Az első piskótájának általában mindenki nagy lelkesedéssel lát neki, hiszen olyan egyszerűnek tűnik: mindössze 3 hozzávalóra van szükség hozzá, amiket a megfelelő sorrendben kell összekeverni, a munka fennmaradó részét pedig a sütő végzi el helyettünk. Igen ám, csak ez az abszolút alapműveletnek tűnő konyhai produkció elég sok buktatót rejt magában, ami könnyen elveheti a kedvünket a piskótasütéstől, ha nem ismerjük azokat előre. Ha sikerül mindet leküzdeni, még a sós piskóta sütésébe is belefoghatunk!
Elég 3 hozzávaló
Amellett, hogy nincs szükség ijesztően hosszú listára ahhoz, hogy a magas és puha piskóta hozzávalóit előkészítsük, a jó hír az, hogy nagy valószínűséggel mindegyikből van is otthon, hiszen egyáltalán nem kacifántosak. A házi piskótához tojás, cukor és liszt kell, semmi más.
A köztudatban keringenek ugyan olyan fortélyok, melyek szerint sütőpor, növényi olaj, olvasztott vaj, joghurt, sőt tej is kell a tésztába, ám ezek sok esetben csak a hibaszázalékot növelik – és nem ahhoz segítenek hozzá, hogy a végeredmény bámulatosan jó legyen. Létezik az úgynevezett vizes piskóta is, amire sokan esküsznek: ennek készítésekor annyi evőkanál vízre van szükség, ahány darab tojás kerül a tésztába. A vizet kanalanként kell a tojássárgákhoz keverni, miközben azokat habosítjuk.
Az elkészítés során jó, ha felvértezzük magunkat némi türelemmel, az igazán magasra emelkedő piskóta lelke ugyanis a kellően légiesre felvert tojáshab – ezért nem kell bele sütőpor. A tojást akkor tudjuk igazán jól felverni, ha az szobahőmérsékletű, érdemes tehát már a sütögetés előtt pár órával a konyhapultra készíteni – az sem túlzás, ha már előző este megteszed ezt a fontos lépést.
6 tipp piskótasütéshez
- A szobahőmérsékletű tojást mindig alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra a felhasználás előtt. Ha ezzel megvagyunk, válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, és adjuk hozzá a cukrot: a sárgájához a cukor ⅔-át, a fehérjéhez pedig az ⅓-át, de csak akkor keverjük bele, ha már elkezdett kihabosodni! (A fehérjéhez érdemes egy csipet sót is szórni!)
- Mivel a tojásfehérje felverése gallyra mehet attól, hogy a robotgép habverőjén valamilyen szennyeződés található, érdemes jól megmosni és szárazra törölni közvetlenül a habverés előtt. Ügyeljünk arra, hogy ne verjük „betonkeményre” a tojáshabot, ha ugyanis így teszünk, nem tudjuk majd szépen beleforgatni a kikevert tojássárgájába.
- A tojássárgák felverését se akarjuk összecsapni: adjunk kellő időt a tojásnak és a cukornak ahhoz, hogy alaposan összekeveredjenek. Ha így teszünk, szépen besűrűsödik, levegőssé válik, és egészen kivilágosodik.
- A teflon tortaformát elvileg nem kell sem sütőpapírral kibélelni, sem kivajazni és kilisztezni, de ha ezek nélkül nem érezzük biztonságban a piskótánkat, inkább tegyük meg, mert ha rágörcsölünk, érződhet a végeredményen. A szépen összekevert piskótatésztát öntsük a tortaformába, és mindig előmelegített sütőbe toljuk, középmagasságba.
- Ha letelt a sütési idő és kibírtuk, hogy ne nyitogassuk közben a sütő ajtaját, minden bizonnyal szép magasra emelkedett, puha és aranyló piskóta lesz a jutalmunk. Hagyjuk a remekművet sütőrácson kihűlni – a türelem itt is a mi malmunkra hajtja a vizet! –, és csak akkor töltsük meg vagy vonjuk be, ha már nem meleg.
- A piskótaszeléshez legjobb hosszú kenyérvágó kést használni, de ha hosszabb távra tervezünk, beszerezhetünk kimondottan erre a célra kialakított piskótavágót is, azzal garantáltan nem fog morzsálódni szeletelés közben a tortaalap.
Egyszerű piskóta
Hozzávalók:
- 4 darab szobahőmérsékletű tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
Elkészítés:
- A tojást szétválasztjuk, a sárgájához keverünk 2 dkg cukrot, és jól kikeverjük.
- A fehérjét habbá verjük, amikor már „alakul”, vagyis kezd levegőssé válni és szépen szilárdul, hozzáadjuk a 6 dkg cukrot.
- Nem robotgéppel, hanem keverőkanállal több részletben beleforgatjuk a tojásfehérjét a sárgájába és a liszttel is ugyanígy járunk el.
- Egy kisebb tortaformába öntjük az elkészült piskótatésztát, vagy ha piskótatekercs lesz belőle, akkor elsimítjuk egy sütőlapon, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
- Ha tortát készítünk, 30-40 perc alatt sül meg, a piskótalapnak azonban 8-10 perc is elegendő. Akkor jó, ha a teteje aranyszínű és a tűpróbát is kiállja!
Fotó: Getty Images