Mi a jó polenta titka?

2021. február 19.
Unjuk a krumplipürét és a tésztát? A kukoricakása, olasz nevén polenta tökéletes alternatíva helyettük, ám amilyen egyszerűnek tűnik az elkészítése, olyan könnyű elrontani. A séf elárulta, mire kell figyelnünk, hogy mindig tökéletes legyen a polentánk.

„A boltokban vásárolható kukoricadara gyakran instant kása, ami a lehető legrosszabb dolog a világon – mondta Theo Randall séf, szakácskönyvszerző. – Persze, egyszerűnek tűnik, Csak beletesszük a forró vízbe, és kész is a tökéletes kása. Ám az eredmény pillanatok alatt változhat gumiszerűvé. Sok vajjal és sajttal talán még menthető lehet” – tette hozzá a séf.

polenta-fozes-titok

Milyen legyen a kukoricagríz?

Randall egyértelműen a bramata nevű, durva szemcséjű, sárga kukoricadarát javasolja. Szerencsére Magyarországon is ez a legelterjedtebb polentatípus. 250 gramm kukoricagrízt kell adnunk egy liter vízhez négy adag kásához, a mennyiségek tehát könnyen felezhetőek, ha túl soknak gondoljuk. 

A forrásban lévő vízhez adjuk a grízt, két-három percig keverjük, majd hagyjuk főni 40 percet. „A trükk az, hogy hagyjuk lassan, nagyon lassan főni, hogy a kukoricagríz megdagadhasson – magyarázza Randall. – Amikor kész, a polenta leválik az edény faláról, a külsején pedig vékony kéreg keletkezik.”

Kell kevergetni?

A keverés szükséges része a folyamatnak, ám az vita tárgya a szakemberek között, mennyit. Marcella Hazan olasz szakácskönyvében azt írja, hogy „a polenta kevergetése nyitott edényben végig szükséges ahhoz, hogy a legjobb eredményt kapjuk”. Ám azt is hozzáteszi, hogy ha alig keverjük, akkor is kaphatunk elég jó kukoricakását.

Olvastad már?

Óvatosan a fűszerekkel

A séf azt javasolja, hogy bánjunk nagyon csínján a fűszerekkel. „Az emberek félnek tőle, hogy a polenta önmagában nem lesz elég szerethető – mondta Randall, aki olívaolajon vagy vajon és egy jó adag parmezánon kívül nem ad semmit a polentához, hagyja érvényesülni a tiszta ízét. – Tökéletes a szószos ételek mellé” – tette hozzá a szakács. Ratatouille, paradicsomszósz vagy más raguételek mellé javasolják leginkább. 

Mit kezdjünk a maradékkal?

Azon kívül, hogy köretként fogyasztjuk, millióféle ételt készíthetünk még belőle. Ha egy tálcára lapítva kihűtjük, majd háromszögekre vágjuk, olajon megpirítva például lecsó mellé a legjobb választás. De meg is grillezhetjük, ám ha ilyet tervezünk, 300 gramm polentát javasol egy liter vízhez, amelyet ugyanannyi ideig főzünk, mint alapesetben. Ezt friss chilivel, petrezselyemmel, gombaraguval és paradicsommal tálalhatjuk.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!