Edd minél többet, amíg szezonja van! Ez az egyetlen étel, ami képes megvédeni a tested a mikroműanyagtól

2025. április 29.
Bár a mikroműanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását nem ismerjük még pontosan, annyi biztos, lehetetlen kikerülni, hogy a testünkbe jussanak. Ugyanakkor van, amit megtehetünk azért, hogy jobban megbirkózzunk a mikroműanyagokkal. Bizonyos élelmiszerek például semlegesíthetik káros hatásukat.
Mikroműanyagok ellen táplálkozással
  • A mikroműanyagok ellen antioxidánsokkal védekezhetünk leghatékonyabban.
  • A vörös gyümölcsök és a zöldségek csodás hatása a mikroműanyagokra is kiterjed.
  • De hogyan szabadulhatunk meg a testünket terhelő anyagoktól?

Egy teáskanálnyi. Egy tavaly márciusban publikált, mikroműanyagokról szóló tanulmány szerint ez az átlagos mennyiség, ami az emberi agyban megtalálható a mikroműanyagból. De nem csupán az agyban, a vesékben, a tüdőben, a vérben is megtalálható.

Ezeket tedd, hogy kevesebb mikroműanyag kerüljön a szervezetedbe

Ezeket tedd, hogy kevesebb mikroműanyag kerüljön a szervezetedbe

Az étel, az ivóvíz, a szennyezett levegő is tartalmazza ezeket az emberi szem számára kivehetetlen, apró szemcséket. Mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a mikroműanyagoktól? Annyit biztosan tudunk, a mikroműanyagokat nem tudjuk teljesen kiüríteni a szervezetünkből. A műanyag viszont rendkívül lassan bomlik le: egy műanyag palack például 450 év alatt.

240 ezer mikroműanyag részecske kerül a testünkbe egy liter műanyag flakonos ásványvízzel

240 ezer mikroműanyag részecske kerül a testünkbe egy liter műanyag flakonos ásványvízzel

Gyümölcs- és zöldségfogyasztással a mikroműanyagok okozta káros hatások ellen

De mivel csökkenthetjük a mikroműanyagok szervezetünkre tett káros hatásait? A válasz: antociánokkal. Az antocián vízoldékony antioxidáns, melynek bizonyos gyümölcsök, zöldségek a vörös vagy lila színüket köszönhetik. A cékla, a vörös szőlő, a cseresznye mind tartalmazza ezt a színanyagcsoportot. 

4-antioxidans-etel

A vörös gyümölcsök, zöldségek segíthetnek a szervezünket megvédeni a mikroműanyagoktól

Növényekben az antocián más, kémiailag hozzá közel álló természetes pigmentekkel, például a flavonoidokkal együtt található. Utóbbi ott van a zöld teában, a csokoládéban. Ezek az anyagok csökkentik a gyulladást és a mikroműanyagok káros hatásait. 

A paradicsom, az áfonya, a szilva fogyasztása tehát jótékony hatással van a szervezetre, de azt még további kutatásokkal kell alátámasztani, hogy mennyire képesek semlegesíteni a mikroműanyagok negatív hatásait. 

mikroműanyag mentes élet

mikroműanyag mentes élet

Mit tehetünk, hogy kevesebb mikroműanyaggal érintkezzünk?

Bár a mikroműanyagokat lehetetlen teljesen kizárni, sokat tehetünk azért, hogy kevesebb jusson a szervezetünkbe belőle. Műanyag helyett üveg- vagy fémtárolókban, kulacsokban tartsuk az élelmiszert, vizet! Ne használjunk egyszer használatos műanyagokat – javasolja Jamie Alan, a Michigan State University farmakológusa. 

Forrás: Marie Claire France / Rosa-Lou Boccard-Seltzer Fotó: Getty Images


Életmód