- A rost létfontosságú az ember egészségéhez, a tudósok újabb és újabb dolgokat fedeznek fel azzal kapcsolatban, milyen hatása is van a szervezetünkre.
- Az antibiotikumrezisztencia jelentheti a legnagyobb problémát a következő években, emiatt fontos a friss kutatás eredménye.
- A tudósok azt figyelték meg, hogy a rostfogyasztás növelése és a minél változatosabb étrend segíti a bélrendszerben az antibiotikumrezisztens baktériumok számának csökkenését.
Az antibiotikumrezisztencia egyre súlyosabb problémát jelent az egész világon. Akkor beszélünk antibiotikumrezisztenciáról, amikor a baktériumok – vagy más mikroorganizmusok – alkalmazkodnak a gyakran használt antibiotikumokhoz, így az már nem lesz hatásos velük szemben, nem pusztítja el azokat. Ez azért baj, mert az ember így életveszélyes állapotba kerülhet, ha olyan baktérium fertőzi meg, mellyel szemben nincs hatásos gyógyszer.
A tudósok folyamatosan kutatják, miért alakul ki az antibiotikumrezisztencia és hogyan lehet csökkenteni ennek esélyét. Egy friss kutatásban a rostok hatását vizsgálták az antibiotikumrezisztens baktériumokra. Azt figyelték meg, hogy a minél sokoldalúbb és rostban gazdag étrend összefügg azzal, hogy valakinek a bélrendszerében kevesebb az antibiotikumrezisztens baktérium.
Miért fontos a rost az étrendünkben?
Azt már eddig is tudtuk, hogy a rostok milyen kulcsfontosságú szerepet játszanak az étrendünkben. A rostoknak két nagy típusa van:
- A vízben oldódó rostok: ezek – ahogy a nevük is mutatja – feloldódnak vízben, és bizonyos tápanyagokkal látják el a szervezetünket.
- Vízben nem oldódó rostok: nem a tápanyagtartalmuk miatt kell fogyasztanunk, hanem más módon segítik a testünk működését.
Utóbbi rosttípus segíti elő, hogy a bélrendszerből a különböző salakanyagok, valamint képződmények kiürüljenek, ezzel csökkenti a bélrák kialakulásának esélyét. Minden rosttípus elősegíti a teltségérzetet, így a vércukorszintet egyensúlyban tartja. A legfrissebb kutatások szerint azonban ennél még több értékes hatása van a rostoknak!
Miért olyan veszélyesek az antibiotikumrezisztens baktériumok?
A testünkben megszámlálhatatlanul sok mikroba él, ezt összefoglaló néven mikrobiomnak nevezzük. Rengeteg ebben a baktérium is, jó és rossz baktériumok egyaránt. Az elmúlt években egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek az antibiotikumrezisztens baktériumok, mivel nagyon komoly, gyakran halálos betegségeket okoznak.
Az Egészségügyi Világszervezet friss adatai szerint évente 1,27 millió ember hal meg az antibiotikumrezisztens baktériumok miatt, melyek hátterében összesen hatféle kórokozó állt. Ez is mutatja, milyen veszélyesek ezek a patogének. A szakemberek szerint hamarosan a vezető halálok a világon az antibiotikumrezisztens kórokozó lehet.
Hogyan hat a rost az antibiotikumrezisztens baktériumok ellen?
A friss kutatásban a tudósok több mint 250 önkéntes résztvevő (mindegyikük 18 és 66 év közötti felnőtt) étrendjét és bélmikrobiomját vetették össze. Kifejezetten az antibiotikumrezisztens törzsek génjeit keresték. Azt figyelték meg, hogy kifejezetten sokféle antibiotikumrezisztens elem található ebben a relatíve kis mintában.
A vérminták, étrend, fizikai aktivitás és székletminták összevetése után arra jutottak a szakemberek, hogy akiknek változatosabb, több rostot és kevesebb állati fehérjét tartalmazott az étrendje, azoknak kevesebb antibiotikumrezisztens baktérium élt a bélflórájukban. Ebből arra lehet következtetni, hogy a változatosabb és rostban – zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban, teljes értékű gabonában – gazdag az étrendje, annál csökken a kockázata annak, hogy kialakuljon nála egy antibiotikumrezisztens törzs által okozott fertőzés.
Forrás: Medical News Today, fotó: Getty Images, Unsplash