Mindegy, hogy egészben vagy püréként szeretnénk enni az édesburgonyát, esetleg krémleveshez vagy süteményhez szeretnénk hozzáadni, az biztos, hogy előbb meg kell sütnünk vagy főznünk. A leggyakrabban sütőben készítjük elő, ám így elég hosszú időre van szükség ahhoz, hogy használható legyen az édesburgonyánk. Ehelyett gyors és egyszerű megoldás a mikrohullámú sütő. Egy valamit kell szem előtt tartanunk abban az esetben, ha ezt a gyorsabb utat választjuk: a mikrónk teljesítménye befolyásolja az elkészülés idejét. A magasabb teljesítményre képes eszközök hamarabb elkészülnek, ám még az alacsonyabb teljesítményűek is gyorsabban megsütik az édesburgonyánkat, mint a sütő.
Hogyan mikrózzuk?
Egy villára és egy mikrózható tárolóedényre lesz szükségünk tetővel vagy egy tiszta konyharuhával. Ha egynél több édesburgonyát szeretnénk egyszerre megsütni, használjunk nagyobb edényt, hogy egy rétegben legyenek a zöldségek az alján.
- Tisztítsuk meg az édesburgonyát. Mossuk meg folyó víz alatt, sikáljuk le a szennyeződéseket, majd itassuk le a vizet róla.
- Böködjük meg villával. Különböző helyeken, mindkét felén böködjük meg villával, hogy legyenek a bőrének felületén kis lyukak, ahol a gőz távozni tud, így nem robban fel az édesburgonyánk.
- Tegyük az edénybe, és fedjük le. Erre azért van szükség, hogy ne száradjon ki mikrózás közben.
- Indítsuk el a mikrót. 6-8 perc elegendő lesz, függően az édesburgonya méretétől és a mikró teljesítményétől. Ha nem forgótányéros a mikrónk, időnként tegyük át másik helyre. Ha kicsi az édesburgonya, 4 perc elteltével ellenőrizzük. Ha többet sütünk egyszerre, valószínűleg tovább tart, míg elkészül.
- Ellenőrizzük, megsült-e. Akkor van kész az édesburgonya, ha könnyedén beleszalad a villánk.
- Hámozzuk le a héjat. Ha készen van, használhatjuk is tovább az édesburgonyát, ahogy szeretnénk.
Felkockázott édesburgonyát is előkészíthetünk a mikróban. A lényeg, hogy ilyenkor is egy rétegben terítsük szét az edény alján, és fedjük le. Ilyenkor hamarabb elkészül, akár 3 perc is elég lehet. Ha ennyi idő alatt még nem szalad bele a villa, ezután percenként ellenőrizzük, megsült-e.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash