- Az őszülés természetes folyamat, azonban szeretnénk, ha minél később lennének látható jelei.
- Egyes ételek sokat segíthetnek abban, hogy lassítsuk az őszülést.
- Mutatjuk, miből érdemes rendszeresen fogyasztani őszülés ellen.
Az őszülés a kor elkerülhetetlen velejárója. Nőként azonban sokkal jobban örülnénk neki, ha kicsit elodázhatnánk az idő múlásának látható jeleit. Kiderült, hogy a tudatos táplálkozás segíthet ebben: ha étrendünket kiegészítjük speciális vitaminokban gazdag ételekkel, akkor hosszabban megőrizhetjük hajunk természetes színét.
Ez az 5 étel kiváló segítség őszülés ellen:
Lencse
A B9-vitamin, más néven folsav hiánya korai őszüléshez vezet. A lencse azonban kiváló B9-forrás, így érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Szintén hasonló egyébként a csicseriborsó tulajdonsága is.
Lazac
A hormonszint változásai is tehetnek az őszülésről. A lazac azonban szelént tartalmaz, mely segít szabályozni a hormontermelést. Ráadásul a D-vitamin hiányát is összefüggésbe hozták a korai őszüléssel, melyben a lazac szintén gazdag.
Miso
A misót a japánok régóta fogyasztják a haj fényességének, egészségének és sötét színének megőrzésére. Az erjesztett szójababból készült miso nemcsak a bélrendszer számára jótékony hatású, hanem az idő előtti őszülés megelőzésében is.
Tengeri alga
A japánok szépségtitkai között az alga fogyasztása is szerepel. Kiváló kollagénforrás, ezenkívül gazdag cinkben, A- és C-vitaminban, valamint béta-karotinban is. Ezek mind kimondottan jó hatással vannak a haj szépségének megőrzésére.
Máj
Tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszer a máj, melyek segítenek megőrizni a haj egészségét és pigmentáltságát. Többek között B12-vitamint, rezet, vasat és B9-vitamint tartalmaz, amelyek gondoskodnak arról, hogy hajunk színét ne veszítsük el idő előtt.
Forrás: Byrdie, Fotók: GettyImages