Trükkök tésztafőzéshez – Lehet, hogy eddig rosszul csináltad?

2022. március 06. |

A tésztafőzés mindenkinek megy, mint a karikacsapás: elég forró vízbe dobni, aztán az előírt főzési idő után leszűrni és a kiválasztott kísérővel tálalni. Vagy mégsem?

Szinte meg sem lehet számolni, hány különböző tésztaféléből válogathatunk, mind a formájukat, a méretüket és az összetevőiket tekintve. Vásárlásnál a legjobb azt szem előtt tartani, hogy milyen terveink vannak a tésztával: a hosszúkás típusok (ilyen például a spagetti, a bucatini vagy a tagliatelle) hígabb szószokkal az igaziak, miközben az olyan lyukas fajták, mint a penne, a cannelloni vagy a rigatoni inkább a sűrűbb mártásokkal vagy töltve kínálva a tutik.

különböző tésztafélék konyhai tárolóban

Figyelj az arányokra!

Ahhoz, hogy a tésztafőzés végeredménye tökéletes legyen, cseppet sem mindegy, hogy mennyi tészta, mennyi víz és mennyi só kerül az edénybe. Elég, ha három számot megjegyezel hozzá, és nem érhet baj: a titok nyitja az 1, a 10 és a 100, ugyanis 1 liter vizet és 10 gramm sót kell számolni 100 gramm tésztához. 

A főzés során ügyelni kell arra is, hogy ne csökkenjen a főzővíz hőmérséklete – mielőtt beletennéd a száraztésztát, mindig várd meg, hogy lobogva forrjon, mert valamennyit veszít majd a melegéből, ahogy belekerül a tészta, viszont mégsem csökken forráspont alá. Legjobb, ha a sót is csak akkor adod hozzá, amikor már forr a víz, a tésztát pedig akkor érdemes beletenni, amikor a só teljesen felolvadt a vízben. Miután a tésztát beletetted az edénybe, 1 perc főzés után keverd meg, és az ezt követő 4 percben ezt gyakran ismételgesd.

Meddig kell főzni a tésztát? 

A főzési idő szinte minden esetben fel van tüntetve a tészta csomagolásán, ezt mindenképpen jó, ha figyelembe veszed, ettől függetlenül érdemes azért megkóstolni a tésztát, mielőtt félrehúzod a tűzről. Az olaszok, akik időközben a tökéletes tésztát is feltalálták, úgy tartják, hogy a tészta akkor ideális, ha „al dente”, vagyis nem marad kemény, de nincs is túlfőzve. Ha elkészült a tészta, szűrd le, és egy pár evőkanálnyit tegyél félre a főzővizéből!

Nemhogy nem kell, hanem az olaszok szerint kifejezetten nagy hiba hideg vízzel leöblíteni, leginkább azért, mert így nem tudja kellően felvenni a tésztaszószt. 

Olasz tésztafélék

Most jön a java!

A frissen főtt tésztát nem szabad hosszan váratni, érdemes minél hamarabb összeforgatni a neki szánt, és előre felmelegített szósszal. Miközben a tésztaszószt melegíted, keverj bele egy keveset a tészta főzővizéből, jót fog neki tenni! Ha ez megvan, forgasd össze a tésztát és a mártást, addig kevergetve, amíg egyenletesen eloszlik és kellően krémes állagú lesz.

A legtökéletesebb az, ha a tésztát frissen készítve tálalod, a váratás, a hűtés, majd a felmelegítés nem tesz túl jót az állagának. 

Mikor azon töröd a fejed, hogy milyen szósszal együtt kínáld a tésztát, nem kell kacifántos megoldásokat kidolgozni: Olaszországban nagy kedvenc – főleg a válogatós gyerekek körében – az úgynevezett „pasta in bianco”, azaz fehér tészta, amihez elég egy kis vajat olvasztani és a frissen főtt tésztával összeforgatni. Jöhet rá egy kis reszelt sajt (parmezán), és máris kész a varázslat. Te kínálnál ilyen tésztaételt vendégeknek?

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

3 mennyei tiramisu: Te melyiket próbálod ki először?

3 mennyei tiramisu: Te melyiket próbálod ki először?

Ha már kívülről fújod a tiramisu receptjét, mutatunk három olyan verziót, ami az újdonság erejével hat. Készítheted egy nagyobb tálban, de ha igazán mutatós desszertet szeretnél, adagold poharakba vagy csatos üvegekbe!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró