Rostból is megárt a sok?

2021. május 09.
A tápanyagszakértők folyamatosan figyelmeztetnek a rostfogyasztás fontosságára. Ám ebből a fontos tápanyagból is át lehet esni a ló túloldalára. Mutatjuk a tüneteket és a megoldást, ha a rosttúladagolás jeleit tapasztaljuk.

A tisztítókúrák bár egészségesnek tűnnek, a tápanyagszakértők újra és újra azt tanácsolják, inkább kerüljük ezeket. Ennek egy hatalmas oka van: a rostok hiánya. A dietetikusok folyamatosan sulykolják a zöldségekben és gyümölcsökben, vagyis rostban gazdag étrend fontosságát. Azt már mondaniuk sem kell, hogy a napi öt adag zöldség-gyümölcs elfogyasztása jót tesz az egészségnek. „A rostok fogyasztásának rengeteg jótékony hatást tulajdonítanak: csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú diabétesz és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát – mondta Jonathan Valdez tápanyagszakértő. – Ki kell emelni emellett az immunrendszer működésére gyakorolt jótékony hatását, a székrekedés megelőzésében, a vérnyomás, a koleszterinszint és a gyulladások csökkentésében játszott szerepét is.” Nem csoda tehát, hogy aki igyekszik odafigyelni az egészségére, rengeteg rostot fogyaszt. De lehet túl sokat enni belőle? Létezik olyan, hogy túl sok rost?

rost-lehet-tul-sok

Mi az az élelmi rost?

„Az élelmi rost az ehető növények azon része, amit nem tudunk megemészteni, vagy nem szívódik fel a bélrendszerben – mondta Melissa Halas regisztrált dietetikus. – Lehet vízben oldódó vagy nem oldódó, ám mindkettő szuperhős az egészségünk szempontjából. Előbbi segít megelőzni a székrekedést, az emésztés rendszerének megőrzését, míg utóbbi csökkenti a koleszterinszintet és teltségérzetet biztosít. A legtöbb növény mindkettőt tartalmazza, de más-más arányban.”

A szakember szerint nincs szükség rá, hogy a vízben oldódó és nem oldódó rostok arányát figyeljük az étrendünkben, inkább általánosságban a rostbevitel mennyiségére kell koncentrálnunk. Ha változatos gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldfűszereket fogyasztunk, mindkét típusból bőségesen viszünk be a szervezetünkbe, a jótékony hatások pedig szinte végtelenek.

Lehet túl sok rostot enni?

„A nyugati társadalmak legnagyobb problémája inkább az, hogy túl kevés rostot tartalmaz az emberek étrendje – mutatott rá Frances Largeman-Roth dietetikus és tápanyagszakértő. A férfiak több mint 97 százaléka, a nők 90 százaléka az ajánlott napi 25-35 gramm rostnál kevesebbet fogyaszt. „Ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy mekkora mennyiségben kerülnek feldolgozott élelmiszerek az emberek tányérjára. Ezek ugyanis nagyon kevés rostot tartalmaznak” – mondta Largeman-Roth. 

A magas rosttartalmú ételek elfogyasztása tovább tarthat, ahogy az evés utáni teltségérzet is. A teltségérzet miatt azonban nehezen lehet túladagolni a rostokat, ám a szakember nem zárja ki ennek lehetőségét. „Ha valakinek emésztőrendszeri problémái vannak, mely blokkot képez a belekben, előfordulhat, hogy túl sok rostot eszik. És a rosttartalmú táplálékkiegészítőkből is túl lehet adagolni a rostot – mondta a dietetikus. – Ha valaki túl sok rostot visz be a szervezetébe, például megeszik két nagy, babbal töltött burritot, mellé több tál leveles kelsalátát némi edamame babbal, akkor túlmehet a 35 grammos ajánlott mennyiségen, és okozhat tüneteket nála a rosttúltengés.”

Mi történik, ha túl sok rostot eszünk?

ćA túl sok rost fogyasztása vagy a rostbevitel hirtelen megnövelése puffadással, fokozott gázképződéssel, hasmenéssel és szélgörcsökkel járhat” – mondta Alyssa Northrop tápanyagszakértő.

Ha szeretnénk növelni a rostbevitelünket, tartsuk szem előtt a fokozatosságot, hogy elkerüljük ezeket a mellékhatásokat. Ugyanakkor vegyük számba a hasonló tüneteket okozó más problémákat is, mert lehet, hogy nem is a rostok okozzák a panaszainkat. „Sajnos a túlzott rostbevitel jelei akár más emésztőrendszeri probléma tünetei is lehetnek, mint például az irritábilisbél-szindróma vagy a colitis ulcerosa – mondta Halas. – Így ha ezeket tapasztaljuk, ne írjuk feltétlenül a túl sok rost rovására a panaszokat.”

„Sokkal az ajánlott napi bevitel fölé lehet menni a rostokkal. Sok olyan vegetáriánus vagy vegán kliensem van, akik napi 40-45 gramm rostot is elfogyasztanak anélkül, hogy bármilyen panaszt okozna nekik, vagy ártana hosszú vagy rövid távon az egészségüknek” – magyarázta a dietetikus. Ez különösen annak a tévhitnek az elhessegetése miatt lényeges, mivel sokan azzal magyarázzák az alacsony rostfogyasztást, hogy a túl sok rost akadályozza az ásványi anyagok, például a magnézium, kalcium vagy cink felszívódását. 

Ez akár igaz is lehetne, ha a rostban gazdag táplálélok nem tartalmaznának sokkal többet ezekből a tápanyagokból általánosságban. „Ez sokkal inkább a rosttartalmú táplálékkiegészítőknél történhet meg” – mondta a dietetikus. Így ha alapvetően nem tanácsol el a kezelőorvosunk valamilyen egészségügyi probléma miatt a rostoktól, bármiféle kockázat nélkül fogyaszthatjuk ezeket és élvezhetjük jótékony hatásaikat. 

„A nyugati kultúrával szemben a világ számos pontján sokkal több rostot fogyasztanak, és sokkal ritkábban a krónikus betegségek. Így nem az a probléma, hogy valaki túl sok rostot eszik. A tünetek gyökere inkább abban keresendő, hogy több rostot vitt be, mint amennyit megszokott a szervezete. Időre van szükség az emésztőrendszernek és a bélbaktériumoknak, hogy alkalmazkodjanak a rostban gazdag étrendhez.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!