Tudtad? Kevesen ismerik csak a brokkolinak ezt a mellékhatását, pedig komoly bajt okozhat

2025. augusztus 07.
A brokkoli mindent tud, ami az egészségünknek kell. Mégis milyen problémát okozhat? Mi az a mellékhatás, amiről csak kevesen tudnak? A dietetikus mindent elmondott, ami a brokkolival kapcsolatban fontos lehet!
Brokkoli rózsaszín háttér előtt
  • A brokkoli szuperélelmiszer, mégis okozhat problémákat.
  • Milyen mellékhatásai lehetnek, ha brokkolit eszünk?
  • A dietetikus elmondta, kiknek kell vigyázniuk a brokkolifogyasztással.

A brokkolit nem véletlenül tartjuk szuperélelmiszernek. Tele van rosttal, C- és K-vitaminnal, szulforafánnal és erős antioxidánsokkal. Segíti az emésztést, támogatja a szív- és érrendszert, sőt még a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik. 

De bármennyire is egészséges, van néhány rejtett mellékhatása, amivel jó, ha tisztában vagyunk. A dietetikus mindent elmondott a brokkoli fogyasztásával kapcsolatban, amit jó, ha tudunk!

Puffadás, gázképződés, hasi kellemetlenség

A brokkoli gazdag rostforrás, és tartalmaz egy nehezen emészthető cukorfélét, a raffinózt. Ez a cukor a vastagbélben fermentálódik, ami fokozott gázképződést, puffadást és görcsöket okozhat.

Kiknél okozhat problémát?

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők, illetve érzékeny emésztőrendszerrel élők különösen hajlamosak ezekre a tünetekre, mivel a brokkoli FODMAP-tartalma is magas.

A dietetikus tippje:

Pároljuk vagy enyhén főzzük a brokkolit – így könnyebben emészthetővé válik.

Hatással lehet a pajzsmirigy működésére

A brokkoli goitrogén anyagokat tartalmaz – olyan vegyületeket (például goitrinek, flavonoidok, tiocianátok), amelyek gátolhatják a jód felszívódását, és befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok termelődését.

Kik legyenek óvatosak?

Akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, vagy jódhiányos állapotban vannak, kerüljék a nyers brokkolit nagy mennyiségben.

A dietetikus tippje:

Inkább enyhén főzve vagy párolva fogyasszuk, heti 1–2 csésze mennyiségben, ha pajzsmirigyproblémával küzdünk.

Kölcsönhatásba léphet véralvadásgátló gyógyszerekkel

A brokkoliban sok K-vitamin található, amely elősegíti a véralvadást. Ez alapvetően előny, ám azok számára, akik véralvadásgátlót (pl. warfarin) szednek, gondot okozhat – különösen, ha hirtelen növeljük vagy csökkentjük a bevitt mennyiséget.

A dietetikus tippje:

Konzultáljunk orvossal, és tartsuk egyensúlyban a K-vitamin-bevitelünket, ahelyett, hogy teljesen elhagynánk a brokkolit.

A túl sok rost is lehet sok

Brokkoli fedő alatt párolódik

Érdemes a brokkolit párolva fogyasztanunk, ha el akarjuk kerülni a mellékhatásokat

A brokkoli magas rosttartalma segíti a bélműködést, de ha hirtelen túl sokat viszünk be belőle, a szervezetünk kellemetlenül reagálhat: hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom is jelentkezhet.

Kiknél okozhat problémát?

Azoknál, akik eddig kevés rostot fogyasztottak, és egyik napról a másikra nagy adag brokkolit visznek be.

A dietetikus tippje:

Fokozatosan építsük be az étrendbe, és igyunk sok vizet a rostok mellé!

Csökkentheti az ásványi anyagok felszívódását

A brokkoli oxalátokat és fitátokat tartalmaz, amelyek képesek megkötni a kalciumot, vasat vagy magnéziumot – ezáltal csökkentve azok felszívódását a szervezetben. Ez nem gond mértékkel fogyasztva, de hosszú távon és nagy mennyiségben előfordulhatnak kisebb hiányállapotok.

Hogyan fogyasszuk biztonságosan a brokkolit?

A brokkoli kétségtelenül az egyik legtáplálóbb zöldség, de még a szuperélelmiszerek sem hibátlanok. A kulcs a mértékletesség.

Legjobb gyakorlat Polgár Annamária dietetikus szerint, ha a brokkolit mellékhatások nélkül akarjuk fogyasztani, a következő:

  • Fogyasszunk hetente többször 1–2 csészényi, főzött brokkolit
  • Ne kezdjük rögtön nagy adagokkal, főleg, ha eddig kevés rostot ettünk. 
  • Pároljuk, vagy enyhén főzzük – így csökken a puffasztó és goitrogén hatás, miközben megőrzi értékes tápanyagait. 
  • Kerüljük a túlzott étrendkiegészítő-szedést, és kérjünk tanácsot orvostól, ha gyógyszert szedünk vagy pajzsmirigyproblémákkal küzdünk.

A brokkoli fantasztikus zöldség, de nem mindenkinek és nem korlátlanul. Ha okosan fogyasztjuk, továbbra is a tányérunk sztárja maradhat.

Legjobb brokkolis receptek:

Fotó: Unsplash/Monika Borys