1. ÁFONYA
Az áfonyában rendkívül sok antioxidáns található, több, mint más gyümölcsökben vagy zöldségekben. Az antioxidánsok azok a parányi molekulák, melyek képesek a rák bizonyos fajtáit távol tartani, az öregedést és memóriavesztést meggátolni.
Mennyit? Napi ½ bögre áfonyával az összes egészségi előnyét élvezheted a gyümölcsnek.
Tipp: Az utolsó pillanatban add hozzá a palacsintához az áfonyát, mert a hőkezelés csökkenti az áfonya C-vitamin-tartalmát.
2. FOKHAGYMA
Antibakteriális hatású, gomba- és vírusölő tulajdonságú. A legtöbb betegség ellen hatásosak a fokhagymában található kénvegyületek, melyek antioxidánshoz hasonló működéssel bírnak. Már heti 6 adag fokhagymával csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, a gyomor- és prosztatarák esélyét.
Mennyit? Illeszd be az étrendedbe a fokhagymát, fogyaszd minden nap valamilyen formában.
Tipp: Nyomd össze vagy szeleteld fel a fokhagymát és hagyd 10 percig állni, hogy a leghatékonyabb legyen.
3. OLÍVAOLAJ
Az egyik legegészségesebb zsír és olaj forrása az olívabogyó. A legnagyobb előnye az olívaolajnak, hogy csökkenti a rossz koleszterin szintjét, míg a jóét megemeli. Tele van antioxidánsokkal, melyek védik az érfalat a koleszterin felhalmozódásától.
Mennyit? Napi 1 evőkanál olívaolaj megfelelő mennyiség.
Tipp: Keresd a „szűz”, „extra szűz” és „hidegen sajtolt” változatokat.
4. BROKKOLI
Ezentúl máshogy fogsz nézni a brokkolira, hiszen az első számú rák elleni szuper étel. A benne lévő kénvegyületek méregtelenítő hatással bírnak, csökkentik a mell- tüdő- és vastagbélrák kockázatát.
Mennyit? A legjobb, ha minden nap elfogyasztasz fél bögre főtt vagy nyers brokkolit.
Tipp: Ha nem szeretnéd károsítani az egészséges összetevőit, csupán 3-4 percig főzd a brokkolit.