Nemcsak a kovászt nevelgetnek egyre többen otthon, de a jótékony baktériumok és gombák szimbiózisából álló kolóniákat a saját kombucha teájuk elkészítésére használják. A kombucha tulajdonképpen egy fermentált hideg tea, amelyet azzal ízesítünk, amivel csak szeretnénk. Így remek lehetőség arra, hogy a gyümölcs- és zöldségmaradék ne a kukában végezze.
A kombucha készítéséhez használt baktériumkolónia minden alkalommal kétszeresére nő, ahányszor teát készítünk belőle, így nagyon könnyen ajándékozhatunk belőle családtagjainknak, ismerőseinknek.
Hogyan ízesítsük a kombuchát?
A saját kombuchánk készítésével remekül kiválthatjuk a cukros üdítőket, ráadásul a bélflóránk roppant hálás lesz a fermentál italért. A fermentálás elkezdéséhez szükségünk lesz a baktériumkolóniára, ötliteres befőttes üvegre és tiszta, steril üvegekre tetővel.
Hozzávalók 4 literhez:
260 gramm finomítatlan cukor, plusz két teáskanál minden literhez a második fermentációhoz
4 evőkanál fekete, zöld vagy fehér tea
500 ml érett kombucha (vagy 2 evőkanál nyers almaborecet)
1 adag baktériumkolónia (vagy anyakombucha)
Oldjuk fel a cukrot egy liter forrásban lévő vízben, keverjük bele a teát, és hagyjuk állni 20 percig. Töltsünk három liter hideg vizet az ötliteres fermentáló üvegbe, majd szűrjük bele a teát. Adjuk hozzá a kombuchát (vagy a borecetet), a maradék baktériumkolóniát a tetejére, és fedjük le. Tároljuk a direkt napfénytől távol egy hétig, majd kóstoljuk meg: amikor kész, a kombucha élénk és buborékos, kiegyensúlyozott, enyhén édeskés, savanykás ízű. Ha úgy ítéljük meg, hogy megfelel az ízlésünknek, töltsük fél literes üvegekbe, a baktériumkolóniával pedig készíthetünk újabb adagot.
A kész kombuchához adjunk literenként két teáskanál cukrot, majd zárjuk le, és hagyjuk szobahőmérsékleten tovább fermentálódni. Hogy ne váljon túl szénsavassá a kombucha (ami miatt az üveg felrobbanhatna), minden nap nyissuk fel az üveget, hogy távozhassanak a gázok. Kettő-hat nap múlva készül el végleg a kombucha, ezután tegyük hűtőbe, vagy azonnal fogyaszthatjuk.
A második fermentáció alatt ízesíthetjük a kombuchánkat gyümölcsökkel és zöldségmaradékokkal, valamint fűszerekkel. Tökéletes ízkombináció például a citromkarika és gyömbérmaradék, de tehetünk bele almahéjat vagy vegyszerrel nem kezelt narancshéját fahéjjal, esetleg édesköménymaradékot mentával.
Olvastad már?
Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash