A sütőtök 5 jótékony hatása

2018. november 11.
Amerikából származó növény, amit bár zöldségként kezelünk, de tudományos szempontból gyümölcs. Finom, laktató és számos előnnyel jár, ha eszel belőle.

1. NAGYON TÁPLÁLÓ ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN GAZDAG

Lenyűgöző, hogy mennyi hasznos dolog van benne. Ráadásul amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem teszi tökre a diétádat. Alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.

2. MAGAS AZ ANTIOXIDÁNS-TARTALMA

A testedben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő anitoxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

3. NÖVELI AZ ELLENÁLLÓKÉPESSÉGET

A sütőtökben sok a béta-karotin, ami a szervezetedben A-vitaminná válik, ez segít a fertőzések leküzdésében. Szintén magas a C-vitamin tartalma, ami növeli a fehérvérsejt termelést, hatékonyabbá válik az immunrendszered, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.

4. JAVÍTJA A LÁTÁST

Gyakori probléma, hogy idősebb korban romlik a szemed. A megfelelő tápanyagok fogyasztásával csökkenhet ennek a kockázata. Itt is a béta-karotin, illetve az ebből létrejövő A-vitamin játszik kulcsszerepet.

5. SEGÍTI A FOGYÓKÚRÁT

Tápanyagokban gazdag élelmiszer, de ennek ellenére hihetetlenül alacsony kalóriatartalmú. Így jóval többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrát forrásokból (rizs, burgonya, stb.). A rostok miatt a sütőtök enyhíti az éhségérzetet.

Kíváncsi vagy még további négy jótékony hatásra? Kattints a WellnesCafé oldalára a cikkért!