Így gondozzuk a rózsát, és még nagyobb virágokat hoz

2024. június 20.
Martha Stewartnak a rózsa gondozásához is remek ötletei vannak. A tippjeivel még nagyobb és több virágot hoznak a növényeink.
Rózsa gondozása
  • Martha Stewart köztudottan a rózsáira a legbüszkébb a kertjében.
  • Hogyan gondozzuk a rózsát, hogy még nagyobb és illatosabb virágokat hozzon?
  • Ha követjük Martha Stewart útmutatását a rózsa gondozásával kapcsolatban, nálunk is látványosan szebbek lesznek a növények!

„Gyönyörű, illatos rózsák! Az egyik kedvencem a rózsakert bódító illata!” – írta Martha Stewart az egyik legutóbbi Instagram-bejegyzése mellé, ahova a rózsáiról töltött fel képet. 

Milyen rózsái vannak Martha Stewartnak?

Három rózsafajta található a híres háziasszony kertjében: Floribunda rózsa, hibrid tearózsa és bokorrózsa. „Mindegyik több csodás színben, formában, illattal” – tette hozzá Martha Stewart. Ám azt sem titkolta, mennyi munka van abban, hogy ilyen gyönyörű virágokat hoznak a rózsái.

Mitől hoz még nagyobb virágot a rózsa?

Martha Stewart elárulta azokat a tippeket is, melyek segíthetnek, hogy a mi kertünkben is még nagyobb virágokat hozzanak a rózsák.

1. Milyen rózsafajtát válasszunk?

Nem mindegy, milyen fajta rózsát ültetünk a kertünkbe. Martha Stewart szerint érdemes olyan fajtákat ültetnünk, melyek betegségnek ellenállók. A különböző hibrid tearózsák ilyenek, de próbálkozhatunk egy sor más rózsával is, melyek a strapabíróbbak közé tartoznak:

  • Heirloom tearózsa
  • Flower Carpet talajtakaró rózsa
  • Knock Out rózsa
  • Carefree rózsa

2. A rózsa helyének megválasztása

Martha Stewart két dolgot hangsúlyoz azzal kapcsolatban, hova ültetjük a rózsát a kertünkben. Ez a virágok méretével és mennyiségével kapcsolatban kulcsfontosságú.

  • Napos helyet válasszunk a rózsának, ahol legalább 6 órán át éri a napfény.
  • A talaj jó vízelvezető legyen.

A rózsa gyökerei mélyre nyúlnak, ezért fontos arról is meggyőződnünk, hogy lesz elég helye a növény gyökerének a terjeszkedésre.

3. Így öntözzük a rózsát

Célszerű esővizet felfognunk, és azzal öntöznünk a rózsákat. Ez sokkal előnyösebb, ha azt szeretnénk, hogy nagy virágokat hozzon a növény.

4. A rózsa metszése

Fontos a tavaszi metszés a rózsánál, ám szezon közben is le kell vágnunk azokat a részeket, melyeken betegség jeleit fedezzük fel, vagy elhaltak. Csak így lehet egészséges és virágzó a rózsakertünk!

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Getty Images