A világ egyik legrégebb óta ismert gyümölcse a gránátalma. A savanykás, tanninos gyöngyök, melyek a gyümölcs belsejében találhatók, rengeteg antioxidánst, C-vitamint tartalmaznak, így mindenképp érdemes beillesztenünk az étrendünkbe.
Mikor van szezonja?
A gránátalma szezonja szeptembertől december végéig tart általában. A világ legtöbb gránátalmája a kaliforniai San Joaquin-völgyben terem, ahol körülbelül 18 millió kilogramm gyümölcsöt termelnek és raknak hajókra évente.
Honnan tudjuk, hogy érett?
Mikor a boltban a gránátalmák között válogatunk, a sötét árnyalatú gyümölcsöt keressük, melynek pirosas-barnás színe van, és súlyra is nehéz. A gránátalma hűtőben akár 3-4 hétig is eláll, ám ha egyszer felbontottuk, két-három nap alatt el kell fogyasztanunk. Fagyasztóban is tárolhatók a belső magjai jól záródó zacskóban körülbelül egy évig.
Hogyan nyissuk fel?
Nem a legegyszerűbben tisztítható gyümölcs, de megvan a saját technikája. Először a bőrszerű külső részét vágjuk fel, hogy feltáruljanak a magok és az azokat körülvevő gyümölcshús. Ha víz alatt végezzük a műveletet, megelőzhetjük, hogy mindent beborítson a gránátalma leve.
Mivel együk?
A magok önmagukban is isteni finomak, ám sütemények tetejére is szórhatjuk, vagy gyümölcssalátába keverhetjük, hogy megadja a roppanós állagot az ételünknek. A krémlevesek betétjeként is extra ízhatást ad az ebédünknek, de smoothie-ba, turmixokba is keverhetjük a roppant egészséges gyümölcsöt.
Fotó: Unsplash