Trükkök tésztafőzéshez – Lehet, hogy eddig rosszul csináltad?

2022. március 06.
A tésztafőzés mindenkinek megy, mint a karikacsapás: elég forró vízbe dobni, aztán az előírt főzési idő után leszűrni és a kiválasztott kísérővel tálalni. Vagy mégsem?

Szinte meg sem lehet számolni, hány különböző tésztaféléből válogathatunk, mind a formájukat, a méretüket és az összetevőiket tekintve. Vásárlásnál a legjobb azt szem előtt tartani, hogy milyen terveink vannak a tésztával: a hosszúkás típusok (ilyen például a spagetti, a bucatini vagy a tagliatelle) hígabb szószokkal az igaziak, miközben az olyan lyukas fajták, mint a penne, a cannelloni vagy a rigatoni inkább a sűrűbb mártásokkal vagy töltve kínálva a tutik.

különböző tésztafélék konyhai tárolóban

Figyelj az arányokra!

Ahhoz, hogy a tésztafőzés végeredménye tökéletes legyen, cseppet sem mindegy, hogy mennyi tészta, mennyi víz és mennyi só kerül az edénybe. Elég, ha három számot megjegyezel hozzá, és nem érhet baj: a titok nyitja az 1, a 10 és a 100, ugyanis 1 liter vizet és 10 gramm sót kell számolni 100 gramm tésztához. 

A főzés során ügyelni kell arra is, hogy ne csökkenjen a főzővíz hőmérséklete – mielőtt beletennéd a száraztésztát, mindig várd meg, hogy lobogva forrjon, mert valamennyit veszít majd a melegéből, ahogy belekerül a tészta, viszont mégsem csökken forráspont alá. Legjobb, ha a sót is csak akkor adod hozzá, amikor már forr a víz, a tésztát pedig akkor érdemes beletenni, amikor a só teljesen felolvadt a vízben. Miután a tésztát beletetted az edénybe, 1 perc főzés után keverd meg, és az ezt követő 4 percben ezt gyakran ismételgesd.

Meddig kell főzni a tésztát? 

A főzési idő szinte minden esetben fel van tüntetve a tészta csomagolásán, ezt mindenképpen jó, ha figyelembe veszed, ettől függetlenül érdemes azért megkóstolni a tésztát, mielőtt félrehúzod a tűzről. Az olaszok, akik időközben a tökéletes tésztát is feltalálták, úgy tartják, hogy a tészta akkor ideális, ha „al dente”, vagyis nem marad kemény, de nincs is túlfőzve. Ha elkészült a tészta, szűrd le, és egy pár evőkanálnyit tegyél félre a főzővizéből!

Nemhogy nem kell, hanem az olaszok szerint kifejezetten nagy hiba hideg vízzel leöblíteni, leginkább azért, mert így nem tudja kellően felvenni a tésztaszószt. 

Olasz tésztafélék

Most jön a java!

A frissen főtt tésztát nem szabad hosszan váratni, érdemes minél hamarabb összeforgatni a neki szánt, és előre felmelegített szósszal. Miközben a tésztaszószt melegíted, keverj bele egy keveset a tészta főzővizéből, jót fog neki tenni! Ha ez megvan, forgasd össze a tésztát és a mártást, addig kevergetve, amíg egyenletesen eloszlik és kellően krémes állagú lesz.

A legtökéletesebb az, ha a tésztát frissen készítve tálalod, a váratás, a hűtés, majd a felmelegítés nem tesz túl jót az állagának. 

Mikor azon töröd a fejed, hogy milyen szósszal együtt kínáld a tésztát, nem kell kacifántos megoldásokat kidolgozni: Olaszországban nagy kedvenc – főleg a válogatós gyerekek körében – az úgynevezett „pasta in bianco”, azaz fehér tészta, amihez elég egy kis vajat olvasztani és a frissen főtt tésztával összeforgatni. Jöhet rá egy kis reszelt sajt (parmezán), és máris kész a varázslat. Te kínálnál ilyen tésztaételt vendégeknek?

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?