Ettől a fajta sajttól tényleg be lehet tépni

2024. január 18.
Nemcsak hogy ellenállhatatlan a sajt, tényleg olyan hatást vált ki a testünkben, mint az ópiumszármazékok. Tehát valóban úgy működik, mint a drog. De a vegán sajtoknak is megvan ez a hatása az emberi szervezetre?
Sajt drog
  • A sajt biológiailag ellenállhatatlan az ember számára.
  • Olyan fehérjéket tartalmaz a sajt, melyek az enyhe ópiátokhoz hasonlóan hat az emberi szervezetre.
  • De vajon a vegán sajtoknál is el lehet érni ezt a hatást?

Nem csak a sajtrajongók állítják, tudományosan igazolt tény, hogy a sajt olyan hatással van az emberre, mint a drogok. „Az ember szervezetében egy kazomorfin nevű hormon szabadul fel, amikor kazeintartalmú ételt, azaz tejfehérjét fogyasztunk. Tulajdonképpen a kazeint kazomorfinná bontja a testünk – magyarázta Miyoko Schinner sajtszakértő. – Ez egy olyan örömhormon, így ha sajtot eszünk, ami nagy mennyiségű kazeint tartalmaz, úgy érezzük magunkat, mintha be lennénk drogozva.”

A kazein miatt vált ki droghatást a sajt

Az enyhe ópiátokhoz hasonló a magas kazeintartalmú sajtok hatása a szervezetünkre. „A sajtról már régóta tudjuk, hogy függőséget okoz – mondta Dr. Neal Barnard tápanyagszakértő, a növényi alapú étrend szószólója. – A kazein miatt vált ki altató hatást a kisbabáknál is a tej például. Ahogy elbomlik, ópiátokhoz hasonlóan viselkedik. Minél nagyobb egy sajt kazeintartalma, annál erősebb az elfogyasztása utáni dopaminlöket.”

A vegán sajtnak is lehet valaha hasonló hatása?

Még nem sikerült olyan vegán sajtot kifejleszteni, ami ugyanolyan hatást váltana ki, mint a valódi a testünkből

Még nem sikerült olyan vegán sajtot kifejleszteni, ami ugyanolyan hatást váltana ki, mint a valódi a testünkből

A sajt annyira addiktív, hogy aki vegán étrendre tér át, utána is nehezen mond le a sajtfogyasztás élményéről. De vajon lehet-e valaha olyan vegán sajtot előállítani, ami ugyanúgy kiváltja a droghoz hasonló hatást az ember szervezetében? 

Még a Kék Zónákban élőket tanulmányozó kardiológus, Dr. Gary Fraser, aki egyértelműen a növényi alapú táplálkozásban látja a hosszú élet titkát, fogyaszt sajtot rendszeresen. Hozzáteszi, hogy a sajtban van egy különleges úgynevezett sajtmátrix, amivel a tej nem rendelkezik. Ez egy egyedülálló fehérje- és kalciumképződmény, ami miatt a sajt és joghurt például csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét, míg a tej önmagában nem.

Egyelőre még nem sikerült senkinek előállítani azt a vegán sajtot, ami hasonló hatást váltana ki az ember szervezetében, mint a tejből készült sajtok, de az állagot már legalább sikerült megközelíteni, ha a biológiát nem is.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash