A fehér rizst enni olyan, mintha cukrot kanalaznánk

2020. május 25.
Jázmin rizs, basmati rizs vagy egy finom rizottó? Bár rendkívül finom, mégsem árt óvatosan és mértékkel fogyasztani a fehér rizst a legfrissebb kutatások szerint, mivel úgy megemeli a vércukorszintet, mintha tiszta kristálycukrot kanalaznánk.

Kijelenthetjük, hogy az egyik alapélelmiszer a világon a fehér rizs. 2018-ban 485 millió tonna rizst termeltek összesen a világ országaiban. Sokkal elterjedtebb, mint a barna rizs, mivel tovább eláll a boltok polcain és könnyebb szállítani. Ám fontos tudnunk, hogy a fehér rizs  sokkal kevésbé egészséges.


Barna vagy fehér: mi a különbség?

A fehér és a barna rizs nem két különböző fajta, sőt, a legtöbb rizs, amit általában fogyasztunk, ugyanaz: Oryza sativa, azaz ázsiai rizs. A különbség az, hogy a barna rizsnek megvan két olyan része, amely a fehérnek hiányzik: a korba és a csíra. Ezek nemcsak a színét, de a rizsszemek tápanyagtartalmát is adják. Mivel ezeket a rizs feldolgozásakor eltávolítják a fehér rizsből, gyorsabban fő, tovább eláll, mint a barna, viszont cserébe egészségtelenebb.

Mi a jobb választás?

„Ez nem jelenti azt, hogy a fehér rizs menthetetlenül rossz lenne az egészségünknek, ám kevésbé egészséges, mint a barna. És összességében nagyon fontos, hogy teljesértékű gabonaféléket fogyasszunk” – mondta Elizabeth Ryan, a Colorado Állami Egyetem kutatója, aki a barna rizs tápanyagtartalmát tanulmányozza.

Olvastad már?

A rizs rost- és ásványianyag-tartalmán túl nagyon fontos a szénhidráttartalma. A fehér rizs glikémiás indexe jóval magasabb, mint a barna rizsé. Ez azt jelenti, hogy egy adag fehér rizs elfogyasztása ugyanolyan hatással van a vércukorszintünkre, mintha tiszta kristálycukrot ettünk volna – derült ki a Harvard Orvosi Egyetemének vizsgálatából is. Emiatt a barna rizs fogyasztása sokkal előnyösebb az olyan betegségek megelőzésére, mint például a diabétesz. „Ha lehetőségünk van választani, melyiket fogyasszuk, egyértelműen a barna rizs a jobb választás” – jelentette ki Ryan.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash