4 étel, amit minden nap ehetnél

2018. július 30.
Rostban, antioxidánsban és vitaminban gazdag ételekkel a legjobb indítani a napot.

1. ÁFONYA

Az áfonyában rendkívül sok antioxidáns található, több, mint más gyümölcsökben vagy zöldségekben. Az antioxidánsok azok a parányi molekulák, melyek képesek a rák bizonyos fajtáit távol tartani, az öregedést és memóriavesztést meggátolni.

Mennyit? Napi ½ bögre áfonyával az összes egészségi előnyét élvezheted a gyümölcsnek.

Tipp: Az utolsó pillanatban add hozzá a palacsintához az áfonyát, mert a hőkezelés csökkenti az áfonya C-vitamin-tartalmát.

2. FOKHAGYMA

Antibakteriális hatású, gomba- és vírusölő tulajdonságú. A legtöbb betegség ellen hatásosak a fokhagymában található kénvegyületek, melyek antioxidánshoz hasonló működéssel bírnak. Már heti 6 adag fokhagymával csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, a gyomor- és prosztatarák esélyét.

Mennyit? Illeszd be az étrendedbe a fokhagymát, fogyaszd minden nap valamilyen formában.

Tipp: Nyomd össze vagy szeleteld fel a fokhagymát és hagyd 10 percig állni, hogy a leghatékonyabb legyen.

3. OLÍVAOLAJ

Az egyik legegészségesebb zsír és olaj forrása az olívabogyó. A legnagyobb előnye az olívaolajnak, hogy csökkenti a rossz koleszterin szintjét, míg a jóét megemeli. Tele van antioxidánsokkal, melyek védik az érfalat a koleszterin felhalmozódásától.

Mennyit? Napi 1 evőkanál olívaolaj megfelelő mennyiség.

Tipp: Keresd a „szűz”, „extra szűz” és „hidegen sajtolt” változatokat.

4. BROKKOLI

Ezentúl máshogy fogsz nézni a brokkolira, hiszen az első számú rák elleni szuper étel. A benne lévő kénvegyületek méregtelenítő hatással bírnak, csökkentik a mell- tüdő- és vastagbélrák kockázatát.

Mennyit? A legjobb, ha minden nap elfogyasztasz fél bögre főtt vagy nyers brokkolit.

Tipp: Ha nem szeretnéd károsítani az egészséges összetevőit, csupán 3-4 percig főzd a brokkolit.

Kíváncsi vagy, melyik két étel ennyire egészséges még? Kattints a WellnessCafé oldalára!