A decemberi időszak a befelé fordulás, lelassulás és az ünnepi várakozás ideje… volt valaha. Mára egymást érik a céges és baráti karácsonyi összejövetelek, a végeláthatatlan ajándékvásárlás, az ünnepi menü és a dekorációk megtervezése és beszerzése. Persze ennek is megvan a maga hangulata, de valószínűleg nem véletlen, hogy karácsonykor sokan legszívesebben feltett lábbal pihenünk a családunk körében. De a nagy decemberi rohanásba is becsempészhetünk néhány különleges hangulatú fogást: a füstölt lazac rendkívül praktikus, nálunk amúgy is kifejezetten karácsonyi alapanyag. Az alábbi tésztaétel pedig 15 perc alatt elkészül, így bőven jut idő ajándékcsomagolásra is.
Tejszínes farfalle spenóttal és füstölt lazaccal
- 20 dkg farfalle
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- 5 dkg friss bébispenót
- 10 dkg füstölt lazac (szeletelt, tálcás kiszerelésben kapható szupermarketekben)
- negyed citrom
A tésztát nagy lábasban, lobogva forró vízben al dentére főzzük (a csomagoláson jelzettnél 1-2 perccel kevesebb idő alatt). Mielőtt leszűrnénk, a tészta főzővizéből félreteszünk fél bögrényit.
A fokhagymát finomra aprítjuk. Egy kisebb lábasban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat, majd rádobjuk a fokhagymát. Megvárjuk, amíg illatozni kezd (ehhez nagyjából 1 perc kell), majd hozzáöntjük a tejszínt. Hozzáadunk nagyjából 1-2 dl tészta-főzővizet, sózzuk, borsozzuk, majd néhány perc alatt összeforraljuk. Amikor kész, belefacsarjuk negyed citrom levét, majd átkeverjük és hozzáforgatjuk a kifőtt tésztát.
Tálaláskor tejszínes tésztára pakolunk egy marék friss bébispenótot, arra pedig ráfektetünk néhány szelet füstölt lazacot. Egy szelet citrommal és snidlinggel a tetején tálaljuk.