Mit (ne) együnk a nagy randi előtt?

2022. február 16.
Előfordulhat, hogy a romantikus vacsora nem feltüzeli, hanem éppen lelohasztja a hangulatot. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere elárulja, mit egyél és mit érdemes kerülnöd, ha forró éjszakát tervezel.

Ahogyan a táplálkozásunk jelentősen befolyásolja az életünk minden területét, úgy az intim együttlétekre is hatással van. Vannak közismert afrodiziákumok, amelyekkel fokozhatjuk a vágyat, de ritkábban beszélünk arról, hogy mi az, amit ne fogyasszunk egy randin, ha utána nem egyedül szeretnénk tölteni az éjszakát.

5 étel, amit ne fogyassz randi előtt

1. Bab, lencse és társai

babot-ne-egyunk-randi-elott

Bár a hüvelyesek remek fehérjeforrások és alacsony a kalóriatartalmuk is, nem biztos, hogy a randi estén is érdemes fogyasztani őket, hiszen ezeknek az ételeknek az emésztésekor jelentős mennyiségű gáz keletkezik a belekben, ami nem segít az ellazulásban. Fehérjeforrásnak válassz inkább sovány csirkemellet, halat vagy tofut.

2. Chili és fokhagyma

valentin-napi-randi-elott-ne-edd

A túl erős fűszerek, főleg a chili, bánthatják a gyomrot, ráadásul sok embernél okozhat refluxot a megnövekedett gyomorsav. Gondolom, nem kell részleteznem, hogy ez miért nem szexi. Ugyanígy serkenti a  gyomorsav termelődését a kávé, a citruslevek – akár egy limonádé is – a hagyma, fokhagyma, és a paradicsomos ételek is. Ha tisztában vagy azzal, hogy neked melyik bántja leginkább a gyomrod, azt messziről kerüld el ilyenkor.

3. Bacon

A zsíros húsok – ide tartoznak a rántott ételek is – teljesen eltelítik a gyomrot, órákra nehéz érzetet okozva. Ennek hatására az egész szervezet ezeknek a nehéz zsíroknak a lebontásával lesz elfoglalva, és a véráramlás is a gyomor táján lesz a legintenzívebb, akár órákon keresztül... Van még kérdés?

4. Hús krumplival

Ha egész nap koplalsz, hogy legyen helye a vacsorának, akkor a szervezeted jobban fogja kívánni a testesebb, táplálóbb ételeket, és könnyen elcsábulhatsz egy nagy adag, nem túl kímélő kajának, aminek az előző pontban felsoroltak lehetnek a következményei. Érdemes egész nap rendesen enni, hogy vacsorára elég legyen egy saláta, és utána maradjon egy kis hely valami szexi desszertnek is. Ha étkezés előtt megiszol egy pohár vizet, akkor kevesebbet fogsz tudni enni, így a bevitt ételt hamarabb feldolgozza a gyomrod, és a szervezeted tud másra is koncentrálni.

5. Szénsavas italok

A szénsavas italokkal bejuttatott levegő buborékok azon túl, hogy feszítik a gyomrot, egy idő után távozni is akarnak. Válaszd inkább a sima vizet, esetleg egy zöld teát vagy egy pohár vörösbort. A szénsavas üdítők között a tonikot érdemes a leginkább kerülni, ugyanis rövid távon csökkenti a tesztoszterontermelést.

5 étel, amit fogyassz a randi előtt és alatt

1. Cékla

Indítsátok az estét egy céklasalátával vagy céklalével. Bizony, aki szeretne biztosra menni, annak érdemes ezt a zöldséget felvenni a naponta fogyasztandó élelmiszerek listájára, ugyanis magas a nitráttartalma, amelynek értágító hatása van, így az izmok több oxigénhez juthatnak, amely növeli az aktivitást. Készíts például a reggeli piritóshoz céklakrémet.

 2. Rizs

A teljes értékű rizs remek fehérjeforrás, és sok energiát is biztosít anélkül, hogy a gázképződés kellemetlen hatásától kellene tartanunk. Mindenki belátása szerint fogyassza, attól függően, hogy mennyi energiára lesz szüksége.

3. Étcsokoládé

valentin-nap-menu

Ez az egyik klasszikus afrodiziákum, ami azon túl, hogy finom, fokozza a vérkeringést is. Ha esetleg nem szereted az étcsokit, akkor más, flavonoidokban gazdag gyümölcs is szóba jöhet, mint a sötét színű bogyós gyümölcsök.

4. Ananász

ananasz-randi-kaja

Az ananász jótékony hatásának városi legendáját tudományosan még nem igazolták, de az biztos, hogy energetizálja a szervezetet – épp úgy, mint a mangó vagy a banán. Pár órával az együttlét előtt érdemes ezekből a gyümölcsökből falatozni vagy smoothiet készíteni.

5. Vörösbor

randi-bor

Azon túl, hogy egy randihoz a vörösbor alap kellék, a jótékony hatásairól sem szabad megfeledkeznünk – természetesen mértékletes fogyasztás mellett. Egy kis pohár vörösborban található alkohol segít leküzdeni a feszültséget, megnyugtatja az idegeket, segíti ellazulni. Ezeket bármilyen alkohol esetében elmondhatjuk, de a vörösbor mellett szól az a tény, hogy gazdag flavonoidokban, amely fokozza a vérkeringést.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Nyitókép: GettyImages

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!