokat is biztosít számunkra.” További előnyök: a tojás A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz, ráadásul laktató.
Sokoldalú spenót
A spenótnak is számos jótékony hatása van, többek között a K-vitamin, amely jót tesz a vérkeringésnek. Este, mondja Barrous, a spenótban lévő magnézium segíthet a jobb alvás elősegítésében is. Arról nem is beszélve, hogy a spenót megannyi különböző formában elkészíthető.
Isteni garnéla
A garnélarák fontos fehérjeforrás, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz – mindemellett rendkívül finom is. A fehérjében gazdag vacsorák nemcsak hosszabb ideig telítenek, hanem segítenek a metabolizmus fokozásában is. „A fehérjékre szükség van az új szövetek kialakításához. Ez azért fontos, mert este a testünk javító üzemmódba kapcsol” – mondja Leticia Carrera táplálkozási szakértő és biokémikus.
Desszert: egy marék friss vagy fagyasztott áfonya
Bár más egészséges desszertlehetőségek is léteznek vacsora után — a joghurt az egyik ilyen —, Barrous az áfonyát javasolja, mivel a gyümölcs alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így elkerülheted az éjjeli vércukorszint-emelkedést. Az áfonya emellett gazdag rostban, C-vitaminban és káliumban, valamint antioxidánsokban, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre is.
Az áfonyával azét is van könnyű dolgunk, mert nemcsak frissen, hanem akár fagyasztva is fogyaszthatóak, mintha édes cukorkák lennének” – mondja Barrous. Sőt, egy kutatás szerint a fagyasztott gyümölcsök még több antioxidánst is tartalmazhatnak.
Forrás: glamour.com, fotó: Getty Images