- Bizonyossá vált, amit már eddig is sejtettünk: nem minden zsír egyforma.
- Melyik az a zsír, amiből ehetünk többet is, nem hízunk el?
- Miért van az, hogy minden zsír ugyanannyi kalóriát tartalmaz, egyiktől mégis elhízunk, a másiktól meg nem?
Ha zsírról van szó, amit megeszünk, egyáltalán nem ugyanolyan minden fajta. Konkrétan az úgynevezett többszörösen telítetlen és telítetlen zsírsavak azok, melyeket szívbarát zsíroknak tekinthetünk, szemben a szaturált (telített) és transzzsírokkal.
De még akkor is ott a kérdés: a zsírtól lesz a testünk is zsíros? A Harvard Egyetem tudósai jártak utána egy kutatásban, és most először derítették ki, hogy bizonyos zsírtípusok sokkal inkább hizlalnak, mint mások. Hiába van mindenfajta zsírban ugyanannyi kalória (9 kalória grammonként)!
Melyik zsír hizlal a kutatás szerint?

A telített zsírok és transzzsírok hizlalnak
Több mint 120 ezer nő 20 évnyi adatát nézték át a Harvard tudósai, hogy kiderítsék, milyen fajta zsírtól hízik az ember a kor előrehaladtával.
- Megfigyelték, hogy a telített zsírsavakban és transzzsírokban gazdag étrend kifejezetten hizlal.
- A telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavaknál nem találtak összefüggést a hízással, sőt, inkább a fogyáshoz kapcsolhatók.
Ennek hátterében az állhat a tudósok szerint, hogy a szervezetünk máshogy bontja le és hasznosítja a különböző típusú zsírokat. A szaturált zsírsavak és transzzsírok inzulinrezisztenciát váltanak ki, így a sejtek nem veszik fel a cukrot a vérből. Ennek eredményeként a szervezet még tovább növeli az inzulintermelést. Ez a hormon viszont serkenti a zsír felhalmozódását.
Nem mindegy, miből származik a telítetlen zsírsav
Ami még érdekesebb felfedezése volt a tudósoknak, hogy a telítetlen zsírsavak forrása sem mindegy a hízás szempontjából.
- Az állati eredetű telítetlen zsírsavak (legnagyobb mennyiségben a vörös húsokban és tejtermékekben van) esetében enyhe hízást figyeltek meg.
- A növényi forrásból származó telítetlen zsírsavak esetében (tonhal, lazac, dió, napraforgómag) azt figyelték meg, hogy nem csak stabilan tartja a testsúlyt, de a fogyást is segíti.
Megint csak az inzulinérzékenységre van hatással a zsír: a telítetlen zsírsavak növelik a sejtek inzulinérzékenységét, így a szervezet energiaként hasznosítja a cukrot a vérből, nem zsírként tárolja el. Az érzékenyebb receptorok miatt ugyanis kevesebb inzulint is elegendő termelnie a testünknek.
Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images