Hogyan ne zárd plusz kilókkal a karácsonyt?

2019. december 21.
Mint a legtöbb ünnepen, karácsonykor is fontos szerepet kap az étkezés. Apró változtatásokkal, odafigyeléssel, te is csökkentheted a karácsonyt követő plusz kilók számát. Ebben Repcsák Regina dietetikus lesz segítségünkre.

Sütemények?

Készítsd a süteményeket teljes kiőrlésű lisztből. Ha most próbálod először ezt a lisztet, menj biztosra, és csak a recept szerinti finomliszt mennyiség felét helyettesítsd a teljes kiőrlésű változattal, így nem lesz szokatlan az ízvilága. A sütemények energia tartalmát csökkentheted azzal, hogyha a cukor kiváltására eritritet, xilitetet vagy steviat használsz.

Köretek?

Lepd meg a családod, és újíts a sült csirke, vagy a sült pulyka mellé szánt köretben! A megszokott burgonya alapú köretek helyett válassz valamilyen alternatívát. Például kuszkuszt, bulgurt vagy kölest. Ezek nem csak nagyszerű rostforrások, de kitűnően ízesíthetők különböző fűszerekkel, magvakkal, zöldségekkel, vagy akár gyümölcsökkel is.

Mértékletesség?

Érthető, ha az összes fogást meg akarod kóstolni. Ez esetben mindenből kisebb adagot szedj. Előételnek egészséges választás lehet néhány nyers zöldség (pl.: sárgarépa, szárzeller, kígyóuborka) hosszában felvágva, házilag készített zöldfűszeres joghurtba mártogatva. Levesekből kisebb csészényit, a főételekből pedig fél adagot szedj. Zárófogásként persze belefér egy szelet sütemény is. Ha ügyelsz a mennyiségekre, nem fogod úgy érezni, hogy két számmal nagyobb ruha kell az étkezés után.

Folyadékbevitel?

Mivel a téli időszakban eleve kevesebb folyadékra vágyunk, fontos, hogy ne feledkezz meg a vízivásról. A megfelelő folyadékpótlás segítheti az emésztési folyamatokat és a bélmozgást is. Hiba, ha csak akkor iszol, amikor megjelent a szomjúságérzeted, ugyanis ekkor már bekövetkezett a dehidratáció is. Az alkohol, habár folyadék, nem tesz hozzá a hidratáltságunkhoz, sőt dehidratációhoz vezethet, nem beszélve a magas energiatartalmáról, mely szintén hozzájárulhat a plusz kilókhoz. Kerüld az alkoholfogyasztást az ünnepek alatt is.

Halak?

Nem mondhatjuk, hogy nagy halfogyasztó nemzet vagyunk, de a karácsonyi ünnepekre nálunk is jellemzők a halételek. Alapanyag tekintetében törekedj a zsírszegény halak választására: a tonhal, a fogas, a hekk, a busa és a pisztráng például ilyenek. Egy étel zsírtartalma függ a készítési módtól is. Bő olajban sütés helyett próbálj ki zsírszegény konyhatechnológiai módszereket például agyagedényben, sütőzacskóban-, vagy jénai edényben sütést.

+ 1 tipp: Főétel ötlet

Karácsonyi göngyölt csirkemell diós barna rizzsel

Hozzávalók:

csirkemell, dió, narancs, vaj, méz, só, bors, napraforgóolaj, barna rizs, mazsola, opcionális: fahéjrúd, szegfűszeg

Elkészítés:

A csirke töltelékének elkészítéséhez vágd kockákra a narancsot, a diót pedig aprítsd durvára és pirítsd meg. A szobahőmérsékletű vajat keverd ki sóval, borssal és mézzel ízlés szerint, majd add hozzá a diót és a narancsot is. Így megkapod a kész masszát.

A kiklopfolt csirkemell szeleteket töltsd meg a masszával, majd tekerd fel, a végeit pedig tűzd össze fogpiszkáló segítségével. A göngyölt csirkemell minden oldalát kevés olajon pirítsd meg egy serpenyőben, majd tedd sütőbe, ahol közepes hőfokon süsd készre.

A barna rizst készítsd a megszokott (párolt rizs készítési) módon annyi különbséggel, hogy amikor olajon pirítod a rizst, tedd mellé pirulni a mazsolát is. Ha ínyenc vagy tehetsz bele fahéjrudat és szegfűszeget is, viszont miután elkészült a köret, távolítsd el őket belőle.

Repcsák Regina, dietetikus

Fotó: Getty Images