- A bazsarózsák áprilistól júniusig borítják virágba a kerteket és a vázákat.
- A pünkösdi rózsák virágai teljes pompájukban csak néhány napig ragyognak.
- Elmondjuk, hogy gondozd a bazsarózsát, hogy sokáig virágozzon.
A bazsarózsák áprilistól júniusig borítják virágba a kerteket és a vázákat. A pünkösdi rózsa nem véletlenül a tavasz és a nyárelő egyik legkedveltebb virága: illatos, látványos, és szinte bármilyen enteriőrt ünnepivé varázsol. Amint kibontja szirmait, nehéz levenni róla a szemünket – csak hát sajnos hamar elhervad. Vagy mégsem? Egy-két apró, de annál hasznosabb trükkel napokkal tovább gyönyörködhetsz benne. Mutatjuk, mit tehetsz azért, hogy ne csak pár napig tartson a virágvarázs.
A bazsarózsa a tavasz legszebb virága
Ez a különleges virágfajta – latin nevén Paeonia – már évszázadok óta jelen van a kertekben, és mindig is a gazdagság, a szerelem és a tavasz szimbóluma volt. Kínában például a nemzeti virág címet is megkapta, míg Európában a romantika legszebb megtestesítője. Április végétől egészen június közepéig tart a szezonja, de mivel a virágok teljes pompájukban csak néhány napig ragyognak, érdemes mindent megtenni azért, hogy ezt az időt kitoljuk.
Így gondozzuk a bazsarózsát, hogy sokáig virágozzon
1. A ferde vágás művészete – több, mint egy apró trükk
A legtöbben hajlamosak egy ollóval gyorsan elcsípni a szárat, majd a csokrot beleállítani egy tetszőleges vázába. Pedig a siker itt kezdődik – vagy bukik el. A virág szárát mindig éles késsel, nem ollóval, és 45 fokos szögben érdemes elvágni. Miért? A ferde vágás megnöveli a vízfelvételre alkalmas felületet, így a növény könnyebben hidratálódik. Ráadásul az egyenes vágás hajlamos lehet leszorulni a váza aljára, elzárva a víz útját. Egy jól megvágott szár hosszú napokig friss marad, és késlelteti a hervadást.
Tipp
A vágást mindig folyó víz alatt végezd, vagy azonnal állítsd vízbe a szárakat – így megelőzheted a levegő bejutását az edénynyalábokba, ami gátolná a víz felszívódását.
2. Tiszta váza, tiszta víz – a frissesség kulcsa
Sokan nem is gondolnák, de a váza tisztasága legalább annyira fontos, mint a víz minősége. Egy előző csokor után benne maradt apró növénymaradványok, vagy akár csak a nem látható baktériumok gyorsan elszaporodnak, és percek alatt rontják a virág frissességét. Ezért minden új csokor előtt mosd el a vázát forró vízzel és egy kevés ecettel vagy szódabikarbónával, majd jól öblítsd ki.
Ezután tölts bele szobahőmérsékletű vizet – ne túl hideget, mert az sokkolja a virágokat, és ne is túl meleget, mert az felgyorsítja az öregedésüket. Kétnaponta cseréld le a vizet teljesen, és minden vízcserekor érdemes újra megvágni a szárakat egy kicsit.
Ha igazán profi akarsz lenni, adhatsz a vízhez egy kis virágtápot vagy egy házi keveréket: egy kávéskanál cukrot és pár csepp citromlevet. A cukor táplálja, a citromlé gátolja a baktériumok elszaporodását.

Így gondozzuk a bazsarózsát, hogy sokáig virágozzon
3. A helyszín sem mindegy – kerüld a gyümölcsöstálat!
Még ha minden más tanácsot be is tartasz, a helytelen elhelyezés pillanatok alatt tönkreteheti a csokrodat. A közvetlen napfény, huzat, radiátor vagy fűtés közelében lévő helyek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a virágok hamar elveszítsék nedvességüket.
De van egy kevésbé ismert, mégis nagyon fontos részlet: ne tedd a csokrot érett gyümölcs közelébe! Az alma, banán, körte és sok más gyümölcs etilént bocsát ki, egy olyan gázt, amely felgyorsítja a virágok öregedési folyamatait. Ha például a gyümölcsöskosár mellé teszed a csokrot, akár napokkal rövidebb ideig maradhat szép.
4. Plusz trükkök a virágrajongóknak
- Szirmok fellazítása: Ha a virágfejek még zártak, óvatosan lazítsd fel az alsó szirmokat az ujjaiddal – ez segít a nyílásban.
- Jégkockás fürdő: Egy gyors, jeges vízfürdő reggelente „felébreszti” a virágokat, ha kicsit lankadtabbnak tűnnek.
- Virágpermet: Időnként permetezd le a szirmokat vízzel – főleg, ha meleg van a lakásban.
Ha imádod a virágokat:
- Ezt kell tenned, amikor kihajt a tulipán, hogy óriási virágot hozzon
- Így gondozzuk a rózsát, és még nagyobb virágokat hoz
- Mikor és hogyan metsszük a levendulát, hogy újra és újra virágozzon?
Forrás: Marie Claire Belgium Fotó: Getty Images