Napi egy alma? Van jobb is, ami az orvost távol tartja!

2020. október 13.
A háziorvosok rengeteg időt töltenek azzal, hogy jótanácsokat adnak arra vonatkozóan, mivel kerülhetjük el leghatásosabban a gyakori látogatásokat a rendelőben. A napi egy alma, ami az orvost távol tartja, nem rossz kezdésnek, ám vannak ennél sokkal hatásosabb módszerek is a szakemberek tarsolyában.

A gyógyszerek felírásánál sokkal fontosabb és hasznosabb feladata a háziorvosoknak az emberek tájékoztatása, segítése azzal kapcsolatban, hogyan őrizhetik meg egészségüket a leghatásosabban. Négy háziorvos mondta el, melyek a legfontosabb aranyszabályok arra, hogy minél tovább erősek és egészségesek maradjunk. Mit tanácsolnak az orvosok azon kívül, hogy fogyasszunk legalább napi egy almát a saját egészségünk érdekében?

egeszseg-megorzes-hazirovos

Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

„Mindenkinek erősen javasolt a friss alapanyagból készülő, minél kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása. Kerüljük a finomított, feldolgozott ételeket” – mondta dr. Arash Ahmadi brisbane-i háziorvos. Ebbe beletartoznak az előre elkészített, panírozott, majd gyorsfagyasztott ételek, a húskészítmények, felvágottak, előre készített pizzák is: minden, ami egy kis melegítés után azonnal fogyasztható.

Az orvosok szerint a legnagyobb probléma a finomított ételekkel, hogy azok az anyagok, amelyeket az ételekhez adnak, hogy úgy tűnjenek, frissek, egyáltalán nem tesznek jót az egészségünknek: rendszeres fogyasztásuk károsíthatja a májat és magas koleszterinszintet okozhat. „Azt szoktam tanácsolni a pácienseimnek, kerüljék a gyorséttermeket, főzzenek minél gyakrabban, és figyeljék a boltokban megvásárolt termékek tápanyagértékét. Nem kell tökéletesnek lennünk, de tegyük meg, amit lehet” – mondta a háziorvos.

Olvastad már?

Testmozgás ötször egy héten

„Az egyik olyan dolog, amiben feltétlenül hiszek, hogy reggel az első és legjobb dolog egy kis mozgás – mondta dr. James Stewart háziorvos, aki azt is hozzátette, hogy a jelenleg érvényes egészségügyi irányelvek szerint hetente ötször 30-40 perc sport az ajánlott. – Ez közepes intenzitású testmozgást jelent. Ezt úgy szoktam elmagyarázni a pácienseimnek, hogy olyan erőteljes mozgás, ami mellett nem tudunk már kényelmesen beszélni. Egy kellemes séta jó kezdet, ám nem feltétlenül elegendő.” 

A rendszeres sport segít az ideális testsúly megtartásában, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és jót tesz az agynak. „Az egyik legfontosabb egészségügyi előnye a testmozgásnak, hogy érzem, jót tesz a mentális egészségemnek is. Rengeteg endorfin és szerotonin szabadul fel sport közben a szervezetben, ezek a hormonok javítják a közérzetet és az általános jóllétünket. Ezért hasznos, ha már reggel mozgással indítjuk a napot.”

Gyakoroljuk a meditációt és a mindfulnesst

Dr. Kelly-Anne Garnier melbourni háziorvos a meditáció és a mindfulness hasznosságában hisz. „Jól ismerjük, milyen hatása van a stressznek az egészségünkre. Ahogy az is tudományosan bizonyított tény, hogy ezeket a káros hatásokat a meditáció és a mindfulness csökkenti” – mondta dr. Garnier. 

Mivel a stressz elősegíti a gyulladások kialakulását szervezetünkben, ezáltal mind fizikai, mind lelki egészségünket veszélyezteti. „A gyulladásos állapotok bármely fajtáját tovább rontja a stressz, ahogy a bőrbetegségeket és autoimmun betegségeket is. Nem is beszélve a szívinfarktus és stroke megnövekedett kockázatáról. A másik különösen negatív hatása az alvásproblémák kialakulása. Mindannyian tudjuk, hogy a rossz minőségű és nem megfelelő mennyiségű alvás milyen károkat okozhat. Emellett a megnövekedett stressz szorongáshoz, depresszió kialakulásához és kiégéshez is vezethet.”

A meditáció gyakorlásának elkezdése pedig nagyon egyszerű. „Olyan egyszerű, mint a légzés. Figyeljük a légzésünket, próbáljuk kívülről nézni és megfigyelni önmagunkat. Ugyanakkor fontos, hogy ezt mindenféle ítélkezéstől mentesen tegyük. Ez az, amihez szükségünk lehet egy kis gyakorlásra, a legnehezebb része az ítélkezéstől való mentesség. De igazából nincs jó vagy rossz módja a meditációnak, a lényeg, hogy gyakoroljuk.”

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash