- Nem muszáj lemondanunk a nassolásról, elég, ha lecseréljük a hagyományos, szénhidrátalapú nassokat.
- Mely egészséges, teljes értékű ételek támogatják leginkább a szívünk egészségét?
- 2025 nyarán megjelent három friss tanulmány szerint a mandula, az avokádó és a pisztácia nassolása egyáltalán nem káros az egészségre, sőt.
Nyáresti filmezés, munka közben egy jó kávészünet vagy egy hosszú utazás alatt jött hirtelen éhségroham. Mindannyiunkkal előfordul, hogy nassolnánk valamit!
Ahelyett, hogy megpróbálnánk teljesen száműzni ezt az étkezésformát, miért ne választanánk olyan harapnivalót, amely nemcsak finom, de szívbarát is? A 2025 nyarán megjelent három friss tanulmány ehhez nyújt most segítséget. Elmondjuk, a túró mellett mely egészséges, teljes értékű ételek támogatják még az egészségünket. Számoljunk le a hagyományos, szénhidrátalapú nassokkal, együk inkább ezeket!
A kutatások szerint három nassolnivaló emelkedik ki: a mandula, a pisztácia és az avokádó. Nézzük, mit tudnak!
3 étel, amelyet a kutatók szerint is nyugodtan nassolhatsz!
1. Mandula – az anyagcsere támogatására
A mandula nem véletlenül számít szuperélelmiszernek. Egy, a Nutrition Research folyóiratban megjelent tanulmány 12 héten át vizsgálta, hogyan hat napi 60 g mandula fogyasztása a metabolikus szindrómában szenvedőkre, összevetve a hagyományos kekszes nassolással.

A nassolnivalók közül válasszuk a mandulát, pisztáciát!
Az eredmények magukért beszéltek: a mandulát fogyasztók össz- és rossz koleszterinszintje javult, derékkörfogata csökkent, miközben több létfontosságú tápanyaghoz (E-vitamin, rost, magnézium) hozzájutottak.
És ha ez nem elég, a bélflóra gyulladása is csökkent.
Milyen tápanyagokban gazdag a mandula?
- E-vitamin
- telítetlen zsírsavak
- fehérje
2. Pisztácia a bélflóra sokszínűségéért
Mostantól még több okunk van rajongani a zöldes színű, különleges ízű pisztáciáért. A Current Developments in Nutritionben publikált vizsgálat 12 héten át hasonlította össze a pisztáciaalapú nassolnivalókat a szénhidrátban gazdag finomságokkal.
A pisztáciát fogyasztók bélmikrobiomja sokszínűbbé vált, több jótékony baktérium is megjelent, ami a pisztácia magas rosttartalmának köszönhető. A kutatók szerint kiváló esti snack, könnyű, mégis tápláló.
3. Avokádó a trigliceridek csökkentésére
Az avokádó jótékony hatásai hosszú ideje ismertek, de egy új tanulmány most különleges szempontból vizsgálta: hogyan befolyásolja az esti nassolás után a reggeli anyagcserét?
Prediabéteszes résztvevők három különböző snacket próbáltak ki három estén: avokádót, egy magas zsír- és rosttartalmú, illetve egy alacsony zsír- és rosttartalmú harapnivalót.
Másnap, a standard reggeli után, az avokádós csoportban három órával étkezés után alacsonyabb trigliceridszintet mértek. Vagyis az avokádóban található egészséges zsírok és rostok támogatják az éjszakai zsírfelhasználást! Bátran nassoljuk, a szervezetünk meghálálja.
És ha ezeket a nassolnivalókat már beépítettük az étrendünkbe, íme még egy jó hír: a friss kutatások eredményei szerint nem előfeltétele a fogyásnak, hogy korán vacsorázzunk!
Forrás: Marie Claire France Fotó: Getty Images