- A mikroműanyagok ellen antioxidánsokkal védekezhetünk leghatékonyabban.
- A vörös gyümölcsök és a zöldségek csodás hatása a mikroműanyagokra is kiterjed.
- De hogyan szabadulhatunk meg a testünket terhelő anyagoktól?
Egy teáskanálnyi. Egy tavaly márciusban publikált, mikroműanyagokról szóló tanulmány szerint ez az átlagos mennyiség, ami az emberi agyban megtalálható a mikroműanyagból. De nem csupán az agyban, a vesékben, a tüdőben, a vérben is megtalálható.

Ezeket tedd, hogy kevesebb mikroműanyag kerüljön a szervezetedbe
Az étel, az ivóvíz, a szennyezett levegő is tartalmazza ezeket az emberi szem számára kivehetetlen, apró szemcséket. Mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a mikroműanyagoktól? Annyit biztosan tudunk, a mikroműanyagokat nem tudjuk teljesen kiüríteni a szervezetünkből. A műanyag viszont rendkívül lassan bomlik le: egy műanyag palack például 450 év alatt.

240 ezer mikroműanyag részecske kerül a testünkbe egy liter műanyag flakonos ásványvízzel
Gyümölcs- és zöldségfogyasztással a mikroműanyagok okozta káros hatások ellen
De mivel csökkenthetjük a mikroműanyagok szervezetünkre tett káros hatásait? A válasz: antociánokkal. Az antocián vízoldékony antioxidáns, melynek bizonyos gyümölcsök, zöldségek a vörös vagy lila színüket köszönhetik. A cékla, a vörös szőlő, a cseresznye mind tartalmazza ezt a színanyagcsoportot.

A vörös gyümölcsök, zöldségek segíthetnek a szervezünket megvédeni a mikroműanyagoktól
Növényekben az antocián más, kémiailag hozzá közel álló természetes pigmentekkel, például a flavonoidokkal együtt található. Utóbbi ott van a zöld teában, a csokoládéban. Ezek az anyagok csökkentik a gyulladást és a mikroműanyagok káros hatásait.
A paradicsom, az áfonya, a szilva fogyasztása tehát jótékony hatással van a szervezetre, de azt még további kutatásokkal kell alátámasztani, hogy mennyire képesek semlegesíteni a mikroműanyagok negatív hatásait.

mikroműanyag mentes élet
Mit tehetünk, hogy kevesebb mikroműanyaggal érintkezzünk?
Bár a mikroműanyagokat lehetetlen teljesen kizárni, sokat tehetünk azért, hogy kevesebb jusson a szervezetünkbe belőle. Műanyag helyett üveg- vagy fémtárolókban, kulacsokban tartsuk az élelmiszert, vizet! Ne használjunk egyszer használatos műanyagokat – javasolja Jamie Alan, a Michigan State University farmakológusa.
Forrás: Marie Claire France / Rosa-Lou Boccard-Seltzer Fotó: Getty Images