A zellergumó blansírozva és nyersen hagyva is kitűnő ízélményt nyújt. Az öntet – mint minden nemzeti recept – számtalan variációs lehetőséget hordoz magában, de a közmegegyezés szerint mustárt mindenképpen tartalmaznia kell! Készítik crème fraîche-sel, tejszínnel és majonézzel is, míg mások dióolajjal vagy tormával bolondítják meg. Ha önálló fogásként tálalnánk, mindenképpen érdemes fűszernövényekkel megkoronázni, de a remulád kiválóan párosítható pácolt húsokkal és halakkal is.
A tökéletes zellergumó-remulád
Elkészítési idő: 20 perc, 2-4 adag
Hozzávalók:
- Kb. 500 g zellergumó (nagyjából egy kisebb gumó 2/3-a)
- ½ citrom
- 4 evőkanál dijoni mustár
- 75 ml viszonylag semleges olaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- só és bors
- 1 kis csomó zöldfűszer, ízlés szerint (metélőhagyma, tárkony, petrezselyem, kapor vagy zöldfűszerkeverék), apróra vágva, díszítésnek
Elkészítés:
- Hámozzuk meg a zellergumót, és vágjuk julienne-re: használhatunk speciális aprítógépet vagy julienne-vágót is, vagy felvághatjuk késsel körülbelül 1,5 mm széles szeletekre. Vágás közben időnként préseljünk citromlevet a felvágott nyesedék tetjére, hogy ne színeződjön el.
- Ebben az állapotában is felhasználhatjuk a zellergumót, de tovább blansírozhatjuk is. Forraljunk sós vizet egy nagy serpenyőben, borítsuk bele a zellergumó-julienne-t pár másodpercre, majd azonnal mossuk át hideg víz alatt, csöpögtessük le, és tapogassuk szárazra.
- Az öntet elkészítéséhez tegyük a mustárt egy kis méretű hőálló tálkába, tegyünk hozzá két evőkanálnyi forró vizet, majd keverjük bele az olajat és az ecetet. Fűszerezzük ízlés szerint – az ütősebb öntetek kedvelői keverhetnek bele még több mustárt is.
- Locsoljuk rá az öntetet a zellergumóra, hogy teljesen befedje azt. A remuládot azonnal is felszolgálhatjuk, de legjobb állni hagyni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek. Szervírozás előtt szórjuk meg a felvágott fűszernövényekkel!
Forrás: The Guardian
Fotó: Getty Images