Ki ne dobd! Ezek az ételek sokkal tovább jók, mint a lejárati idejük mondja

2024. december 30.
Az élelmiszerpazarlás komolyan csökkenthető volna, ha minél többen tudnának az élelmiszerek minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejéről.
Fiatal nő a hűtőszekrénybe hajolva a tejet szagolja

Bármennyire is nem akarunk kidobni élelmiszert, előfordul, hogy a hűtőszekrény mélyén meglapul egy-egy elem, ami lejár, elfogyasztása nem ajánlott. És míg az élelmiszerek nagy részére ez igaz, vannak termékek, amiknek nem kell a kukában végezniük a lejárat után sem. Ezzel már csak azért sem árt tisztában lenni, mert a magyar háztartásokban

  • 594 ezer tonna az élelmiszer-hulladék évente,
  • ez 62 kilogramm élelmiszer-hulladékot jelent fejenként évente,
  • 380 milliárd forint veszteség a lakosságnak. Ez az összeg fejenként 40 ezer forint évente.

Az élelmiszerek, ételek jelölésén a lejárati dátum kétféleképpen szerepelhet: a fogyaszthatósági idő vagy a minőségmegőrzési idő megadásával.

  • A „fogyaszthatósági idő”-vel rendelkező ételek (friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek) a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók!
  • A tartós élelmiszerek lejárati idejét a „minőségmegőrzési idő” jelzi. Ezek a termékek a lejárat után is fogyaszthatók megfelelő elővigyázatosság mellett, kereskedelmi forgalomba azonban már nem hozhatók.
Ábra az élelmiszerek fogyaszthatóságáról

A lejárat után x hónappal még hónapokig fogyasztható élelmiszerek (Forrás: Nébih)

Öt élelmiszer, ami tovább jó, mint a lejárati ideje

Sajtok

A felbontatlan sajtok jóval a felhasználhatósági időn túl is fogyaszthatók. A lágysajtok több hét, a keménysajtok akár négy hónapig is fogyaszthatók.

Tojás

Megfelelő hűtés mellett a tojás közel hetven napig eláll, ami általában három-négy héttel a lejárati dátum után van.

Pékáru

A becsomagolt, hűtőszekrényben tárolt kenyér, pékáru a bennük található tartósítószerek miatt egy-két héttel tovább „bírják” a lejárati dátumán túl is. A pékáruk akár hat hónapig is elállnak a fagyasztóban.

Rizs, tészta

A szárított tészta egy-két évig eláll, míg a száraz rizs négy-öt évig jó.

Tejszín

A felbontatlan tejszín a lejárati dátum után egy-három hétig is jó. 

Forrás: Maradéknélkül, Eatingwell Fotó: Getty Images