Tea, bogyósok és alma: nyerő hármas a magas vérnyomás ellen

2020. október 24.
Eddig is tudtuk, hogy egészséges az alma, a piros bogyós gyümölcsök és a tea fogyasztása. Ám most az is kiderült egy friss kutatásból, hogy együtt kifejezetten ütős triót alkotnak a magas vérnyomás elleni harcban. Még hatásosabbak, mint a világ legegészségesebb diétái együttvéve.

A titok, amiért a tea, a piros bogyós gyümölcsök és az alma olyan hatásos lehet a magas vérnyomás leküzdésében, a bennük található tápanyagban, a flavanolban rejlik. A flavanol vérnyomáscsökkentő hatásán alapul a DASH-diéta, amelyet kifejezetten a magas vérnyomásban szenvedők számára dolgoztak ki, de a mediterrán diéta követésével is hasonló mennyiségben vihetjük be szervezetünkbe ezt az értékes vegyületet. 

tea-bogyos-gyumolcs-alma-flavanol-magas-vernyomas

A Readingi Egyetem kutatói több mint 25 ezer brit étrendjét követték, és a vizeletmintáik segítségével vizsgálták meg, mennyi flavanolt tartalmaznak ételeik. Ezt hasonlították össze vérnyomásukkal. A tudósok úgy találták, hogy azok a résztvevők, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak flavanolt, mérhetően alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek (2-4 Hgmm-rel alacsonyabb értékeket mértek náluk) azokhoz képest, akik a legkevesebbet vitték be szervezetükbe a tápanyagból. Ez különösen azoknál volt szembetűnő, akik magas vérnyomással vágtak bele a kutatásba. 

A különbséget összehasonlították abból a szempontból is, hogy milyen eredményeik voltak azoknak, akiknek orvosuk kifejezetten vérnyomáscsökkentő étrendet írt elő, amely sóban szegény, ám teljes kiőrlésű gabonában, olajos magvakban és gyümölcsökben gazdag, amilyen például a mediterrán diéta is. 

A kutatás eredményei szerint a magas flavanoltartalmú diéta jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegédeskben való korai elhalálozás kockázatát. Ugyanakkor Gunter Kuhnle, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy más tényezők befolyásolhatják az eredményeket, ám ígéretesek a kimutatott egészségügyi hatások.

Olvastad már?

Miben van a legtöbb flavanol?

A tudósok szerint a legtöbb flavanol a teában, almában és bogyós gyümölcsökben található, valamint a vörösborban. Ugyanakkor a kávéivás csökkenti a szervezet flavanolszintjét. Ám a kávé tartalmaz más antioxidánsokat, köztük egyéb flavonoidokat (amely a növényi tápanyagok egyik széles kategóriája, ebbe tartozik a flavanol is például). Így ha rendszeresen kávézunk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem élvezhetjük a flavanol előnyeit, különösen akkor, ha mellette gyakran elkortyolunk egy-egy csésze teát is. 

Ha már az élvezeti cikkeknél tartunk, a tudósok szerint a csokoládé szerelmesei is magas flavanolszinttel rendelkeznek, ám ehhez legalább 70 százalékos étcsokoládét kell fogyasztanunk. 

Erős kapcsolat a vérnyomással

Korábbi kutatások is sugallták már, hogy kapcsolat lehet a növényi tápanyagok és a vérnyomás között, ám eddig nem sikerült kimutatni, hogy milyen szoros is az összefüggés. „Az ételek között hatalmas különbségek vannak attól függően, mit mivel párosítunk. Ha az étkezési naplót nézzük, abból csak az derül ki, hogy valaki ivott egy csésze teát. Ám egy csésze tea jelentheti 10 és 600 mg között bármelyiket.”

Nem csoda, hogy a jelenlegi kutatás több mint egy évtizedig tartott, hiszen több mint 25 ezer mintát kellett megvizsgálni a tudósoknak. „Ez majdnem olyan, mint a nyomozói munka” – mondta a kutatás vezetője.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash