Mennyei házi majonéz 2 perc alatt

2021. november 06.
A majonéz az egyik legismertebb és legkedveltebb mártogatós, amit érdemes otthon készítened – egyáltalán nem időigényes, de ezekre az apróságokra érdemes figyelni!

A házi majonéz receptje igazán sokféle lehet, ki erre, ki arra esküszik. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele mustár, és különböznek a nézetek a tojást illetően is: van, aki egész tojást tesz bele, mi azonban úgy fejlesztettük tökélyre, hogy csak a sárgáját használjuk fel. A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha minőségi hozzávalókat használunk: a háztáji tojást érdemes termelőktől beszerezni, és az olajból is válasszuk a jó minőségűt.

Mennyei házi majonéz 2 perc alatt - Többé nem akarod boltban venni!

A majonéz elkészítése rejt magában pár hibalehetőséget, leginkább a hozzáadott növényi olajjal ronthatjuk el a munkát: fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, és csak lassan csorgatva, részletekben adjuk a készülő majonézhez. Elvileg olívaolajjal is alkothatunk nagyot, fenn áll a veszélye azonban annak, hogy a friss házi majonéznek kesernyés utóíze lesz – épp ezért a legjobb napraforgóolajjal készíteni. Van, aki kevés cukrot is tesz hozzá, ám enélkül is remek lesz a házi majonéz – ha mégis úgy döntünk, hogy tennénk bele, mindig porcukrot használjunk!

Házi majonéz

Hozzávalók:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • Só és őrölt fehérbors ízlés szerint

Mennyei házi majonéz 2 perc alatt - Többé nem akarod boltban venni!

Így készül

  1. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, sózzuk és borsozzuk. Konyhai robotgéppel habosítani kezdjük, s amikor azt látjuk, hogy az állaga kezd megváltozni – ehhez kell legalább 40-60 másodperc –, vékony sugárban és több részletben elkezdjük hozzáönteni az olajat.
  2. Folyamatosan kevergetjük, az sem árt meg a majonéznek, ha annyira óvatosak vagyunk, hogy szinte cseppenként keverjük bele az olajat. Fontos, hogy soha ne egyszerre zúdítsuk bele az olajat, mert azzal helyrehozhatatlan kárt okozhatunk a majonézben!
  3. Ha kezd krémesedni, hozzáöntjük a megmaradt olajat, továbbra is óvatosan, vékony sugárban. Tovább keverjük a robotgéppel, és a citromlével, majd a mustárral ízesítjük. Megkóstoljuk, és ha kell, korrigáljuk az elkészült majonézt, amit tálalásig mindenképpen hűtőben kell tartani.

Extra tipp

Ha szeretnél fokhagymás majonézt készíteni, nagyon egyszerűen megvalósíthatod: elég apróra zúzni 1 gerezd fokhagymát és a készülő majonézhez adni, miután kellően krémessé vált az állaga.

Ha kipróbálnád a majonéz vegán változatát, ez a recept lesz a befutó!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?