5 tipp a tökéletes sült zöldségekhez

2019. október 01.
A sütés az egyik legegyszerűbb ételkészítési módszer, mégis könnyű elrontani. Pedig a legtöbb zöldség nagyon is sütésbarát. Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb a sütőtök vagy éppen a zöldbab.

A száraz, ám magas hőmérséklet isteni aranybarna finomsággá változtatja a nyers zöldségeket. Persze néhány alapszabályt nem árt betartani, hogy a végeredmény tényleg tökéletes legyen.

1. Egyforma darabok
Mindig törekedjünk arra, hogy nagyjából egyforma méretű kockákra aprítsuk a zöldségeinket. Ezzel biztosítjuk, hogy egyforma idő alatt készüljenek el az egyes darabok, így nem fordul elő, hogy egyik falat még nyers, a másik viszont már kissé égett.


2. Ne spóroljunk az olívával és sóval
Bár a túl sok só fogyasztása sem egészséges, a sótlan étel sem finom. Próbáljuk megtalálni az arany középutat, egy nagy csipet só még nem árt az egészséges ember szervezetének. Mindig kóstoljuk meg az ételt tálalás előtt, és korrigáljuk, ha nem elég a sómennyiség.

3. Egy rétegben süssünk
Mindig egy rétegben rakjuk csak a zöldséget a serpenyőbe vagy a tepsibe, mert a tetején lévők nem tudnak ropogósra sülni, helyette puhára párolódnak a finom barnás kéreg nélkül.

4. Kísérletezzünk a fűszerekkel
A só és olaj klasszikus páros, és nem hibázhatunk vele, de a fűszerek kihozhatják a zöldségekből a maximumot. Próbáljuk ki a répára a koriandert, a sütőtökre pedig a cayenne borsot és a római köményt.

5. Ismerjük a zöldségeinket
A szivacsos szerkezetű zöldségek, mint például a padlizsán, több olajat és sót igényelnek, mint mondjuk a paradicsom, amit akár félbevágva és a bőrrel borított felével felfelé süthetünk a sütőben is. Idővel és gyakorlással kitapasztalhatjuk, melyik zöldség hogy a legfinomabb. A gyökérzöldségek például biztosan magasabb hőmérsékletet és hosszabb sütési időt igényelnek, mint például a spárga vagy a kelbimbó.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash