Szerencsére már nálunk is egyre népszerűbbek a közel-keleti éttermek és fogások: a Mazel Tovban, a Dobrumbában, a Babkában vagy a Leila’s Authentic Lebanese Cusine-ben például szinte kizárólag finom dolgokat kóstolhatunk. Ha már profibbak vagyunk, vagy csak szimplán bátrabbak, otthon is kísérletezhetünk különleges fogásokkal, például ezzel a perzsa (vagyis iráni) ihletésű csirkés egytálétellel, ami szerencsére nem túl bonyolult, mégis elég különleges. Az is jó benne, hogy nem is kell hozzá extra hozzávaló, bár a jellegzetes fűszert, a szumákot tényleg nem érdemes kihagyni!
Hozzávalók:
- 4 csirkemell
- 3 szem sárga burgonya nagyobb darabokra vágva
- 1 édesburgonya nagyobb darabokra vágva
- 3 gerezd fokhagyma megpucolva és összezúzva
- 1 fej vöröshagyma meghámozva és felnegyedelve
- 1/2 citrom
- 1/4 csésze extraszűz olívaolaj
- 1 ek szumák
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt kardamom
- 1/2 tk só
- frissen őrölt bors
- 2 csésze bébispenót
- 1/2 csésze görögjoghurt
- 1/2 csésze gránátalma-mag
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük ki a csirkét, a burgonyákat, a hagymát és a fokhagymát. Csavarjunk mindenre jó adag citromlevet, majd locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg a fűszerekkel. Tiszta kézzel forgassuk át a keveréket, majd terítsük szét egyenletesen a tepsiben – úgy, hogy a csirkemell bőrös oldala (ha van neki) felfelé nézzen.
- Süssük 40-45 percig, míg a csirkemell kívül ropogós, belül puha lesz.
- A kész ételbe keverjük bele a spenótleveleket, majd locsoljuk meg a joghurttal és szórjuk meg gránátalmával!