- Bizonyos élelmiszerek tápanyagai könnyebben felszívódnak, ha más alapanyagokkal kombinálva fogyasztjuk őket.
- A paradicsom és az olívaolaj például egészségesebb együtt fogyasztva.
- A gasztroenterológus szakember szerint ezek a kombinációk segíthetnek a rák megelőzésében is.
Talán furcsán hangzik, de bizonyos élelmiszerek egészségesebbek a szervezetünk számára, ha egymással kombinálva fogyasztjuk őket. Ha együtt fogyasztunk bizonyos ételeket, többet teszünk magunkért, olyannyira, hogy akár a rákos megbetegedéseket is megelőzhetjük.
Will Bulsiewicz gasztroenterológus nemrég az Instagram-felületén osztotta meg kedvenc kombinációit. Ne feledjük, ezek az ételpárok ízletesek együtt, de nem ez a lényeg: tápanyagaik is jobban érvényesülnek, ha kombináljuk őket.
Íme 4 egészséges ételkombináció, mely segít minket a rákmegelőzésben is!
1. Paradicsom, olívaolaj
Az olasz konyha gyakran kombinálja ezt a két alapanyagot, a paradicsom és az olívaolaj számos egyszerű étel alapját adja. A paradicsomban likopin van, ez egy olyan antioxidáns, mely vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
2. Kurkuma és fekete bors
A kurkuma gyulladásgátló hatása a fekete borssal párosítva érvényesül igazán. A kurkuma legfeljebb 5 százalékban kurkumint tartalmaz, ami egy polifenol.

Kurkuma: betegség ellen
A kurkumin szintén nehezen szívódik fel, kivéve, ha piperinnel társul, ez pedig a fekete borsban található. Már egy csipet bors is elég, nem kell túlborsoznunk az ételeinket, például a curryt, hogy ezt a hatást elérjük. Italokban és ételekben egyaránt nyerő kombó!
3. Spenót, citrusok
A sötét levelesek, mint a spenót, csodás hatással vannak a mikrobiomra és az emésztésre. Tele vannak vassal, de a vas felszívódása sem megy olyan egyszerűen. C-vitaminra van szükség, hogy valóban felszívódhasson, így fejti ki hatását, segít elkerülni a vashiányt és energikussá tesz. Salátákban vagy ebben a csodás indiai lencsében kombinálhatjuk.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
4. Fokhagyma-méz
Talán meglepő ez a párosítás, pedig számos fogást elképesztően finommá tesz, például ezt a mézes-fokhagymás csirkét.
Will Bulsiewicz is nagy rajongója a fokhagymának. Mint mondja, a friss fokhagyma allicin nevű aminosavat tartalmaz, ami rendkívül jótékony az emberi szervezet számára. Az allicinről megállapították, hogy csökkenti a gyulladást és antioxidáns előnyöket kínál. A bél- és immunrendszer számára akkor lesz hatásos, ha nyers mézzel együtt fogyasztjuk.
Vegyük át még egyszer: mely élelmiszereket kombináljuk, ha el akarjuk kerülni a rákot?
1. Paradicsom és olívaolaj
2. Kurkuma és fekete bors
3. Spenót, citrusok
4. Fokhagyma és méz
Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images