A nőnapi virágcsokor ezzel a módszerrel marad szép sokáig

2024. március 06.
Ha azt szeretnénk, hogy a nőnapra kapott vágott virág csokor sokáig szép maradjon a vázában, érdemes kipróbálni a virágkötő által javasolt valamelyik trükköt. Tényleg működnek!
Nőnapi virágcsokor
  • A réz pénzérmétől a jégig, mutatunk négy olyan módszert, ami meglepően hatásos a nőnapi virágcsokor frissen és szépen tartására.
  • A szokatlan ötletek tudományosan igazoltan működnek a vágottvirág-csokrok vázában tartósítására.
  • Melyik módszer a leghatásosabb arra, hogy a nőnapi csokorban minél tovább gyönyörködhessünk?

Mindenki hallott már tuti tippet a nőnapi virágcsokor szépségének megőrzésére. Fémpénz, aszpirin, vagy éppen egy kis vodka? De melyik az a módszer, ami tényleg működik, és a vágottvirág-csokrunk sokáig szép marad tőle?

Mielőtt belevágnánk a virágcsokor szépségét megőrző módszerek kipróbálásába, azt fontos leszögezni, hogy a két-három naponta történő vízcserét a vázában nem úszhatjuk meg ezekkel az ötletekkel sem!

1. A nőnapi virágcsokor-koktél

Van egy olyan cukorból, citromsavból és hipóból álló koktél, amire sokan esküsznek, ha egy vágottvirág-csokor szépségét akarják sokáig megtartani. Martha Stewart is ezt használja például. 

Hozzávalók a virágcsokorkoktélhoz:

2 liter vízhez

2 evőkanál ecetet keverjünk össze 1 evőkanál cukorral és ¼ evőkanál hipóval. Adjunk hozzá 250 ml kézmeleg vizet, majd öntsük a vázában lévő vízhez.

Miért őrzi meg a virágcsokor szépségét a módszer? Mindenféle vágott virággal működik a trükk. A lényege, hogy a keverék nem engedi elszaporodni azokat a baktériumokat, melyek a virágcsokor hervadását előidéznék. A cukor táplálja a növényt, a citromsav csökkenti a víz pH-ját a vázában, savasabbá teszi, így a virágok vízfelvételét fokozza. A hipo semlegesíti a baktériumokat. Így a nőnapi csokrunk akár 7-8 napon át is szép marad a vázában.

2. A rézpénz módszer a virágcsokor szépségének megőrzésére

Ez talán a legegyszerűbb módszer, ha azt akarjuk, hogy a nőnapi virágcsokrunk sokáig szép maradjon. Dobjunk néhány réz pénzérmét a vázába minden alkalommal, amikor vizet rakunk a virágcsokrunk alá. Használhatunk 5 és 20 forintos érméket is.

Miért őrzi meg a virágcsokor szépségét a módszer? A réz gombaölő és természetes antibakteriális fém. Ezért a virágok tovább szépek maradnak, ha a vízben a réz pénzérmék gátolják a hervadást előidéző mikroorganizmusok szaporodását. Akár 10 napig is szép állapotban marad a nőnapi virágcsokrunk, ha réz pénzérméket teszünk a vázába.

A nőnapi virágcsokor sokáig szép marad az egyszerű trükkökkel

A nőnapi virágcsokor sokáig szép marad az egyszerű trükkökkel

3. A jégkocka módszer a virágcsokrok szépségéért

Nagyon egyszerű a jégkocka módszer is, bár azért mindennapos odafigyelést igényel. Ugyanis a lényeg az, hogy a virágcsokor vizébe minden nap dobjunk 2-3 jégkockát. 

Miért őrzi meg a virágcsokor szépségét a módszer? A jégkocka lehűti a vizet a vázában, így lassítja a csokor elvirágzását. Emellett a hidegebb víz nem kedvez a baktérium- és penészképződésnek, ami szintén hozzájárulna a hervadáshoz. A jeges módszerrel a nőnapi virágcsokrunk akár 10 napig is szép marad, bár a tulipánok már kicsit korábban elkezdik hullatni a szirmaikat.

4. Mártsuk forró vízbe a virág szárát

Érdemes három-négy napot várni ezzel a módszerrel, míg meg nem látjuk a hervadás első jeleit a virágcsokrunkon. Ekkor öntsünk forrásban lévő vizet egy csészébe, és a szárakat merítsük bele. A virág szárának 10 százalékát merítsük meg a forrásban lévő vízben, majd azonnal helyezzük vissza a hideg vízbe.

Mennyi ideig tartsuk a forró vízben a virág szárát?

  • 5 másodperc – lágy szárú virágok, mint tulipán, harangvirág
  • 20 másodperc – fás szárú virágok, mint a rózsa
  • 30 másodperc – különböző fák virágzó ágai, barka, aranyeső, almafavirág stb.

Miért őrzi meg a virágcsokor szépségét a módszer? Van, aki úgy véli, a forró víz hatására a sejtfal lebomlik, ami segíti a virágcsokor növényeinek vízfelvételét, így hosszabbítja meg a virágok élettartamát a módszer. Mások szerint a sokk az, ami konzerválja a virágokat. Míg vannak, akik a forró víz sterilizáló hatását vélik annak hátterében, hogy a nőnapi csokrunk tovább marad szép, ha forró vízbe mártjuk pár naponta a szárak végét.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash