Görögország: gránátalma
A görög mitológiában és folklórban a gránátalma szimbolizálja a termékenységet és gyarapodást. Görögországban karácsony idején kiakasztják a gyümölcsöt a bejárati ajtó fölé, majd december 31-én szüretelik le az újévi néphagyomány szerint. Éjfél után a gránátalmát hozzávágják az ajtóhoz, és minél nagyobb rendetlenséget okoz, annál jobb: a szétszóródó magok száma mutatja, mekkora szerencséje lesz a családnak az előttük álló évben. Hasonló szokás él Törökországban és Örményországban is az újévi gránátalmával kapcsolatban.
Japán: soba tészta
Amikor az egyik év átfordul a másikba, Japánban hagyományosan újévi sobát tesznek az asztalra, ezt japánul toshikoshi sobának nevezik. (A toshikoshi azt jelenti, amikor a régiről átugrik az új évre.) A jóval kecsegtető ételekkel kapcsolatos hiedelmek mélyen gyökereznek az ázsiai kultúrában, ez különösen a tésztákra igaz, amelyek hossza szimbolizálja például az élet hosszát is. A soba egy hajdinaalapú tészta, amely a rugalmasságot jelképezi, és úgy tartják, mivel a tészta textúrája gondoskodik a tiszta harapásról, ez garantálja, hogy tiszta lappal indítsák az új évet.
Skandinávia és Lengyelország: savanyú hering
Mivel a hal előre úszik, nem hátra, sok kultúrában tartják az új év szimbólumának a világ körül. Heringet bőségesen találni mind Lengyelországban, mind a skandináv országok vizeiben, ráadásul ezüst színe a gazdagságot is jelképezi a néphit szerint. Általában rögtön éjfélkor fogyasztják a heringet, elengedhetetlen része a szilveszteri svédasztalnak.
Olvastad már?
Spanyolország: szőlő
A spanyolok is inkább a gyümölcsökhöz ragaszkodnak az újévi ünnepléskor, mint más ételekhez vagy italokhoz. Tizenkét szem szőlő elfogyasztásával kedik az újévet a mediterrán országban, amelynél minden szem az elkövetkező év minden egyes hónapjának szerencséjét jelképezi. Ha mindet megeszik, biztosak lehetnek benne, hogy boldog lesz az újév. A helyzetet nehezíti, hogy a tizenkét éjféli harangütés alatt kell elfogyasztani a tizenkét szem szőlőt, és mire az utolsó kongás is elhallgat, el kell fogynia a szőlőnek.
Dél-Korea: Tteokguk
View this post on Instagram
Bár nem a mi időszámításunk szerint ünneplik, hanem január–február környékén a gregorián naptár szerint, azért a dél-koreaiaknak is megvan a maguk tradicionális újévi étele. Az étel egy savanyú levessel kezdődik, rágós, vékonyra szelt rizstésztával, hozzá pedig általában tojást, algát vagy zöldhagymát adnak. Régiónként változnak a variációk, sőt, még a leves ízesítése is. Ám a fűszerezéstől függetlenül a szerencsét hozza el az elfogyasztóknak a babona szerint. A koreai kultúrában az emberek újév napjától tekintik magukat egy évvel idősebbnek, nem a születésnapjuktól számolnak, így a korukat abban határozzák meg, hány tányér tteokguklevest fogyasztottak el eddig életük során.
Skócia: whisky
Skóciában szilveszter éjszakája vezeti be a Hogmanay ünnepet. Ez a First Footing (első lépés) szokással jár együtt, amikor egy férfi (általában sötét hajú) az első, aki az évben beteszi a lábát az emberek házába. Ajándékokat hoz, sós kekszet és whisk-t, hogy ezzel köszöntsék az újévet. Nagylelkűsége kifizetődő: úgy tartják, ő hozza el a szerencsét az emberek otthonába.
Olvass tovább!
Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash