Minden, amit egy doboz kókusztejből kihozhatunk

2020. október 12.
Ha nem jut eszünkbe más, amit főzhetnénk, amikor a kókusztejre gondolunk, mint egy thai curry – ami persze az egyik legfinomabb étel a világon –, rengeteg mindenről lemaradunk. Az édes, krémes, gazdag kókusztej ugyanis tökéletes alap a fűszeres mártogatókhoz, kényeztető levesekhez és isteni édességekhez is.

Ne hagyjuk, hogy megzavarjon minket a kókuszból készülő többféle dolog. A kókuszvíz ugyanis teljesen más, mint a kókusztej: előbbi a fiatal, zöld kókuszdió belsejéből származik, míg a kókusztejet a lereszelt és préselt érett kókuszdióból állítják elő a mandulatejhez vagy rizstejhez hasonló eljárással. A diétázóknak rossz hír, hogy magas a zsírtartalma, ám pont ennek köszönheti gazdag, édeskés ízét és krémes textúráját, ami egyetlen növényi tejitalhoz sem hasonlítható.

kokusztej-desszert-curry

A friss kókusztej alapvető hozzávaló a délkelet-ázsiai gasztronómiában, Kína egyes részein, Indiában és a Karib-térségben, ám mi általában konzerv formában jutunk hozzá. Ha a kókusztej nem tartalmaz stabilizátort, két rétegre válik a dobozban: a sovány, vizes tej tetején tejszínszerűen kiválik a krém. Vannak olyan receptek, amelyekben csak a krémet használják, más esetben egyszerűen rázzuk össze, és a doboz egész tartalmát keverjük az ételhez a recept szerint. Most, hogy már tudjuk, mi is valójában a kókusztej, nézzük, mire használhatjuk!

Helyettesítsük a tejtermékeket

Mivel laktózmentes és vegán alapanyag, így megszámlálhatatlan módon kiegészítheti az étkezéseinket: keverjük a kávénkba, verjük fel tejszínhab helyett, adjuk süteményekhez, esetleg készítsünk belőle joghurtot. Arról nem is beszélve, milyen isteni fagylalt készíthető belőle: sós mogyoróvajas, csokis vagy vaníliás, roppant egyszerűen. A lényeg, hogy legyen egy jó alapreceptünk, amelyet kedvünkre variálhatunk.

Olvastad már?

Mártogatók és szószok

A kókusztej önmagában is remek öntet lehet, ám ha adunk hozzá még fűszereket, ízesítjük egy kicsit, még magasabb szintre emelhetjük a kulináris örömöket. Melegítsük össze vörös curry pasztával, míg besűrűsödik, ezután csavarjunk bele egy kevés lime-levet, adjunk hozzá szójaszószt, gyömbért, mézet és halszószt, és máris tökéletes ázsiai ihletésű mártogatóst kapunk. Ha csavarunk a recepten még egyet, és felforraljuk a kókusztejet, adunk hozzá egy kis mézet, vajat és egy csipet sót, tökéletes öntetünk lesz bármilyen grillezett gyümölcsre vagy piskótára. 

Koktélok és turmixok

Ha a kókusztej és a koktél kerül szóba, valószínűleg mindenkinek a Piña Colada ugrik be elsőre, pedig rengeteg más lehetőségünk van. Ha van egy turmixgépünk vagy botmixerünk kéznél, isteni reggeli smoothie-t készíthetünk. Tegyünk bele gyömbért, lime-ot, mangót és ananászt, majd az egészre öntsünk lehűtött kókusztejet, hogy jól és energikusan induljon a reggel.

golden-milk-kokusztej

Ha viszont melengető italra vágyunk, készítsünk golden milket. Az ehhez szükséges fűszerkeveréket előre is összekeverhetjük egy fűszertartóba, így amikor az aranyló tejet elkészítjük, már csak egy-két teáskanálnyit bele kell kevernünk. A fűszerek közül mixeljünk össze ízlés szerinti arányban őrölt kurkumát, gyömbért, fahéjat és egy csipet feketeborsot. Melegítsünk, de ne forraljunk össze három deciliter kókusztejet, három deciliter mandulatejet, egy evőkanálnyi mézet és egy teáskanálnyit a fűszerekből. Melegítsük négy percig kevergetés közben. Kóstoljuk meg, és ha még szeretnénk, finomhangolhatjuk az édességet és az ízeket. 

Párosítsuk tengeri herkentyűkkel

A tenger gyümölcsei imádják a kókusztejet. A thai stílusú rákos tészták és rizsek kókuszos szósszal egészen ellenállhatatlan ételek, ám ha nem vagyunk nagy rajongói a currypasztának, kipróbálhatjuk a kókusztejben párolt halat. Ehhez pároljuk a halat gyöngyöző kókusztejben, amelybe friss citromfüvet, koriandert, lime-ot és halszószt keverjünk. De az indiai stílusú leveseknek is remek alapot adhat a kókusztej. 

A kihagyhatatlan curry

Technikailag a curry-típusú ételek olyan széles skálán mozognak, hogy nem igazán lehet értelmezni őket. A nyugati kultúrában a curry egy fűszeres-édeskés, sűrű, krémes, enyhén mogyorós aromájú szósz, amiben főhet minden a csicseriborsótól a kesudióig, a csirkétől a sajton át a krumpliig. Ám ami közös ezekben, hogy általában kókusztej található a szószban.

Gazdag desszertek

A kókusztej tejtermék-helyettesítő szerepét használhatjuk ki a desszertek készítésénél. Készíthetünk őszi sütőtökös pitét, különféle rétegezett pudingokat vagy éppen a már említett fagylaltokat. Mivel remekül illik a kókusztej aromája a sárgarépához is, akár vegán répás muffint is süthetünk vele.

Olvass tovább!

Forrás: Seriouseats, Minimalist Baker
Fotó: Unsplash