Tízszer ártalmasabb a műanyag ásványvizes palack, mint eddig sejtettük

2024. január 13.
A műanyag palackos ásványvizek ideje úgy tűnik, lassan leáldozott. A legfrissebb tudományos eredmények szerint korántsem jelentenek veszélytelen alternatívát a csapvízre.
Mikroműanyag ásványvizes palack
  • A Columbia és a Rutgers Egyetem tudósai sokkoló következtetésekre jutottak a mikroműanyagokkal kapcsolatban.
  • A palackos vízből sokkal több mikroműanyag jut a szervezetünkbe és a véráramunkba, mint azt korábban sejtettük.
  • Egy liter ásványvízzel akár 240 ezer műanyagrészecske is kerülhet a testünkbe.

A tudósok évek óta kongatják a vészharangot a mikroműanyagokkal kapcsolatban. Ezek a műanyag tárgyakból leváló apró részecskék már mindenhol ott vannak a bolygónkon, az anyatejtől a levegőig, amit belélegzünk. Még a Mount Everest csúcsán is találtak mikroműanyagot, ahogy az óceánok legmélyebb pontján. Egyelőre fogalmunk sincs róla, milyen hatással van az egészségünkre. 

A legújabb nyugtalanító adat a mikroműanyagokkal kapcsolatban a palackos vizekkel, ásványvizekkel kapcsolatban érkezett. A kutatások szerint ugyanis egy liter műanyag palackos ásványvízzel mintegy 240 ezer mikroműanyag részecske kerül a testünkbe.

Mikro- vagy nanoműanyag?

A Columbia Egyetem tudósai azt is megfigyelték, hogy a részecskék 90 százaléka nanoműanyag, ami – ahogy a nevéből is kiderül – 1 mikrométernél is kisebb. A mikroműanyaggal szemben a nanoműanyag képes a belső szerveink sejtjeibe is behatolni, így a tüdőbe vagy véráramba kerülni. Lerakódnak a szívünkben, izmainkban és más szerveinkben, átjutnak a vér-agy gáton és bekerülnek az agyunkba, de a magzatba is képes átjutni a nanoműanyag a méhlepények áthatolva.

Ásványvizes palackból származik a mikroműanyag nagyrésze

A tudósok a leggyakrabban használt műanyagféléből, a polyetilén-tereftalátból készült PET-palackot vizsgálták kutatásukban, így azt sem mondhatjuk, hogy majd másfajta műanyagból készült flakonba palackozott ásványvizet vásárolunk. De a nylonból készült tárolókkal is hasonló a helyzet egyébként.

Rossz hír, hogy a mikroműanyag részecskék már akkor a vízbe kerülnek, amikor beletöltik. 

Mi történik velünk a mikroműanyagtól?

240 ezer mikroműanyag részecske kerül a testünkbe egy liter műanyag flakonos ásványvízzel

240 ezer mikroműanyag részecske kerül a testünkbe egy liter műanyag flakonos ásványvízzel

Egyelőre nem tudjuk biztosan, mekkora és milyen károkat okoz a szervezetünkben a mikro- és nanoműanyag. Az már bizonyos a korábbi vizsgálatokból, hogy a műanyagflakon előállításához használt vegyszerek az emlősök reprodukciós szerveit károsítják, például rontják a spermium minőségét a férfiaknál, hozzájárulnak a meddőség kialakulásához.

Azt is tudjuk, hogy a vegyi anyagok – biszfenol, ftalátok, dioxin és szerves szennyeződések, nehézfémek – nagy mennyiségben rákkeltő hatásúak. Főként vese- vagy májrákot okoznak, károsítják a szívet, reprodukciós szerveket és az idegrendszert. 

Ugyan a nanoműanyag kisebb, mint a mikroműanyag, és össztömege így sokkal kevesebb, a tudósok szerint nem a mennyiség számít ebben az esetben. Mivel ezek a műanyag részecskék sokkal kisebbek, így sokkal könnyebben jutnak a szerveinkbe és a testünkbe.

Forrás: Time, fotó: Unsplash