Ez az 5 étel a legjobb a tavaszi fáradtság megelőzésére a dietetikus szerint

2023. február 27.
Vannak olyan ételek, amik hatással vannak a kedélyállapotunk szabályozására az évszakok változásánál. Ezért lehet különösen hatásos az alábbi 5 étel a tavaszi fáradtság megelőzésére a dietetikus szerint.
Ez a legjobb étel a tavaszi fáradtság megelőzésére
  • A gyulladáscsökkentő élelmiszerek segíthetnek a tavaszi fáradtság megelőzésében, leküzdésében.
  • A rostban gazdag ételek javítják a bélrendszer egészségét. Emiatt boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben.
  • Az omega-3 zsírsavban gazdag ételek is hatékonyak lehetnek a tavaszi fáradtság ellen.

Különösen a vitaminszegényebb tél után érezzük meg az évszakok változásának hatását. Amikor a tavasz beköszöntével fáradtabbnak, levertebbnek és sokkal kevésbé energikusnak érezzük magunkat, tavaszi fáradtságnak nevezzük. 

Szerencsére vannak olyan ételek, melyekkel megelőzhetjük a tavaszi fáradtságot. Natalie Olsen dietetikus-tápanyagszakértő elárulta, mit kell ennünk ahhoz, hogy sokkal energikusabbak és fittebbek legyünk tavasszal. 

A dietetikus kiemelte az omega-3 zsírsavban gazdag halak és olajos magvak, valamint a rostban gazdag ételek fontosságát. Ezek segíthetnek a gyulladások leküzdésében a szervezetünknek és javíthatják az általános közérzetet, ezáltal megelőzhető velük a tavaszi fáradtság is.

Tankoljunk fel omega-3 zsírsavval a tavaszi fáradtság megelőzésére

A gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő ételek kulcsszerepet játszanak az évszakváltások idején – mondta Olsen. A stressz, a negatív érzések és gondolatok mind gyulladást okoznak a szervezetünkben. Ez egy ördögi kör.”

Az omega-3 zsírsav támogatja az immunrendszerünket, segíti a szervezet gyulladással szembeni harcát. Az olajos tengeri halakban, így a makrélában, lazacban és heringben található meg nagy mennyiségben. A növényi eredetű táplálékok közül az olajos magvak remek omega-3 zsírsav forrást jelentenek. „Halat legalább hetente kétszer iktassunk az étrendünkbe, olajos magvakat pedig minden nap fogyaszthatunk” – javasolta a dietetikus.

A dió, lenmag, chiamag és a kendermag járul hozzá legjobban a gyulladások csökkentéséhez, de a többi olajos magféle is roppant hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.

A sok rost boldogsághormont termel

A dietetikus azt javasolja, együnk minél több rostot, ha meg akarjuk előzni a tavaszi fáradtságot. „Különösen a babfélékben és a zabban található rosttípusok hatásos gyulladáscsökkentők – magyarázta Olsen. A vízben oldódó rost zselészerűvé válik az emésztőrendszerünkben. Ez megköti azokat a méreganyagokat a szervezetben, melyek növeli a gyulladásokra való hajlamot és megemelik a koleszterinszintet például. Mivel a gyulladásos folyamatok hozzájárulnak a tavaszi fáradtság tüneteinek kialakulásához is, így hatékony megelőzése az évszakváltáskor jelentkező állapotnak is a rostban gazdag étrend.”

A rostban gazdag ételek segítenek a tavaszi fáradtság megelőzésében

A rostban gazdag ételek segítenek a tavaszi fáradtság megelőzésében

Az elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű rost fogyasztása azért is fontos, mert ezzel tápláljuk a bélrendszerünk jó baktériumait. „Ezek alkotják a bélrendszer mikrobiomját – mondta Olsen. A bélrendszerünk boldogsághormon termelésére serkenti a szervezetet, ha a mikrobiomunkat megfelelően tápláljuk. Szerotonin, dopamin és a GABA nevű aminovajsav termelődését váltja ki. Ezek nagyon fontosak a hangulatunk szabályozásához.”

Ha meg akarjuk előzni a tavaszi fáradtságot, a hozzáadott cukrot cseréljük gyümölcsökre

Különösen fontos a tavaszi fáradtság megelőzésében tudatosítani, mennyi cukrot fogyasztunk. A vércukorszint kiugrása is erősíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, ami a levertségért, rossz közérzetért, fáradtságérzetért, tehát a tavaszi fáradtság tüneteiért is felelős. 

Figyeljük a megvásárolt készételek címkéjén a hozzáadott cukor mennyiségét. „15 gramm hozzáadott cukornál több nem javasolt naponta – figyelmeztetett Olsen. Már ennyi is elég, hogy megugorjon a vércukorszintünk. A gyümölcsökben természetesen előforduló cukor másként viselkedik.”

A gyümölcsökben vitaminok, ásványi anyagok és rost is található, így a cukor felszívódása is más az elfogyasztásuk után. Ráadásul a hasznosanyag-tartalom hatékonyan hozzájárul ahhoz is, hogy megelőzzük a tavaszi fáradtságot.

Együnk sovány, antibiotikum-mentes húst és kerüljük a hangulatunkat befolyásoló vegyszereket

„Aki eszik húst, általában elegendő fehérjét fogyaszt – mondta Olsen. A probléma az, ha az elfogyasztott hús nagyrészt feldolgozott, magas zsírtartalmú húsféle.”

A szaturált zsírt nagy mennyiségben tartalmazó, antibiotikumokkal és hormonokkal kezelt húsok nem csak gyulladásokat okoznak a szervezetünkben, de befolyásolják a kedélyünket. is. Az organikus, szabadtartású állatokból származó sovány hús segít, hogy elegendő fehérjét fogyasszunk, és megadja azt az energiát, amire egy évszakváltáskor szükségünk lehet. 

„Közhely, de fő a mértékletesség – mondta a dietetikus. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem ehetünk meg egy hamburgert sült krumplival a barátainkkal vagy egy szelet szalonnát reggelire. De ne ez legyen a rendszeres, ha meg akarjuk előzni a tavaszi fáradtság kialakulását” – javasolta a szakember.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash